Csiszár Vivien a hegyekben fut szabadon

A gyöngyösi hölgy egy Facebook-posztja után vált szélesebb körben ismertté, segítséget kért, hogy elindulhasson a világbajnokságon, emellett pedig rávilágított kitartására és eredményeire.

Csiszár Vivien, 18 éves gyöngyösi hegyifutó szeptember 6-án jelentetett meg egy Facebook-posztot, amelyben ismerősei segítségét kérte. Eredményeinek köszönhetően ugyanis kijutott az év végi argentínai hegyifutó-világbajnokságra, a korábbi külföldi nagyversenyeit mindig támogató Magyar Atlétikai Szövetség azonban ezúttal nem tudta állni a magas, félmillió forintos kiutazási összeget.

„A megosztásoknak köszönhetően még több emberhez eljutott a hír, így ismeretlenül is rengetegen támogattak, ezúton is köszönöm mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a kiutazásomhoz” – mondta a fiatal sportoló a Csupasportnak, az összeg ugyanis néhány nap alatt összegyűlt.

 

 

A hölgy kiskorában kezdett el túrázni családjával és barátaikkal, s hamar megszerette a hegyeket. Korábban táncolni tanult, csak öt évvel ezelőtt kezdett el egyáltalán futni, majd váltott a hegyifutásra, amelyet olyannyira komolyan csinált, hogy 2018-tól tagja a magyar hegyifutó-válogatottnak is.

„Általános iskolás koromban az atlétikai szakkör tagjaként több versenyen is részt vettem, de gyorsan bebizonyosodott, hogy a futás megy a legjobban. A hegyifutásban leginkább azt szerettem meg, hogy közben mindig szabadnak és függetlennek éreztem magam, bármerre mehetek, nem kell mindig ugyanazon az ösvényen futnom, így sosem unalmas. Nincsenek szabályok, hogyan kerüljek ki egy követ vagy egy kidőlt fát, nekem kell megtalálnom a legjobb módját. A futás megnyugtat, segít tisztán látni, jobb kedvre derít.”

Tari Tibor tanítványa alapvetően azért szereti jobban a hegyifutást a városi vagy atlétikai pályás versenyeknél, mert szebb helyeket fedezhet fel, de ez nem jelenti azt, hogy ne próbálta volna már ki magát a hagyományosabb hosszútávfutó versenyszámokban, például félmaratoni távon. Egyelőre azonban az U20-as korosztályban általában tíz kilométer alatti távokat kell teljesítenie, ezért inkább erre fekteti a hangsúlyt.

 

 

Minden nap két edzése van, nyáron gyakran három, amelyek általában másfél-kétórásak, de télen az alapozó időszakban ennél is tovább tarthatnak. Versenyszezonban hetente legalább egy versenyen indul, előtte és a versenynap délutánján mindig úszóedzése van a gyorsabb regenerálódás érdekében, és a könnyebb napokon gyakran biciklizik is. Egy tréningen egyébként tizenöt-húsz kilométert fut, utána egy héten kétszer egy órát erősít. Jelenleg a Mátrában készül a vébére, edzései azonban nem csak az adott táv lefutásából állnak, fő részük általában résztáv vagy iramváltós.

„Minden évben rendeznek válogatóversenyeket a hegyifutó Európa- és világbajnokságra, sőt, az idei évben a Skyrunning-világbajnokságra is. A válogatókon eddig mindig dobogós helyen végeztem, így nem volt kérdéses a továbbjutás – mondta a kijutás körülményeiről a Gyöngyösi Atlétikai Klub versenyzője, aki az argentínai világbajnokságon tavalyi eredményét szeretné felülmúlni, amikor WMRA-hegyifutó világbajnokságon a 38. helyen végzett. – Nagyjából a harmincadik hely közelében szeretnék végezni, de pontos helyezésről már csak azért sem lehet beszélni, mert az ellenfelek is változnak, és a pálya sem olyan lesz, mint legutóbb. Minden erőmmel azon vagyok, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam, és méltón képviseljem a hazámat.”

Csiszár Vivien ennél tovább tekint, és elárulta, legfőbb célja a jövőben egy világbajnoki dobogós helyezés. A sportot összekötné tanulmányaival, jelenleg biológiát és németet tanul emelt szinten a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban, s lehetőleg olyan helyre költözne külföldön, ahol közel vannak a hegyek, így a hegyifutást is magasabb szinten űzné. Tervei között szerepel továbbá, hogy később ultratávú versenyeken is indulna, hogy méltó utódja lehessen a mostani nagy neveknek.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 októberében)

 

Futás után mászás
Ha valaki olyan sok időt tölt a hegyekben, és annyi szintkülönbséget küzd le, mint Csiszár Vivien, nemcsak a hegyek világa érinti meg, hanem a vágy, hogy elérhesse csúcsaikat is – ahova viszont nem mindig lehet felfutni, sokkal inkább mászni.
„Mindenképpen szeretném kipróbálni magam hegymászásban is, de sajnos erre itthon nincs igazán lehetőség, és külföldre egyelőre csak hegyifutó versenyeim alkalmával jutok el” – mondta a fiatal versenyző, akinek egyelőre hobbijaira, a rajzolásra és az olvasásra is alig marad ideje.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Képeslapról tervezte a csúcshódítást, végül napokig küzdött az életéért a sziklafalban
Spartathlon: feladás a furgon miatt, pluszkilométerek, 14 magyar teljesítő
Kettős siker, afrikai csata, múmiafutás: tíz érdekesség a Londoni maratoniról
Szabó Zsófiának kudarc volt ez az év, abbahagyhatja a bringázást
Kiváló időeredmények a Spartathlonon, Erős Tibor elképesztően futott

Videók

Kell egy kis testmozgás a délutáni kávé után: fociőrült kolléga az irodában
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Még hogy a bázisugrás nem versenysport? Itt a bázisfutás!

Hegymászás

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Két hegymászó halálos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában
Szombat óta nem találják a Hochkalteren eltűnt 24 éves hegymászót

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.