76 évesen 42 maratoni New Yorkban

A koronavírus-járvány sem akadályozta meg a 76 éves Connie Brownt, hogy lefussa a virtuális versennyé tett New York-i maratonit – sorozatban immár 42-szer, ezúttal floridai otthona közelében, virág alakú pályán.

Különleges teljesítményt mondhat magáénak a 76 éves Connie Brown, aki 2019-cel bezárólag sorozatban 41-szer (!) futotta le a klasszikus távot a hat nagy maratoni közé tartozó New York-i eseményen.

„Ha azt gondolják, hogy a pandémia és az év áttervezése megakadályozza a negyvenkettedik teljesítésében, akkor nem ismerik Connie Brownt” – jegyezte meg az őt még a verseny előtt bemutató cikk a maratoni hivatalos honlapján. A futó nem sokat gondolkodott, hogy jelentkezzen a virtuális viadalra.

Májusban egyébként még arról írtunk, hogy a New York-i esemény időpontja – ez lett volna az ötvenedik –, a november 1. tartja magát. Aztán júniusban kiderült, hogy az egészségvédelem érdekében az öt városrészt érintő versenyt sem lehet megtartani, pedig tavaly például 53 640-en fejezték be, szóval igény lett volna rá.

Brown azonban nem mondott le arról, hogy az eredeti időpontban, november 1-jén megtegye a több mint 42 km-t. Ahogyan minden évben, ezúttal is hat hosszabb futást tervezett be: két-két 18 (30 km), 20 (32.2 km) és 22 (35.4 km) mérföldes edzéssel készült.

„Ez egyszerűen az életem része. Ha streaker vagy, ezt csinálod november elsején” – fogalmazott a 76 éves futó. Némi magyarázatként: streaker az, aki sorozatban legalább 15-ször célba ért a versenyen.

Brown egyébként a New York állambeli Carmelben nőtt fel, és már a középiskolában is atletizált. Ma Floridában, Sarasotában él, ingatlanügynökként dolgozik, akit úgy ismernek: a hölgy, aki lefutja a New York-i maratonit.

Sajnálja, hogy az idén nem találkozhatott a futótársaival, de izgatott volt, hogy megoszthatja a maratoni élményét a helyi futótársakkal. Férjével, az ugyancsak jeles, 86 éves maratoni futóval, Matt Brownnal otthonától nem messze virág alakú útvonalat terveztek.

„Akadtak barátok, akik beleegyeztek, hogy a legalább egy szirmot velem futnak le.”

Connie Brown elmondta, persze nem olyan a verseny, mint az igazi New York-i maratoni, ám tisztelgés a fantasztikus szervezők, önkéntesek és persze New York előtt. Az edzések egyébként sokat segítettek neki kezelni és elviselni a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett változásokat.

Ahogy a New York Postnak a verseny előtt fogalmazott, a floridai meleget elkerülendő hajnali háromkor indul, és szeretne hat órán belül zárni. „Ameddig csak áldott vagyok ahhoz, hogy folytassam, megyek.”

A virtuális versenyben egyébként több mint 125 ország több mint huszonkilencezer futója vett részt.

A másik rekorder

Szinte hihetetlen, de a férfiaknál Dave Obelkevich még Connie Brownt is felülmúlja. A férfi 1974-ben rótta először New York utcáit, és összesen 44-szer ért célba 2019-ig, a sorból csak az 1975-ös esemény maradt ki.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.