Hódítsuk meg a Himaláját – otthonról

Virtuális Himalája-maratonira csábítja a vállalkozószellemű sportolókat egy spanyol oldal, igaz, a kihívásnak valójában nem sok köze van az eredeti Everest Maratonhoz. Ettől még a sportértéke nem elhanyagolható.

„Ki mondta, hogy lehetetlen meghódítani a Himaláját?” – teszi fel a kérdést a himalayamaraton.com weboldal. A spanyol Finetwork mobilszolgáltató által meghirdetett virtuális verseny neve ugyanakkor valamelyest megtévesztő, elvégre valójában sem a Himalája meghódításáról nincs szó, és az igazi maratonihoz sincs sok köze a kihívásnak.

Ettől függetlenül valóban ötletes a kezdeményezés, és a sportértéke sem elhanyagolható, elvégre öt nap alatt mégiscsak teljesíteni kell a maratoni, negyvenkét kilométeres távot.

De miről is van szó pontosan?

December 14. és 18. között mindenki egy általa választott helyen teljesíti a napi távot, amely kilométerben megegyezik a világ öt nyolcezres hegycsúcsának magasságával.

Egész pontosan első nap az Annapurna (8091 méter), másnap a Makalu (8481 méter), utána a Cso Oju (8201 méter), majd a Kancsendzönga (8586 méter) és végül az Mount Everest virtuális meghódítása következik (8848 méter).

A Himalája Maratonit bárki teljesítheti, aki regisztrál, ráadásul mindez ingyenes, ugyanakkor önkéntes adományozásra is lehetőség van – igaz, nem derül ki, hogy ezt pontosan milyen célra fordítják.

Fontos megemlíteni, hogy az Everest Maraton valóban létezik, igaz, hivatalosan Tenzing Hillary Everest Maratoninak nevezik a világ legmagasabb hegycsúcsát először meghódító Sir Edmund Hillary és Tendzing Norgaj után. Ennek apropóján a versenyt minden évben május 29-én rendezik Nepálban.

Ez a világ legmagasabban rendezett maratonija, 5364 méter magasan van a rajt, és a maratoni, illetve a félmaratoni mellett az igazán profik a hatvan kilométeres távot is választhatják.

Az idén a járvány miatt sajnos ez is elmaradt, de a tervek szerint jövőre ismét megrendezik. Addig is ott a virtuális Himalája Maratoni – még akkor is, ha a két versenynek valójában nagyon kevés köze van egymáshoz.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.