Junior Eb-t rendez ősszel Magyarország

A koronavírus-járvány miatt törölt törökországi világbajnokság helyett salgótarjáni versenyközponttal rendezik meg a junior, és ifjúsági tájékozódási futók Európa-bajnokságát.

Nagy változásokat hozott a tájékozódásifutó-versenynaptárban is a koronavírus-járvány. A felnőttek világ- és Európa-bajnokságát, valamint a világkupa-sorozat valamennyi állomását is törölni kellett, így a magyar válogatottnak sincs az idén jelentősebb nemzetközi megméretése. A következő „áldozat” a Törökországba tervezett junior-világbajnokság lett. A júliusi eseményt először október közepére halasztották, végül a Nemzetközi Tájékozódásifutó-szövetség (IOF) törölte az idei programból ezt a versenyt is. Így 2020-ban nem osztanak ki junior-világbajnoki érmeket, a törökországi verseny 2021-re csúszott, és a következő évek juniorvébéit az eredetileg tervezett dátumhoz képest egy évvel később rendezik meg.

Ugyan az esemény megrendezésére jelenleg nincs lehetőség, ám a világbajnokság törlése után a legjobb európai futók megkapták a lehetőséget, hogy összemérjék erejüket.

Az október 24-26. között Salgótarján környékére tervezett ifjúsági Európa-bajnokságot ugyanis kibővítették, így a két ifjúsági korosztály mellett a juniorok is rajthoz állhatnak az eseményen. Ez lesz az első hivatalosan is elismert tájfutó junior Európa-bajnokság, melyet az IOF egyelőre egyszeri eseménynek tervez, kimondottan a világbajnokság törlése miatt. Ugyanakkor elkezdték vizsgálni, hogy a jövőben van-e igény junior-kontinenstornára is a sportágban.

A magyar juniorválogatottnak kedvező ez a döntés, ugyanis számos éremesélyes sportoló, köztük a 2018-ban junior-világbajnoki címet nyerő Gárdonyi Csilla is rajthoz állhat így hazánkban a junior Eb-n. A férfimezőnyben Jónás Ferenc és Szabó Marcell indul a legjobb eséllyel az érmekért..

Mindkét 19 éves versenyző dobogón állt tavaly az ifjúsági Európa-bajnokságon, idén pedig az idősebbek között is bizonyíthatnak.

A nemzetközi versenyek mellett a hazai versenyszezon is újraindult. Augusztus folyamán sor kerül a középtávú és váltó ob-ra is, amelyet eredetileg május végén rendeztek volna. A verseny egyúttal válogató is lesz az ifjúsági és junior Európa-bajnokságra. A tájfutásban kezdők számára pedig jó hír az is, hogy az országos versenyszezon egészen november végéig tart, így szinte az egész második félévben rajthoz állhatnak a kezdőknek kiírt, könnyített technikai nehézségű pályákon.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.