Két ezüstérem a 24 órás világbajnokságon!

Bódis Tamás újra nagyot alkotott, és Csécsei Zoltánnal, Halama Leventével csapatban is dobogós lett. Újabb nagyszerű magyar teljesítmény egy hónappal a csodálatos Spartathlon után.

Bódis Tamás remek futással a második helyen végzett 275.9 kilométerrel, új magyar csúccsal a 24 órás világbajnokságon Franciaországban. A magyar futók közül Csécsei Zoltán 9., Halama Levente pedig 28. lett. Büki Tivadar 60 kilométernél sajnos kiszállt a versenyből. A litván Aleksandr Sorokin mintegy két kör előnnyel győzött, az amerikai Olivier Leblond lett a bronzérmes.

A csapat az Egyesült Államok mögött, a franciákat megelőzve második lett (ez egyelőre nem hivatalos). Korábban csak egyszer állt magyar színekben versenyző sportember 24 órás vb dobogóján – Bérces Edit 2002-ben aranyérmes lett –, így a mostani remekléssel már három vb-érme van az országnak.

A hölgyek versenyében Zétényi Szvetlana 25., Bogárdi Szilvia 64., Máténé Varju Edit pedig 106. lett. Az amerikai Camille Herron győzött, a német Nele Alder-Baerens ezüst-, a lengyel Patrycja Bereznowska bronzérmet szerzett.

Ne feledjük: egy hónappal a Spartathlon után újra nagyot alkottak a magyarok, akkor Bódis győzött, Csécsei második lett. Sok futó választott, vagy ezt, vagy azt a versenyt favorizálta, kevesen indultak mindkettőn. Éppen ezért még fantasztikusabb a magyar siker – négy hét alatt versenykörülmények között kétszer is bőven 200 kilométer fölött futni, ráadásul az élbolyban végezni kisebbfajta csoda.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Az éjszaka és a hajnal újabb remek híreket hozott a 24 órás világbajnokágról. Bódis Tamás tartja Spartathlon-formáját, egyre feljebb lépett (azaz futott), sorra előzte meg ellenfeleit, és a litván Sorokinnal harcol a vb-aranyért. Csécsei Zoltán a 9., Halama Levente a 28. helyen állt.

Csapatban az amerikaiak nagyon elhúztak, a magyar válogatott a franciákkal küzd a második helyért, de a dobogó már szinte biztosnak tűnik. A legjobb magyar hölgy, Zétényi Szvetlana a 26. helyen állt 190 kilométerrel 21 óránál.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Féltávnál is magabiztosan futott a 24 órás világbajnokságon a magyar trió: a 13. óra után Bódis Tamás (nyitó képünkön) a hatodik, Csécsei Zoltán a nyolcadik helyen állt, és Halama Levente is csaknem befért az első húszba. Három amerikai és három francia futó is az élbolyba tartozott, de jól mentek a spanyolok és a japánok is: féltávnál Franciaország vezetett 414.8, a második helyen Japán és – igen! – Magyarország állt 413.3 kilométerrel, azaz egy kör hátrányban. Az amerikaiak két, az ötödik spanyolok viszont már kilenc kör mínuszt szedtek össze a magyar csapathoz képest.

A magyar hölgyek közül Bogárdi Szilvia és Zétényi Szvetlana a 35-36. helyen állt, Máténé Varju Edit ugyan a mezőny második felében, de már ő is túljutott 110 kilométeren.

Az amerikai Camille Herron hatalmas fölénnyel, 16 kilométeres előnnyel vezetett, míg a férfiaknál a litván Aleksandr Sorokin futott az élen, alig megelőzve a francia Erik Claveryt (Bódis négy, Csécsei öt kör hátrányban volt).

KORÁBBAN ÍRTUK:

Nyolc kemény órán vannak túl a franciaországi 24 órás ultrafutó-világbajnokság résztvevői. A mintegy 400 sportember között heten magyar színekben futnak: a Spartathlon-győztes Bódis Tamás, a görögországi versenyen második Csécsei Zoltán, továbbá az egyéni csúcsra készülő Halama Levente a verseny kezdetétől sokáig együtt, egymást segítve futott a 20-25. hely környékén.

Bódis és Csécsei továbbra is kizökkenthetetlennek tűnt, a nyolcadik óra után a 9. és 10. helyen voltak, és mivel Halama is jól tartotta magát, a magyar csapat a negyedik helyen állt.

Az éllovas japánok és a második helyezett franciák három, míg a spanyolok két körrel teljesíttettek többet – egy kör mintegy másfél kilométer. Ott volt a mezőnyben a Szakura Micsin remeklő Büki Tivadar is, ám hat óránál, mintegy hatvan kilométernél kiszállt.

A hölgyeket Bogárdi Szilvia, Zétényi Szvetlana és Máténé Varju Edit képviseli, de a magyar szurkolóknak ismerős lehet az amerikai színekben versenyző, egri születésű Nagy Katalin is, aki 2015-ben Torinóban egyéniben és csapatban is 24 órás világbajnok lett. (És ha már sikerek, ne feledjük: Bérces Edit 2002-ben világbajnoki aranyat nyert.) A 147 tagú női mezőnyben Bogárdi legjobb magyarként a verseny harmadánál 28. volt.

Korábbi cikkeinkben írtunk a lebonyolításról (Albiban egy futballpályán vannak felállítva a sátrak, és egy másfél kilométeres futópályán kell minél több kört megtenni a 24 óra alatt), és bemutattuk a 24 órás futás történetét is.

A verseny vasárnap délelőtt ér véget, egyéniben és csapatban is világbajnokot hirdetnek, de mivel a legfiatalabb és legrutinosabb futók között akár negyven-ötven év is lehet a korkülönbség, természetesen korosztályok szerint is kategorizálják a sportolókat. Ami nagyon valószínűnek tűnik: a hölgyeknél a V4 korosztályt a fehérorosz Larisza Labartkava nyeri meg, lévén ő az egyetlen résztvevő. Amit tesz, az igazán elismerésre méltó, hiszen 70 évesen indult el a 24 órás versenyen. (A vb-ről írt valamennyi anyagunk megtalálható ezen a linken.)

Folyamatosan frissülő hírek a 24 órás válogatott fb-oldalán, élő eredménykövetés pedig ITT.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.