Kis lejtőhöz emelkedő pulzus

Eddig a jobb időért fohászkodtak a hobbifutók, most, hogy kibukkant a nap, új problémákat kell legyőzni – az egyik, hogyan pörögjünk fel a versenyszezonra. Blogszörfösünk a szokatlanabb, magasabb pulzusszámmal is szembesült.

Idei első, meleg és napos időben „elkövetett” futásom alkalmával épp home office-ban voltam, ezért rövid négy kilométerre volt csak időm. Siettem, hogy mihamarabb visszaérjek, mélyeket szippantottam a levegőből, élveztem a nap sugarait, és néha nyargaltam kicsit. Nem szoktam pulzus alapján futni, azonban azt gondolom, arra mégis tökéletes ez a mérés, hogy megmutassa, épp milyen állapotban vagyok fizikailag. Nos, az órám kíméletlen volt velem, és rég nem látott adatokkal szolgált.

Korábban a hegymenetes futásaimnál produkáltam 170 feletti pulzust, most azonban a rövid tempózás után 182-ig tornáztam fel.

Kicsit megdöbbentett, és elgondolkodtatott. Aztán legközelebb már újra két Celsius-fokban futottam, és ami elkeserítő, hogy a lejtmenet után is 174 volt a pulzusom. Ha jobban belegondolok, nincs mit csodálkozni rajta, hiszen három hónappal ezelőtt heti öt-hat edzésem volt, most meg maximum kettő-három, de van, hogy hetekig semmi. Mégis, mit várok a szervezetemtől ennyi évesen? Alig edzek, és úgy teljesítsek, mint hónapokkal ezelőtt? Persze nem a hozzáállásommal van a probléma, hanem azzal, hogy amikor épp kijövök az egyik nyavalyából, újra edzek, és már kezdem élvezni is, jön egy másik kórság. A helyzet elkeserítő, de nem reménytelen. Március elsejétől azonban új időszámítás kezdődik nálam, megpróbálom átszervezni az életem, s ha a keresztedzések terén nem is leszek olyan intenzív, de futni talán többször is kimehetek. Sőt már most elővettem a fejlámpámat, kimentem este is futni, hogy ne csak a hétvégék legyenek. Visszatérve a magas pulzusos, kifulladásos szerencsétlenkedéseimhez, annyi eszem legalább volt, hogy új útvonalakat választottam, ami elterelte a figyelmemet a magas értékről, amely igencsak lassan kúszik vissza – pedig ilyenkor már csigatempóban totyorgok.

Innen szép nyerni. Vagy legalábbis visszakapaszkodni. Valameddig.

FEJESDORA.COM

Dóri már nagyon rég nem jelentkezett bejegyzéssel, a mostani írásból kiderül a hallgatás oka is. Újra pozitívan látja a dolgokat, új kihívások várnak rá, és ismét tele van erővel, energiával. Jó volt olvasni!

GYEREFUTNI.COM

Krátky Egon hobbifutó és atlétikai edző időnként találkozik negatív, hozzá nem értő reakciókkal, amelyek a kezdő futók kérdéseire, posztjaira érkeznek. Ezzel a hozzáállással több problémát is okozhatnak, mint amennyit segítenének, bejegyzésében ezeket boncolgatja.

PAPER WINGS (Facebook)

A szerző Esztergomban futott 26 kilométert terepen, cuppogós sárban, gyönyörű erdőben. A dagonyázós élményt fotókon is megörökítette, az egyik sziklán rendkívül fontos üzenettel a futóknak.

NAGYONVAGYSEHOGY.WORDPRESS.COM

Életünkben vannak szakaszok, amikor át kell értékelnünk dolgokat, és ami korábban természetes volt, időnként csupán álmodni lehet róla. Az érmeket mindig jó elővenni nosztalgiázni, erőt és hitet is adnak az újrakezdéshez!

RUNBABYRUN.BLOG.HU

Vincze Zsófi új célokat tűzött ki maga elé futásban, a nagyjából két hónap múlva elrajtoló nyílt hosszútávú hegyifutó-bajnokságon szeretné megméretni magát. A Mátrabérc Trailen 2016-ban a második helyet sikerült megszereznie, s ahogy akkor írta a blogjában, élete legjobb versenye volt. Mivel ezt úgysem lehet felülmúlni, nincs teher a vállán, csupán élveznie kell a felkészülést és a versenyt!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Ne lepődjünk meg, ha fáj!

KREMLICZA LEVENTE

Sok futónál látom, hogy kisebb sérüléssel küzdenek, fáj valamijük. Ez ilyenkor nem szokatlan, a tél után némileg gyengül a test ellenálló-képessége, az izmok kevésbé rugalmasak. Az ízületek különösen nehezen alkalmazkodnak a hirtelen lehűléshez, felmelegedéshez, és azoknál, akiknek korábban volt izom- avagy ízületi problémájuk, vagy hajlamosak rá, ez okozhat fájdalmakat, kisebb sérüléseket. Viszonylag egyszerűen lehet tenni ellene: a megfelelő folyadékbevitel, vitaminpótlás, több lazítás, nyújtás végzése, több könnyű erősítés segíthet.

Az is okozhatja a gondokat, hogy sokan a melegebb idő beálltával hirtelen kezdenek nagy intenzitású edzésbe.

Pedig ilyenkor is kell a fokozatosság az alapozó időszak után, mert elszoktunk a kemény, gyorsító edzésektől.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.