Könnyű futás a remeték nyomában

Azok, akik gyakorlott terepfutók, s azok, akik csak tervezik, hogy kimerészkednek erdőre, mezőre, már ismerhetik Kremlicza Levente rovatát: szerzőnk népszerű futóútvonalakat ajánl a természet szerelmeseinek.

A második kerület szélén található Remete-szurdok és környéke kevésbé ismert helyszín, pedig különleges terep a Budai-hegységben. Terepfutáshoz ideális, maga a szurdok nem túl nagy, viszonylag könnyen megfutható, ráadásul több látnivalót is tartogat.

Érdemes a Szépjuhásznétól elindulni, s a Hárs-hegyen keresztül futni a Fekete-fej mellett, de sok más kiindulási pontról is megközelíthető. Legegyszerűbben Hűvösvölgyből juthatunk el a szurdokig, s ha az aszfaltos szakaszt le akarjuk rövidíteni, akkor az 57-es busszal közvetlenül a rajthoz is mehetünk a Szirom utcai megállótól pár száz méter mindössze.

Az erődbe érve az ösvény a patakot követi, majd tábla jelzi, hogy a patak túloldalán ott a Remete-barlang. Az egykori forrásbarlang már az őskorban is lakott volt, de nevét egy szerzetesről kapta. Érdemes bepillantani a teremnyi üregbe, amihez kissé csúszós, meredek ösvény vezet.

A kék körjelzésen tovább haladva mohos, hatalmas sziklák közt megyünk egy elágazásig, ahol jobbra a kék jelzésen felmehetünk a Remete-hegyre, ahonnan beláthatjuk a Budai-hegység egy jó részét, vagy folytathatjuk a kört, és akkor Remeteszőlősre jutunk ki.

A kék négyzet jelzés a Bodzaliget pihenőparkba visz minket, ahol az Örkény István emlékére állított telefonfülke és a zenélő ivókút található.

Van még itt egy mezítlábas ösvény is, ha nem rohanunk nagyon, érdemes kipróbálni. Ezután a piros kereszten a ritkán járt Kecske-háthoz futhatunk, ahonnan a piros sávjelzés köves, kanyargós ösvényen vezet minket vissza Adyliget felé, ahonnan vagy visszakocogunk Máriaremetére, vagy a Hűvösvölgybe megyünk a Fekete-fejen keresztül. Az útvonal Hűvösvölgyi indulással körülbelül tizenhárom kilométer, közepes szintemelkedéssel. Kezdők számára is ideális, száraz időben nincs olyan szakasz, ami veszélyes vagy különösebben nehéz lenne. A rövidsége ellenére az útvonal tele van látnivalóval, és a Budai-hegységben nem szokványos természeti jelenséggel.

Bár minden évszakban szép ez a terület, de talán tavasszal a legszebb.

A szurdok zord sziklái mellett folyó patak, a virágokkal szegélyezett ösvény, a fölénk boruló fák lombjai igazi mesebeli erdő hangulatát adják, miközben alig egy kilométerre a főváros éli zajos életét.

A Remete-szurdok futóútvonalának trackje itt tölthető le.

A Futóútvonalak sorozat eddigi cikkei:

Spartacus-ösvény

Balboa-kör

Panoráma-kör

Nagy-Kevély

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.