BLOGRA FUTOTTUNK Könyv, aszfalt, terep, lépcső – futni jó!

Blogszemlénk bevezetőjében a Futóarcok című könyvünk inspiráló hatásáról ír Hédi, aki a főszereplők történeteiből merített ihletet és energiát a hétvégi edzéseihez, de – természetesen – talált több motiváló sztorit a neten is.

Pénteken megjelent a Futóarcok című könyvünk, s a hétvégén, amikor csak alkalmam volt rá, a kezembe vettem, olvastam. A könyvben szereplő futóktól kaptam elegendő inspirációt, így az edzés sem maradt el. Mivel egy-egy szakaszon már normális tempóban is tudtam haladni (nyomokban futást is tartalmazott a mozgásom), plusz sok pozitív visszajelzést kaptunk a könyvvel kapcsolatban, végre örömfutás lett az edzésből! Beiktattam terepes szakaszt is, jött a flow, s a városba visszaérve néhány lépcső felső fokáról leugráltam, már-már nagyon menő „parkourosnak” éreztem magam 🙂 Mondjuk, nem húztam fel a térdeimet ugrásnál, és körülbelül hetven centiméter magasról ugrottam le – de ez részletkérdés.

Végre megengedhettem magamnak azt a luxust, hogy bár közel sem vagyok menő, annak érezhettem magam!

De nézzük, mások merre nyargaltak az utóbbi időben.

 

SZŐKE NŐ FUT AZ ERDŐBEN (Facebook)

Vértes Trail-beszámolót olvashatunk, de nem szokványos tartalommal, hanem olyannal, amelyben antiflow van: a test teszi a dolgát, az agy és az elme meg valahol máshol jár.

A bejegyzés szerzője, Anna így is az ötödik helyen végzett a 30.5 kilométeres távon, amelyen 810 méter volt a szintemelkedés.

 

CSISZÁR VIVIEN HEGYIFUTÓ (Facebook)

Korábban írtunk már Vivienről, aki eredményei révén jutott ki a hegyifutó-világbajnokságra, amelyet Argentínában rendeztek. A támogatóknak köszönhetően a jelentős utazási költség sem jelenthetett akadályt, így indult a versenyen, és a huszonötödik helyezést érte el!

 

KMKOVEK.BLOG.HU

A szerző jó ideje nem jelentkezett bejegyzéssel, versenyeken viszont indult folyamatosan, így most „beszámolócunamit” olvashatunk: MB országos atlétikai bajnokság 1500 méteren, Vadlán Ultra Trail 50 kilométeres táv, Intersport-terepfutás félmaratoni távon. A remek helyezések mellett egy sajnálatos sérülés miatt feladni kényszerült az egyik versenyt!

 

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka csokorba szedte, ha éppen valamiért nem tudunk futni, hogyan tölthetjük hasznosan az időt. Ha valakinek még eszébe jut valami, a lista bővíthető!

 

KUFFER.HU

Ezt a bejegyzést azért ajánlom, mert nagyon jó nyújtógyakorlatokat mutat be, olyan sorozatokat, amelyekkel hajlékonyabbak lehetünk.

Én például olyan merev és kötött vagyok, mint egy vasoszlop, úgyhogy biztos kipróbálom!

 

FUTOLEPES.COM

Őry István segít eligazodni a hideg, téli időszakban elkövetett alapozó futások típusai között, hasznos tanácsokat kapunk, milyen edzésekkel leszünk felkészültek és gyorsak tavaszra!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Vízálló cipők kontra lélegző zoknik

A hidegebb, csapadékosabb idő közeledtével gyakran napirendre kerül a vízálló cipők, ruhák kérdése. Nem egyszerű a futók dolga, ha el akarnak igazodni ebben a témában, hiszen már mindenből van vízálló, golyóálló, lélegző, hőálló, atomtámadást is kibíró, ultra hiper kényelmes cucc. Egy kisebb állam költségvetését elkölthetjük ezekre, ha azt akarjuk, hogy miénk legyen a legújabb kompressziós, lélegző, vízálló, varrás- és cukormentes futóruci. No, de komolyra fordítva a szót, következzék néhány gondolat a vízálló cuccokról.

A vízálló cipő ilyenkor az egyik leggyakrabban keresett felszerelés, hisz sokan szeretnék a téli futást száraz lábbal megúszni, de – sajnos – korántsem ilyen egyszerű a helyzet. A vízálló cipő a harmatos aljnövényzetben vagy eső után tényleg jó, de nagyobb esőben, esetleg hóban nem az igazi. Ugyanis hiába nem megy be a cipő egyéb területein a víz, ha a bokánál viszont igen. Ha pedig bemegy, akkor az ott is marad, mert az ilyen szigetelt lábbeli nemcsak be, hanem ki sem engedi a nedvességet, így hazáig kellemes vízforgatós cipőben nyomhatjuk. Nagyobb vízben, hóban a vízhatlan cipő csak vízhatlan kamáslival együtt nyújt igazi védelmet. Magam annak a megoldásnak vagyok a híve, hogy jó minőségű zoknit húzzunk ilyenkor, és ne álldogáljunk sokat. A jó futócipők kiengedik a vizet, a jó zokni pedig vizesen is tartja a hőt, így ha mozgunk, nem fázunk meg.

Ahogy a kép is mutatja, gyakran futok hóban, sokszor kelek át patakon hidegben, de nem szoktam megfázni, pedig nem használok vízálló cipőt. Ha mindenáron védeni akarjuk a lábunkat a víztől, érdemes vízálló, lélegző zoknit venni. Persze ezek sosem szellőznek úgy, mint a sima futózoknik, de vannak olyan modellek, amelyekben egy-egy hosszabb verseny is teljesíthető anélkül, hogy gond legyen. Ezek a zoknik természetesen nem olcsók, de általában tartós darabok, így érdemes lehet beszerezni egyet.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.