Környezetbarát tippek futóknak (1. rész)

Napjainkban talán az egyik legfelkapottabb téma a globális felmelegedés, a klímaváltozás és ezek hatásai környezetünkre, Földünkre, életünkre. Tippek a Decathlon segítségével, amelyek segítségével „zöld” futók lehetünk.

Sajnos a világ nagy része egyelőre nem tulajdonít nagyobb jelentőséget a globális felmelegedésnek, a klímaváltozásnak, az emberek azt gondolják, hogy egyedül nem képesek nagy változásokat elérni. Pedig ez nem igaz! Magánemberként nagy hangsúlyt fektetek a környezetvédelemre, törekszem a hulladékmentes életmódra, keresem a zöld megoldásokat, ezeket a törekvéseket pedig igyekszem beépíteni a sportba, átültetni a futásba is. Íme néhány egyszerű, környezetbarát tipp, amelyek segítségével te is felelős „zöld” futó lehetsz!

Plogging – szemétszedés futás közben. A svédeknek köszönhetően nem olyan rég robbant be a köztudatba ez a kifejezés, a sajtóban a „legújabb őrületként” tartják számon. S hogy mi az a plogging? Szemétszedés futás közben. A szabadban, nyitott szemmel futóknak biztosan nem újdonság az utcán, futópálya szélén, akár az erdők ösvényei mentén, méterenként egy-egy elhullajtott szemét szomorú látványa. Edzésre készülődve talán nem a szemeteszsák az első és legfontosabb kiegészítő, amit magunkkal viszünk, pedig miért is ne?

Általában közösségi futások alkalmával próbálhatjuk ki a ploggingolást, de akár egyedül is nekivághatunk a környezetünkben található hulladék összegyűjtésének.

Sajnos a fővárosban található parkok, erdők is tele vannak szeméttel…

Fuss a munkába! Levegőszennyezettség, szmog, dugó, lehetetlen közlekedés – mindezek megelőzésére, elkerülésére már számos alternatíva közül választhatsz: közösségi közlekedés, kerékpár, roller, futás. Lehetőségeidhez mérten – például közel élsz a munkahelyedhez, ahol van zuhanyzási, átöltözési lehetőség – akár a futást is választhatod a munkába járás eszközeként. Gondolnod kell a reggelire, a megfelelő frissítésre, az átöltözésre, de egy kis pluszszervezéssel a környezetednek és az egészségednek is jót teszel!

Ne pazarold a vizet! Erőforrásaink végesek, ez vonatkozik a vízkészletünkre is. Bár futás után csábító lehet a forró fürdőben ázni, próbáld meg a gyors zuhanyzást előnyben részesíteni… Persze ha nincs otthon fürdőkád, esélyed sincs elcsábulni…

Utasítsd vissza! A futóversenyeket, sporteseményeket számos márka reklámfelületnek használja, hirdeti magát ilyen-olyan formában: ponyvák, standok, repicuccok, szórólapok. Ezen kívül a sokszor borsos nevezési díj tartalmazza a rajtcsomagot, eseménypólót, befutóérmet, apróságokat. Ha legközelebb részt veszel egy versenyen, alaposan vedd szemügyre az „ajándékaid” összetételét – rá fogsz jönni, hogy tulajdonképpen a nagy része hulladék!

Nyilván először mindenki azt gondolja, hogy majd egyszer felhasználja azt a tíz százalék kedvezményt, egyszer még felveszi azt a pólót – ami sajnos sokszor nem is technikai összetevőkből áll… Mielőtt tényleg elfogadod a csomagot, gondold végig, valóban használni fogod-e!

Azzal, hogy visszautasítod a rajtcsomagot, azt az üzenetet közvetíted a szervezőknek, hogy nincs szükség felesleges tárgyakra, és sok ilyen visszajelzés egy idő után talán meghozza az eredményét.

Ezt a rajtcsomagot áprilisban kaptam, még mindig van olyan ajándék, ami a polcon porosodik és nem használtam fel…

Frissítés a versenyeken. A nagyobb utcai futóversenyeken a frissítőpontok környékén szinte már megszokott az egyszer használatos műanyag poharakban térdig gázoló futók látványa. Mekkora kárt okozunk ezzel? Nézzünk egy konkrét példát: a legutóbbi, 33. Wizz Air félmaratonon összesen hat frissítőpont állt a mintegy 15 000 versenyző rendelkezésére. Mivel az idén is nagyon meleg volt, tegyük fel, hogy minden résztvevő minden frissítőállomáson legalább egy poharat elhasznált, alig néhány másodperc erejéig! Az eredmény megdöbbentő: nagyjából 90 000 darab egyszer használatos műanyag pohár került a kukákba aznap (de a szervezőkkel, önkéntesekkel együtt gyanítom, hogy több…)

Nemcsak a látvány undorító, futóként engem kifejezetten zavar és idegesít, hogy a poharakat nem a frissítőállomásokon elhelyezett kukákba dobják a versenyzők, hanem egy elegáns mozdulattal ledobják a földre, hogy azt majd a többi futó elegánsan kerülgethesse.

Sokkal egyszerűbb, környezetbarátabb megoldás, ha saját frissítést viszel magaddal, a saját kulacsodban. Annyi ötletes eszköz közül lehet már választani, amelyek nem akadályoznak futás közben! Jó hír, hogy egyre több szervező törekszik a fenntarthatóságra, több terepfutóversenyen kifejezetten felhívják a figyelmet arra, hogy saját pohárral kell érkezni a frissítőpontokhoz, odafigyelnek a keletkezett hulladék szelektív gyűjtésére. Mielőtt jelentkezel egy versenyre, csekkold a kiírást, sok rendező már külön feltünteti a környezetbarát szervezést!

(Koltai Piroska, a Decathlon blogírójának cikke. Pénteken újabb környezetbarát tippekkel jelentkezünk.)

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.