Környezetbarát tippek futóknak (2. rész)

Napjainkban talán világszinten az egyik legfelkapottabb téma a globális felmelegedés, a klímaváltozás és ezek hatásai környezetünkre, földünkre, életünkre. A Decathlon segítségével most újabb tippeket adunk a „zöld” futóvá váláshoz.

Nemcsak magánemberként, hanem futóként is igyekszem tenni környezetünk védelme érdekében. A cikksorozat második részében további környezetbarát tippeket osztok meg, melyeket a sportolás, futás során tudunk hasznosítani.

Az előző cikkemben szó esett többek között a ploggingról, a munkába futásról, a versenyeken való frissítésről és a rajtcsomagokban található, sokszor felesleges kiegészítőkről. Nézzük, mivel lehet még kiegészíteni a listát!

Szelektálj! Néhány éve kezdtem el rendszeresen futni, de a futócuccaim, és a különböző kiegészítők lassan egyre nagyobb helyet igényeltek a ruhásszekrényemben.

Halmoztam a különböző versenyeken kapott pólókat, minden szezont valami új, trendibb ruházattal indítottam. Van olyan cuccom, amit csak azért vettem meg, mert olcsó volt, de valójában nem is volt rá szükségem.

A hétköznapi ruháimat havonta szelektálom, ilyenkor mindig felteszem magamnak a kérdést: rendszeresen használom ezt a ruhát? Szeretem egyáltalán? Szükségem van rá? Ha a válasz nem, megválok tőle és újrahasznosítom vagy elajándékozom. Ugyanezt teszem a futócuccaimmal is. Ha ragaszkodó típus vagy és nehezen mondasz le egy-egy emlékezetes verseny pólójáról, tedd fel magadnak a fenti kérdéseket, és nemleges válasz esetén szabadulj meg tőle, csak a helyet foglalja a szekrényben… Ha mindenképpen valami új dologra vágysz, ésszel vásárolj, ne hirtelen felindulásból!

Használt futócuccok adás-vétele. Ha sikerült a szelektálás, a jó állapotú, alig használt, esetleg vadiúj, de soha nem használt ruháidat megpróbálhatod eladni. A Jófogáson vagy Vaterán kívül a Facebook is tele van már használt sportszerek, futócuccok adás-vételével foglalkozó csoportokkal. A hirdetést minél pontosabb részletekkel add fel, különösen a futócipő esetén fontos a minél precízebb megfogalmazás!

Az új, de soha vagy alig használt futócipők adás-vétele nagyon népszerű. Hirdetés feladásánál ügyelj a részletekre!

Készítsd magad! A polcok roskadoznak a szivárvány minden színében pompázó és különböző ízű izotóniás italok alatt. Sok káros anyaggal teli műanyag palack, amit sokan minden edzés előtt, után előszeretettel fogyasztanak – teljesen értelmetlen. Tény, hogy praktikus, de sokkal környezetkímélőbb megoldás az, ha izotóniás italport veszünk. Amennyiben rendszeresen fogyasztod, akkor minél nagyobb kiszerelésben vedd meg! Ugye az már alap, hogy saját kulacsból iszod? Az energiapótlásra szánt müzliszeleteket, fehérjedús ételeket pedig te magad is elkészítheted, ha szeretsz a konyhában, az összetevőkkel kísérletezni! Az általad természetes anyagokból készített élelmiszerek a legmegbízhatóbbak.

Támogasd a környezetbarát kezdeményezéseket! Ellenőrizd a versenykiírásokat, állj a zöld szervezés mellé! Keresd a környezetbarát termékeket, kezdeményezéseket. A legnagyobb márkák, mint például az Adidas is kiáll a környezetvédelem mellett: a partok és a parti közösségek újrahasznosított hulladékából készítenek cipőket, ruházati termékeket, így a hulladék nem kerül az óceánba a közbeavatkozásnak köszönhetően.

Ha új felszerelést veszel, nézd meg alaposan a termék összetételét, részesítsd előnyben a természetes vagy újrahasznosított anyagokat!

Kerülj közel a természethez! A városban, az utcák sűrűjében talán változatos a futás, de semmiképp sem egészséges. Betondzsungel, rengeteg ember, autók hada, szennyezett levegő… Tényleg erre van szükséged? Néha szakadj ki a megszokottból, keresd meg lakóhelyed zöld területeit, parkokat, menj ki az erdőbe! Vedd észre a természet kincseit, értékeld az apró csodákat, kerülj közelebb a környezetedben található élővilághoz!

Szakadj ki a megszokott környezetedből, fedezd fel a természet szépségeit!

Én ilyenkor mindig megnyugszom, felfrissül a testem, lelkem, a zavaros gondolataim pedig hamar elszállnak. Egy-egy terepfutás után mindig friss motivációval térek haza: sokáig szeretném még élvezni a friss levegőt, a természet adta előnyöket, és szeretném majd a gyerekeimnek is megmutatni, milyen különleges természeti kincseket rejt a földünk.

(Koltai Piroska, a Decathlon blogírójának cikke.)

(x)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.