Lesznek-e versenyek 2021-ben?

Ha minden a mostani tervek szerint halad, akkor a hat nagy maratoniból ötöt 2021 őszén megrendeznek, ám a tradicionális bostoni viadalnak még nincs kitűzött időpontja.

A koronavírus-járvány – mint annyi mindenkiét – a futók és az ultrafutók versenynaptárát és az életét is feldúlta. Napról napra, hétről hétre maradtak el a versenyek, a sportolóknak, hobbifutóknak folyamatosan kellett újratervezniük a felkészülésüket. Talán a vakcinafejlesztéseknek köszönhetően reménykedhetünk abban, hogy 2021-re normalizálódik a helyzet, és a törlésekkel teli esztendő után ismét – és nem virtuálisan – megrendezhetik a kisebb-nagyobb versenyeket. Körbenéztünk, hol hogyan, mikorra terveznek.

Őszi tumultus a maratoniknál

Még májusban, „fél távnál” gyűjtötte össze honlapunk, miként alakult/alakulhat 2020-ban a hat nagy maratoni sorsa. Azóta tudjuk, csak a március elsejei tokiói maratonit lehetett megrendezni közülük. Azt is kompromisszumokkal, hiszen csupán az elit atléták és a kerekesszékesek indulhattak, a 38 ezer helyett összesen nagyjából 300-an állhattak rajthoz.

A berlini, a bostoni, a londoni, a chicagói majd a New York-i megméretés aztán szép sorban elhullott. Ugyan lehetőséget adtak arra, hogy virtuálisan lefussák a klasszikus, 42.195 km-es távot – Bogárdi Szilvia kvázi be is gyűjtötte két hiányzó érmét –, ám azért így mégsem volt az igazi vagy akárcsak hasonló.

A 2021-es év egyelőre csupa bizonytalanság, ám tervezni muszáj, ezért többnyire ismertek az időpontok.. A tokiói szervezők január 21-ig várják a jelentkezést tavaszról őszre halasztott, 2021. október 17-ére meghirdetett eseményre. A megszokott indulói létszámmal terveznek és azzal, hogy az elit és amatőr atléták együtt versenyeznek. A tűz életben tartásáért márciusban a versenyhez kapcsolódó rendezvényeket tartanak, például virtuálisan le lehet futni a maratonit. Tekintettel arra, hogy Japán a nyári olimpiának is otthont adna, ha az megvalósul, talán a futóversennyel sem lesz gond.

A 2021-es tokiói maratonit tavaszról őszre halasztották (Fotó: AFP)

A szintén általában tavasszal rendezendő londoni maratoni jelenleg október 3-i dátummal szerepel a 2021-es naptárban. Berlin egyelőre a bevett időpontot, szeptember 26-át jelölte ki, míg alig két héttel később, október 10-én következne a chicagói viadal. Azaz szeptember 26-tól október 17-ig sorozatban négy hétvége alatt zajlana le a hat nagy maratoniból négy.

A jelek szerint – ahogyan általában, ezúttal is – a New York-i zárja a sort, november 7-én. A legnagyobb kérdőjel a bostoni esemény (fenti képünkön): 1897 óta először nem rendezték meg 2020-ban, és már most látszik, 2021-ben sem tartják meg áprilisban a világ legnagyobb hagyományokkal bíró maratoniját. Őszi időpontban próbálnak visszatérni a város utcáira – de vajon mikor?

A maratonik hagyományosan turisztikai célpontot is jelentenek, gazdasági mutatókban is mérhető az érdeklődés irántuk, ám egyelőre lehetetlen megmondani, válhatnak-e olyan már-már össznépi ünnepélyekké, ahogyan megszoktuk.

A szervezők mindenesetre úgy terveznek, hogy a korábban bevett formában bonyolíthatják le a maratonikat. A koronavírus-járvány miatt persze minden változhat, ám ha megvalósulnak a tervek, igencsak zsúfolt lesz a „futóősz”.

Spartathlon

Szeptember elején, ha nem is teljesen váratlanul, de kisebb sokként érte a futótársadalmat, hogy 1983 óta először elmarad a Spartathlon. Az akkor hatályos görög szabályok miatt még korlátozásokkal együtt (külföldiek nem indulhatnak) sem tudták tető alá hozni a világ egyik legpatinásabb ultrafutóversenyét. A honlapon jelenleg pörög a számláló a szeptember 24-25-i rajtig. A 2020-as kiadás törlésekor megjelentetett közleményben úgy fogalmaztak, optimizmussal várják a 2021-es eseményt, azóta nincs frissebb információ.

Világbajnokságok

Az ultrafutók nem fognak unatkozni az ősszel – legalábbis, ha a világ visszatér a normál kerékvágásba. Szeptember 5-én az indiai Bengaluruban 100, október 31-én Tajvanon 50 km-es világbajnokságot rendeznek. Az idén egyik viadalt sem tudták elindítani, jövőre remélik, sikerül. A leginkább várt esemény talán a május 22–23-i 24 órás vb. Emlékezhetünk, 2019 őszén remekeltek a magyarok Albiban, Bódis Tamás és férficsapatunk is ezüstérmet szerzett.

A magyar sikertörténet: az Ub

A kevés jelentős ultrafutóversenyek egyikeként sikerült megrendezni az Ultrabalatont. Ugyan májusról októberre kellett halasztani, s meg is tartották, Bódis Tamás és Maráz Zsuzsanna nyert. Az akkor még enyhébb utazási szabályoknak köszönhetően külföldiek is rajthoz állhattak, így szerepelt például súlyos balesete és kómája után Enrico Maggiola. A rendezőkön egyelőre nem múlik, hogy az említett sportolók vagy mások 2021-ben is nevezzenek, hiszen a tervek szerint május 14–16-án ismét lesz Ub. Kevesen mernek tavaszra tervezni, így az Ub még kiemeltebb szerepet kaphat, mint általában.

MTI/Varga György

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.