Lubics Szilvia nekivág az ismeretlennek

Lubics Szilvia újabb sivatagi kihívásra készül: a nagykanizsai ultrafutó élete eddigi legnagyobb próbatételére indul, a Kínában megrendezésre kerülő Ultra Gobi 400-on vesz részt.

Lubics Szilvia hamarosan Kína felé veszi az irányt, Pekingen keresztül vezet az útja a Kanszu (Gansu) tartományban lévő Tunhuang (Dunhuang) városába, ahol négy éjszakát tölthet el a korábban már két sivatagi versenyt – tavaly az Atacama Crossingot, az idén pedig a Namib Race-t – teljesítő fogorvosnő az augusztus 9-i rajt előtt, így lesz még ideje megszokni a hatórás időeltolódást és a magaslati levegőt is.
„Huszonnyolc éjszakán keresztül aludtam úgynevezett hypoxiás sátorban, amelyben szimulálni lehet a magashegyi oxigénhiányos környezetet – mondta a felkészülésről Lubics Szilvia. – Az asztmám miatt kifejezetten fontosnak tartottam, hogy a futóedzések mellett a tibeti fennsíkon várható körülményekre is lehetőségeimhez mérten maximálisan felkészüljek.”
A verseny útvonaláról a futónő elmondta, hogy 2800 méteres magasság felett haladnak, a táv első felében gyakorlatilag végig sík terepen, majd 220 kilométer után kezdődnek a nagyobb szintemelkedések.

„Ultrabalatonnyi távval a lábunkban kell elég rövid idő alatt csaknem ezer méter szintet megmászni, ahonnan egy hirtelen lejtőt követően ismét erős mászás vár ránk, hogy elérjük a verseny legmagasabb pontját háromezer-kilencszáz méteres magasságon.”

A pálya vonalvezetése is kihívást jelenthet, ugyanis az idén a szervezők új útvonalat tűztek ki, így a korábbi évek teljesítőitől semmilyen információ nem áll(hat) rendelkezésre. A kötelező felszerelések részletes listájából nem maradhatott ki a kézi navigációs eszköz, annak segítségével tudnak a versenyzők tájékozódni, ugyanis az útvonal nincs kijelölve.
„A műholdas navigáció használatát is gyakorolni kellett a felkészülés során, hiszen a sivatagban gyakorlatilag ez lesz az egyetlen mankóm két frissítőpont között. Az eddigi sivatagi versenyek is hasonlóképp önellátók voltak, azonban a Góbiban nem kell végig a teljes felszerelést cipelni, mert vizet tíz-tizenöt kilométerenként kapunk, a saját előre küldött frissítőinket pedig körülbelül negyven kilométerenként fel tudjuk venni. A pontok között a szigorúan előírt kötelező felszereléseket mindvégig magunkkal kell vinnünk.”

Száznegyvenhét órás szintidő a titokzatos versenyen

A versenyzőknek nemcsak az útvonal lesz meglepetés, a pontos rajtidőpontok sem ismertek még. A távnak ötvenen vághatnak neki: mindössze huszonöt kínai és huszonöt külföldi futó vehet részt a próbatételen, a rajtra pedig helyi idő szerint 2019. augusztus 9-én éjfél és hajnali öt óra között kerül sor a versenyszervezők tájékoztatása szerint. A 147 órás szintidő tehát augusztus 15-én jár le. Magyarországhoz képest hatórás időeltolódással kell számolni.

Lubics Szilvia a kötelező felszereléssel teli hátizsákkal futja végig a távot Fotó: Racing The Planet

A kisebb csomag ellenére sem könnyített a felkészülésén az ultrafutó, így az edzéseken továbbra sem maradhatott el a korábban már jól bevált pluszsúlyokkal történő futás.

Az utóbbi hetekben a súlymellény helyett vizes törülközők kerültek a hátizsákba, hiszen körülbelül hét-nyolc kilót kell két pont között elbírni.

Tekintettel arra, hogy a verseny során az átlagos napi hőingadozás akár a harminc Celsius-fokot is elérheti, éjszaka mínusz öt-tíz, míg nappal húsz-huszonöt Celsius-fokra is lehet számítani. A szervezők például az alábbi felszereléseket írták elő: mínusz öt Celsius-fokig komfortos hálózsák, pehelykabát, napellenző, napszemüveg, vastag sapka, kesztyű, hosszú nadrág, síp, fényvisszaverő tükör, terepfutócipő, futózokni. A felszerelések mellett pedig minimum kétezer kalóriányi élelmet és két liter folyadék tárolására alkalmas kulacsot is vinniük kell magukkal a versenyzőknek.
„A bőröndjeim már napok óta indulásra készen várnak, bár naponta többször átpakolom őket, hogy megbizonyosodjak arról, minden szükséges felszerelést eltettem. Ez lesz az első ilyen távoli versenyem, ahová teljesen egyedül utazom, ezért fokozott figyelmet igényelnek már az itthoni előkészületek is. Természetesen férjem, Gyuri most is, mint eddig mindig, mindenben a segítségemre van. Bár már hónapok óta intézzük az adminisztratív teendőket, mint a vízum, azért az utolsó hétre is maradtak teendők. Például szeretnénk megoldani, hogy a mobiltelefonomat tudjam kint használni, hogy legalább naponta egyszer haza tudjak telefonálni a családom megnyugtatására. Gyuri által pedig a Facebook-oldalamon keresztül mindenki értesülhet a velem kapcsolatos információkról az Ultra Gobi 400-on.”

Az ultrafutás Dakar raliján Dan Lawson volt a leggyorsabb

Az Ultra Gobi 400 pályacsúcstartója, Dan Lawson kedveli a különleges kihívásokat

Az Ultra Gobi 400 pályacsúcsát a brit Dan Lawson tartja, aki tavaly alig több mint hetven óra elteltével ért célba. A két évvel ezelőtti Ultrabalaton-győztes eredménye huszonegy órával volt jobb a korábbi pályacsúcsnál, s a nyilatkozatában az ultrafutás Dakar ralijának nevezte a versenyt, elmondva azt is, hogy gyakorlatilag az álmatlanság miatt végig hallucinált, boszorkányokat, zsiráfokat és elefántokat vélt felfedezni, miközben saját magát kívülről látta haladni.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.