Már 150 éve futnak délről északra

Ha pontosak a források, 1871-ben tették meg először a Land’s End to John O’Groats több mint 1400 kilométeres távját, amely a legdélibb ponttól a legészakibbig szeli át Nagy-Britanniát.

Nemrég az Ultrabalaton magyar rekordere, Tóth Attila virtuális kihívása irányította rá a figyelmet egy egészen nehéz vállalkozásra, a Land’s End to John O’Groats kalandra.

A LEJOG (vagy ha északról délre teszik meg, akkor JOGLE) tulajdonképpen Nagy-Britannia átszelése, futva kell eljutni a legdélibb ponttól a legészakibbig. Tóth persze a koronavírus-járvány által különösen sújtott szigeteken nem indult neki a hagyományos útvonalnak, hanem a környezetében tette meg a 875 mérföldet, azaz 1408 kilométert.

Ez egyébként a klasszikus táv, amely a valóságban nagyrészt főutakon vezet, ezért sokakat el is riaszt a teljesítésétől. Sokan emiatt akár másfélszer hosszabb, ám biztonságosabb útvonalat választanak, és 2-3 hónapot sem sajnálnak rá.

A LEJOG sokféle műfajban ihlette már meg a kalandvágyókat, a kerékpározáson és a futáson kívül kerekesszékkel, gördeszkával, motorral, stoppolva vagy éppen lóval (!) is legyűrték a kilométereket.

A Runner’s World összefoglalója szerint először 1871-ben tették meg a távot, mégpedig egy testvérpár, John és Robert Naylor, míg az újabb teljesítőre 1960. januárig kellett várni. Akkor Barbara Moore északról délre haladva 23 nap alatt lesétálta a távot, televíziós kamerák kereszttüzében érkezett meg Land’s Endbe.

Egy hónappal később már versenyt szerveztek, amely csalásoktól sem volt mentes, ráadásul a nagyjából 700 indulóból 150-en már az első napon kiestek. A kevesek egyikeként Jimmy Musgrave teljesítette a távot, mégpedig 14 nap, 14 óra és 32 perc alatt, míg a női győztes Wendy Lewis két nappal később ért be – ezer-ezer fontot nyertek, amelyből akkortájt egy ház is kijött.

A csúcsot sokáig Richard Brown tartotta 1995-ből, míg Andi Rivett 2002-ben át nem írta. Csakhogy a 9 nap, 2 óra és 26 perces űrteljesítmény némi gyanakodásra adott okot, hiszen egyrészt egynapnyit faragott a korábbi legjobb eredményből, másrészt nem volt kellően bizonyítható, hogy valóban megtette a távot.

Bár teljesítményét hivatalosan is elismerték, mások petíciót is indítottak azért, hogy a más jegyzett eredményt felmutatni nem tudó férfit töröljék a LEJOG történetéből.

Dan Lawson produkciójához bezzeg nem fér kétség, tavaly augusztusban 9 nap, 21 óra, 14 perc és 2 másodperc kellett a brutális teljesítmény véghezviteléhez. A brit férfi már korábban is próbálkozott, ám akkor fel kellett adnia a versenyt.

Akármennyire is tönkretette a 2020-as évet a járvány, mondhatni, a LEJOG-on sűrű programot bonyolítottak, hiszen nemcsak a férfiak, hanem néhány héttel korábban a nők között is új rekord született, az ultrafutó Carla Molinaro 12 nap, 30 perc és 14 másodperc alatt (egy nappal a születésnapja után) ért célba.

A brit sportoló jól követhetően dokumentálta a kísérletét, így azt is megosztotta a közösségi oldalán, hogy napi 12-16 órát futott. A kihívás mértékét jól jelzi, hogy a 9. napon arról posztolt, még a füle is fáj a futástól…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.