Megvan az áhított arany!

A címvédő Csere Gáspárt megelőzve Jenkei Péter nyerte meg a Spar Marathont, egyúttal megszerezte az országos bajnoki címet – a felnőttek között először.

Nem ezt beszélték meg. A friss magyar bajnok Jenkei Péter a győzelme után elmondta, úgy vágott neki a viadalnak, hogy a címvédő Csere Gáspárral megbeszélték, 69 perc körüli félmaratonival kezdik a megméretést, aztán…

„Ebben a tempóban is futottunk, és kicsit meglepő volt, hogy tizenhat-tizenhét kilométernél Gáspár elkezdett szakadozni, majd tizennyolc kilométernél végleg leszakad, aminek egyrészt örültem, másrészt nehézzé tette a dolgomat, mert több mint húsz kilométert kellett egyedül futni – mondta a 2:23:22-es idővel célba érő Jenkei Péter.

– Harminc kilométerig kényelmesen futottam, utána viszont nagy szenvedés volt, meg kellett küzdenem a sikerért, ami tovább fokozza az örömömet.

Kilométerről kilométerre vártam a táblákat, miközben próbáltam nem arra figyelni, hogy mennyi van még hátra, de ez befolyásolta az időeredményt. Jó lett volna 2:20 körül futni, de az egyedül futásnak és a melegnek is betudható, hogy nem sikerült. Igaz, egy országos bajnokságon úgyis a helyezés a legfontosabb.”

A Vasas futója hozzátette, Csere Gáspár megelőzése egyfajta rangot ad a sikerének, hiszen a címvédőről van szó, aki ráadásul olimpikon, illetve többszörös magyar bajnok. Érdekesség, tavaly is ők ketten végeztek az első két helyen, akkor azonban fordított sorrendben, s Jenkei ezüstérmes ideje két perccel volt jobb, mint a mostani győztes idő – bizonyítva, hogy az ob-n tényleg a helyezés a fontos.

„Tavaly harminchat kilométerig futottunk együtt, Gáspár akkor tudott ellépni. Ehhez képest is váratlan volt, hogy most jóval hamarabb szakadtunk szét – folytatta Jenkei Péter.

– Sokáig nem tudtam, mennyi az előnyöm, és szándékosan nem is akartam hátranézni, nem akartam ezzel törődni, csak a saját tempómban futottam. Az Árpád hídnál, a fordítónál láttam, hogy nem jön velem rögtön szembe, hanem pár száz méterrel hátrább van, a Margit hídnál. Harmincöt kilométernél pedig az ott szurkoló feleségemtől tudtam meg, hogy jó két perc az előnyöm.”

Jenkei Péter elmondta, azért is különleges a bajnoki cím, mert 4-5 éves kora óta sportol, korosztályos aranyai már vannak, a felnőttek között is gyűjtögette az érmeket (tavaly például négy ezüstöt), s most végre felállhatott a dobogó tetejére. Nem mellesleg az egyéni csúcsát is ebben az évben érte el, a tavasszal Hamburgban futott 2:17-es maratont, és úgy érzi, most sem volt sokkal gyengébb formában, de az említett nehezítő tényezők miatt lett nagyjából hat perccel gyengébb az idő.

„Ilyenkor általában pihenés következik, most azonban másként lesz, és – az olimpiai kvalifikációt szem előtt tartva – egy hónap múlva Frankfurtban futok még egy maratonit, ott az időre szeretnék fókuszálni – tette hozzá Jenkei Péter. – Korábban a szintidő számított, most a világranglista alapján lehet kvalifikálni, amelyen az adott futást pontozzák az időeredménytől, a helyezéstől és a verseny erősségétől függően, s két futás átlagával lehet kvótát szerezni. Igazságos a rendszer, viszont amíg Rióban százötvenöt résztvevő volt, addig Tokióban csak nyolcvan lesz, így kisebbfajta csodára van szükség ahhoz, hogy én vagy bárki más a magyarok közül ott lehessen az ötkarikás játékokon.”

(Nyitókép: maltai.hu / Kovács Bence)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.