Mit tegyünk támadás esetén?

Makai Viktória ultrafutó saját közösségi oldalán számolt be arról, hogy megtámadták edzés közben, és férje mentette meg az erőszaktól. Mit tehetnek sportoló társai hasonló helyzetben?

Makai Viktória, mint máskor is, edzésre készült vasárnap este: fut, és közben jól érzi magát. Nem így történt… Az ultrafutó a Facebookon írta, hogy szörnyű pillanatokat kellett átélnie.

„Vasárnap este az otthonunktól néhány száz méterre megtámadott egy férfi, és szexuális cselekedetre kényszerített. Mivel kiabálni és menekülni próbáltam, megvert. Jelenleg kórházban vagyok, a körülményekhez képest jól. Az arcom elég »halloweenkompatibilis«, a szemem körüli hematómán ma látok ki először. Köszönöm a férjemnek, hogy elindult elém, Istennek, hogy megmutatta, merre menjen, hogy odaért egy erőszakos közösülés előtt, és megmentette az életemet.”

Sokkoló történet: de mit tehet egy futó, ha valaki megtámadja? Dr. Kovács Ildikót, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztük.

Mennyire gyakoriak a futókat, outdoorsportolókat érő szexuális vagy egyéb támadások?

Nagyon ritka, hogy valakit az utcán szexuális támadás érjen, a szexuális bűncselekmények inkább családon belül történnek. Az utcán a rablás a gyakoribb, ennek célcsoportjai inkább az idősek és a gyerekek. A telefonjukat, a pénzüket akarják elvenni. Jó erőnléti állapotban levő futók megtámadása nem jellemző, Tolna megyében egy könnyű testi sértés fordult elő eddig, egy futót egy járókelő megpofozott – később azonban kiderült, összekeverte valakivel.

Mekkora a cselekmény büntetési tétele?

A bizonyítható szexuális szándék kettő és nyolc év közötti szabadságvesztéssel járhat. Ide tartozik a megerőszakolás, ha a támadó más szexuális cselekményt végez a sértettel, ha megérinti, fogdossa, letépi a ruháit, általában ha hozzáér a testéhez. A személyi szabadság megsértése egytől öt évig terjedő büntetést jelent, például ha valakit nem engednek továbbfutni, elállják az útját. A garázdaság két évig terjedő büntetéssel sújtandó bűncselekmény. A súlyos sérülést okozó verés három évig terjedő büntetéssel büntethető, kivéve, ha nyolc napon belül gyógyul, ekkor két év.

Rengeteget olvasni arról, hogy a nők ne menjenek egyedül sötétben futni, ne ugyanazon az útvonalon fussanak, legyenek kiszámíthatatlanok futási szokásaikban. Ha mégis ott áll egy támadóval szemben egyedül, mit tehet?

Nem büntethető, aki saját személye elleni jogtalan támadás megelőzése céljából az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a támadónak sérelmet okoz. A futó nyugodtan hordhat gázsprét, paprikasprét, kulcscsomót magánál.

Mi játszódhat le egy előre megfontolt támadásnál az elkövető fejében?

Pszichológus szakértői vélemény mindig van, amely kimutatja a személyiségjeleket. Ezeknél az eseteknél szinte kivétel nélkül személyiségtorzulást figyelnek meg, agressziót, szexuális túlfűtöttséget, a motivációjuk azonban változó.

Mit kell tennünk, ha támadás érne?

A legfontosabb a száztizenkettes segélyhívó szám, bár egyértelműnek tűnik, rengetegen nem ismerik ezt a számot, esetleg az események hatása alatt nem gondolnak rá – pedig ezen a számon mindig szakszerű segítséget kap a telefonáló. Aztán a rendőrségi feljelentés keretei között tájékoztatást kapnak az áldozatok az áldozatsegítő szolgálatról, itt anyagi és más jellegű kárenyhítés történik. A nyomozás és a bírósági eljárás alatt biztosítani kell a különleges bánásmódot igénylő sértettek – mint a kiskorúak –, az erőszak áldozatainak kíméletét és védelmét.

A különleges bánásmódot igénylő sértettek joga, hogy a vádlottól távol hallgassák ki, kérheti az elkülönítést a vádlottól, hogy ne tudja a vádlott felismerni őt, azaz torzított képet és hangot használnak a vallomásnál, kérheti a nyilvánosság kizárását, kérheti a vádlott kivezetését a teremből.

Mivel a sértettek gyakran félnek, zártan kezelik a személyi adataikat, pszichológus lehet jelen a meghallgatásnál. A sértett kérhet ügyvédet vagy segítőt az eljárás során. Egészségügyi adatainak védett kezelését is kérheti, tehát nem olvassák fel a teremben hangosan, hogy a bűncselekményt milyen orvosi vizsgálat követte, és mit találtak a sértetten.

 

Szívbemarkoló utolsó beszélgetés

Gy. Krisztinát 2013-ban futás közben megtámadták és meggyilkolták. A soroksári futónő gyilkosát évekig nem sikerült megtalálni, ám idén egy hajléktalan férfit gyanúsítottak meg a rendőrök. A 24.hu-nak a férje adott néhány hete interjút, amelyben arról is beszélt, milyen volt az utolsó beszélgetésük. „Amikor elindult, mondtam neki, hogy milyen csinos vagy, nagyon sokat sportolsz. Azt felelte, hogy akkor egész életemben ilyen csinos maradok. Ez így lett sajnos, mert nem jött haza többé.”

 

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.