Sivatag helyett hegyi kaland vár Lubicsra

Ultrafutóhoz méltó megoldáscentrikus hozzáállással egy nap alatt talált magának új kihívást Lubics Szilvia, aki a Bigfoot 200 Mile Endurance Run terepultrán áll rajthoz az Egyesült Államokban. Mit kell tudni a versenyről?

Bár hónapokon keresztül sivatagi versenyre készült, most mégis teljesen más körülmények várják a nagykanizsai futónőt. Az Ultra Gobi 400 és a Bigfoot 200 Mile Endurance Run között talán csak egyetlen hasonlóság van, a rajt dátuma, hiszen az eredetileg tervezett ázsiai versenyhez hasonlóan augusztus 9-én rajtol el a magyar ultrafutó.

Lubics Szilvia az USA nyugati partvidékén, a Washington állambeli Seattle és az Oregon államhoz tartozó Portland városa között elterülő Cascade-hegységben lévő magashegyi, szintes, technikás háromszázharminc kilométer hosszúságú terepultrán indul ugyanis első magyarként a sivatagi verseny helyett, több olyan futótársával, akikkel a Tibeti-fennsíkon is együtt futott volna.

A verseny kettőezertizenöt óta létezik. A férfi pályacsúcsot kettőezertizenhétből az amerikai Jason Kinsella tartja 55 óra 49 perc 1 másodperces idővel, míg a női rekord a szintén amerikai Rachel Bucklin nevéhez fűződik, aki kettőezertizennyolcban 68 óra 31 perc 52 másodperc alatt teljesítette a távot. A tavaly százötven versenyző állt rajthoz, száztíz férfi és negyven nő, idén pedig kétszázan kapnak lehetőséget az indulásra.

Köztük Lubics Szilvia is, aki a nevezés lezárását követően e-mailen keresztül kapott engedélyt az indulásra, miután írt a főszervezőnek, hogy kizárt külföldiként mégsem indulhat az Ultra Gobi 400-on, amelyre hónapokon keresztül készült.

A Bigfoot 200 az Egyesült Államok első olyan hivatalos kétszáz mérföldes versenye, ahol a rajt és a cél nem azonos helyszínen található. A versenyzők Seattle városától mintegy négyórás autóútra lévő Marble-hegy lábától indulnak és a Lewis megyei kisvárosban Randle-ben érnek célba. A teljes táv alatt tizennégy frissítőpont áll a versenyzők rendelkezésére, melyekből hat kínál pihenési lehetőséget is. A teljesítésre négy és fél nap áll a futók rendelkezésére.

A KÉT VERSENY ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Név: Ultra Gobi 400
Helyszín: Kína, Tibeti-fennsík, Góbi sivatag
Táv: 400 kilométer
Szintkülönbség: 3000 méter
Szintidő: 154 óra
Időeltolódás: +6 óra
Versenyzők száma: 25 (kizárólag kínai nemzetiségű futók)
Pályacsúcs: 70:53 (Dan Lawson, 2017)

Név: Bigfoot 200
Helyszín: Egyesült Államok, Washington állam, Cascade-hegység
Táv: 330 kilométer
Szintkülönbség: 12 000 méter
Szintidő:105 óra
Időeltolódás: –9 óra
Versenyzők száma: 200
Pályacsúcs: 55:49:01 (Jason Kinsella, 2017)

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.