Spartacus-ösvény, te csodás!

Kremlicza Levente írásaival gyakran találkozhatnak olvasóink a Csupasporton, a terepfutó ezentúl a főváros vonzáskörzetében található erdőkbe kalauzolja el az emelkedők és lejtők szerelmeseit.

A terepfutás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami nem csoda, hisz általa a természet legszebb arcát ismerhetjük meg, ráadásul változatos, izgalmas útvonalakat járhatunk be. Ehhez nem is kell sokat utaznunk, fővárosunk és környéke is bővelkedik szebbnél szebb helyekben – most induló, nem napi rendszerességű sorozatunkban ezekből szeretnék bemutatni néhányat.

A Visegrádi-hegység egyik legszebb útvonala a Pilisszentlászlóról induló Spartacus-ösvény, Apátkúti-völgy-kör, amely a könnyű terepviszonyok és a fantasztikus kilátás miatt hamar népszerű lett a futók körében.

Az útvonalat a zöld sávjelzés irányából érdemes kezdeni, némi aszfaltos szakasz után beérünk az erdőbe, és hamar elérjük az eredetileg cserkelő ösvénynek használt Spartacust. Folyadékot (egyszersmind tehát futóövet vagy -mellényt) mindenképpen vigyünk magunkkal, mert az első hét kilométeren nincs vízvételi lehetőség. Ezen a részen az út keskeny, néhol befelé dől, esős időben elég csúszós is, odafigyeléssel és jó terepfutócipővel azonban ilyenkor is meghódítható, de a kevésbé gyakorlottabbaknak érdemes száraz időben nekivágni. Néhány kilométer megtétele után mesés kilátás tárul elénk, ugyanis a Visegrádi-hegység és a Börzsöny közötti foltban megpillanthatjuk a Dunakanyart, beláthatjuk a környék erdőségeit.

Hamar véget ér a keskeny ösvény, hatalmas bükkök között elérjük a Jenő-kunyhót, és némi kitérővel itt is találhatunk szép kilátásra alkalmas helyet, amelyhez egy ritkán járt nyiladékon kell felmenni – út nem vezet arra.

Folytatva utunkat a zöld jelzésen, továbbra is kacskaringós ösvényeken haladunk, míg elérünk egy elágazásig, ahol jobbra a zöld + jelzésen a Bertényi Miklós Füvészkerthez juthatunk, vagy a zöld sávon maradva elfuthatunk Visegrádra.

Ha netán a jobbra tartó irányt választjuk, az Apátkúti-patak völgyébe jutunk. Az Ördögmalom étteremnél van lehetőség vizet tölteni, majd Visegrád irányába néhány száz méter kitérővel megcsodálhatjuk a Magda-forrást. Itt újabb döntést kell hozni, visszafordulva ugyanis a piros jelzésen folytathatjuk utunkat Pilisszentlászló felé: a Telgárthy-rét mellett elfutva aszfalton haladhatunk egy kis ideig, addig, amíg a jelzés visszamegy az erdőbe. A Kaán-forrásnál újra felfrissíthetjük magunkat, majd a patakot követve haladunk tovább, és amikor elénk kanyarodik a patak, köveken és kidőlt fatörzseken kelhetünk át – ezt az ügyességi próbát még néhányszor meg kell ismételnünk. A víz általában sekély, eső után sem nehéz az átkelés, de azért nem árt az óvatosság.

Néha érdemes megállni egy-egy pillanatra, mert a keskeny, vadregényes völgy minden évszakban kivételes látványt nyújt. A hatalmas, mohos sziklák közt kanyargó ösvény a szelíden csordogáló patakkal az egyik legszebb hely Budapest környékén, nem véletlenül érinti az Ultra Trail Hungary több távjának útvonala is.

 

 

A vége felé szélesedik a völgy, itt már egy híd is van a patak felett, erdei pihenőkkel. Hogy jó irányba haladunk, jelzi, amikor elhaladunk a Hoboji zen templom mellett, és visszaérünk Pilisszentlászlóra. A piros jelzést tovább követve kiérhetünk a falu központjába.

Személy szerint ez az egyik kedvenc útvonalam, ha tehetem, többször is meglátogatom egy évben. A kisebbik kör körülbelül 14 kilométer, a szintemelkedés 280-300 méter, és ugyanennyit lejt is. Kevés helyen lehet ennyire megtapasztalni a természet változatosságát, úgyhogy egyszer mindenképpen érdemes eljönni ide akár futva, akár túrázva.

(Az arra alkalmas futóórákra az online térképalkalmazások segítségével letölthető a Spartacus-ösvény trackje is)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség
Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.