Szurkolni legalább olyan jó, mint futni

Kocsis Árpád, a 34. Spar Budapest Maratont szervező Budapest Sportiroda versenyigazgatója úgy véli, az amatőröknek ideális időjárás várható vasárnap, és bízik benne, minél több barát, családtag buzdítja az indulókat.

– Minden rendben halad az előkészületekkel?
Igen, teljes mértékben – felelte Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója. – Már kedd délután elkezdtük építeni a területet, sok ezer négyzetméter sátrat, több kilométer korlátot kell felépíteni. Folyamatban van a kiszállítás, nyolc teherautó hordja a kellékeket, hogy felépítsük a maratonvárost.

– Az utolsó napokban ég a versenyigazgató telefonvonala. Sok az elintéznivaló még?
A miénk egy jól működő szervezet, egy nagy piramis, amelyben megvannak a különböző szintek, egyre több kolléga csatlakozik, és mindenki teszi a dolgát. Nagy baj lenne, ha nekem az utolsó napokban kapkodnom kellene. Szépen, folyamatosan, a terv szerint indul be a munka.

Hétfő este lezártuk az előnevezést, csütörtöktől a rajtszámátvételi időszak végéig lehet újra nevezni a helyszínen. Nagyon sok futó csak ilyenkor kapcsol, hogy lemaradt, de nekik sem kell izgulniuk, mindenkit várunk még. Az elmúlt évek alapján sok száz ember nevez a helyszínen is a különböző távokra.

Kocsis Árpád kellemes időre számít (Fotók: Dömötör Csaba)

– Csak növelheti a kedvet, hogy a jelek szerint jó idő várható…
Úgy tűnik, katasztrofális idő nem lesz. Két esetben beszélhetnénk rossz körülményekről: szombaton, a családi futáson tizenöt fok, eső, szélvihar – az a nap egy ünnep, igazi közösségi esemény, ha valaki kijön, a futás mellett néhány órát eltölt a területen, kipróbál sok mindent, de nyilván az ennyire rossz idő kedvét szegné; a vasárnapi legrosszabb eshetőség – ami a jelek szerint nem várható – a huszonnyolc-harminc fokos kánikula, amely a maratonfutásnak teljesen rosszat tenne. Nagyon sok ember rosszul érezné magát még a nyári, forró időben készülés ellenére is. Ha minden igaz, reggel tizenöt-tizenhat fokban indulunk, ami az amatőr futóknak nagyon jó, és lehet, hogy délután egy-két óra körül picit már meleg, huszonnégy-huszonöt fok lesz, de az még elviselhető. Nagy valószínűséggel az amatőröknek ideális lesz a hőmérséklet, a profiknak a nyolc-tíz fok lenne ideális.

– Milyen fontos feladat vár még önökre a finisben?
Szurkolókat kell szervezni, elindítunk egy évek óta bevett kampányt a Facebookon, hogy a futók – főleg a maratonisták – minél több ismerősüket, családtagjukat rábeszéljék, hogy drukkoljanak nekik. Amikor valaki az elmúlt fél-egy évben arra készül, hogy a Spar Budapest Maratonon lefutja a negyvenkét kilométert, azt nem lehet úgy csinálni, hogy a családnak, barátoknak semmi közük hozzá. Legyenek ott ők is, tapsoljanak, mert szurkolni legalább olyan jó, mint futni, én ezt megtapasztaltam.

– Ha minden igaz, ugyanazt a pályát futják a versenyzők, mint tavaly. A frissítőállomások is ugyanott lesznek?
Igen, egyetlen váltóhelyet kellett az utolsó pillanatban módosítanunk: az óbudai Fő térről technikai nehézségek miatt az utolsó váltópont háromszáz méterrel hátrébb került. Egyébként minden frissítés, váltás, zenés pont ugyanott van, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy centire ugyanaz lesz a pálya, mint 2018-ban.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.