Tájfutórekordok a karantén alatt

Bár a koronavírus-járvány a tájfutókra is hatással volt, az elmúlt időszakban három rekord is megdőlt a magyarországi pályákon.

A legtöbb sportághoz viszonyítva a tájfutókat talán kevésbé viselte meg a koronavírus-járvány miatt kialakult karanténidőszak, a természet ugyanis ebben az időszakban is „nyitva állt” a sportolók előtt. Ennek, valamint a sportágat övező egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhetően három rekord is megdőlt a tájékozódásifutó-pályákon.

Március közepén egy hét alatt 98 különböző ellenőrzőpontot kerestek fel országszerte a futók, május első hetében pedig összesen 21-en teljesítettek hosszabb-rövidebb tájékozódásifutó-pályát, és összesen 257 alkalommal érintettek egy ellenőrzőpontot!

Ezen a héten a legnépszerűbb pálya a budapesti Kereszturi-erdő volt, ahol most már a népszerű futókör mellett a tájfutást is kipróbálhatják az érdeklődők.

Ráadásul azoknak a teljesítményét nem is tudták mérni, akik mobiltelefon nélkül, papíralapú térképpel futottak, márpedig a nagy számban fogyó térképek alapján sok ilyenre volt példa. Ugyanakkor az nem teljesen igaz, hogy a járvány egyáltalán nem volt hatással a sportágra.

EGYRE TÖBB A PÁLYA
A főváros környékén a Kereszturi-erdőben, a Gellérthegyen, Nagykovácsiban és Gödöllőn találhatók tájékozódásifutó-pályák, míg vidéken többek között Pécsett, Miskolcon, Veszprémben és Szegeden is térképet ragadhatnak az érdeklődők. Jó hír, hogy a nyár folyamán pálya nyílik a Börzsönyben is, így a tájfutóknak egyre több lehetőségük van, hogy szeretett sportágukat űzzék.

„Edzésre volt lehetőség, de a közös tréningeket nem lehetett megtartani a klubokban, ahogy a versenyeket sem – mondta Győrffy Kristóf, a Magyar Tájékozódásifutó-szövetség marketingkoordinátora – Ami különösen fájó, hogy elmaradt a dániai világbajnokság, a 2022-es magyarországi Európa-bajnokság pedig két évet csúszik. Ugyanakkor az állandó pontos tájfutópályák a kezdőknek is elérhetőek, így ők is kipróbálhatják a tájfutást, ami azért is örvendetes, mert így a futók a szabad levegőn, a zöld természetben sportolhatnak, kiszakadva kicsit a városból. A tájékozódásifutó-pályák fejlesztése egyébként folyamatos, az előttünk álló hónapokban is várható, hogy újabb pályák nyílnak meg az országban.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.