Veszélyben a tokiói maratoni

A szervezők egy hónappal a rajt előtt döntenek a verseny megrendezéséről, az október 17-ére tervezett eseményt azért övezi bizonytalanság, mert Japánban meghosszabbították a veszélyhelyzetet.

Az idén nyáron duplán jól vizsgázott Japán, hiszen minden nehézség ellenére összességében zökkenőmentesen rendezte meg a tokiói olimpiát és a paralimpiát is.

Azonban várhatóan egy harmadik fontos esemény már elmarad a japán fővárosban: veszélybe került a hat nagy maratoni közé tartozó tokiói megszervezése. Mivel a koronavírus-járvány továbbra is súlyos Japánban, meghosszabbították a veszélyhelyzetet, ez pedig erősen kérdésessé tette az október 17-ére tervezett eseményt.

Szeptember 7-én a Japan Running News blog már-már biztosra vette, hogy törlik a versenyt, maguk a szervezők pénteken tettek közzé friss információt.

Ebben megemlítik, hogy a japán kormány szeptember 30-ig hosszabbította meg a veszélyhelyzetet, ezért szeptember 17-én tanácskoznak a maratoni és a hozzá kapcsolódó események sorsáról. Rövid idővel a tanácskozás után nyilvánosságra is hozzák a döntést.

A 2021-es tokiói maratonit eredetileg március 7-én rendezték volna meg, ám a járványhelyzet miatt már az előző év októberében a halasztás mellett döntöttek. A 2022-es rendezvénynek továbbra is március 6. az időpontja.

Ha tényleg törlik az eseményt, akkor a hat legnagyobb maratonit jelentő Abbott World Marathon Majors állomásai közül ez lesz az első, amely 2021-ben áldozatául esik a koronavírus-járványnak. Tavaly ez volt az egyetlen verseny a sorozatban, amelyet – bár csak elit atléták és a kerekesszékesek részvételével, de –megrendezhettek.

A mostani információk szerint a további öt maratoni „áll”, azaz a járványszabályok betartásával, ám a megszokott módon rendezik meg, nem csak virtuálisan.

 

Az őszi maratoni program

Szeptember 26. – Berlin
Október 3. – London
Október 10. – Chicago
Október 11. – Boston
November 7. – New York

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.