Zach Bitter nagy dobásra készül

Újabb kihívásra készül Zach Bitter amerikai ultratávfutó, aki ezúttal a decemberben esedékes Desert Solstice huszonnégy órás versenyén szeretné letenni névjegyét.

Májusban írtunk róla, hogy Zach Bitter – phoenixi otthonában – megdöntötte Csécsei Zoltán 12 órás futópados világrekordját: 158.75 kilométert teljesített, és kilenc perccel később 160 kilométerig is eljutott.

A koronavírus-járvány miatt a sikeres csúcskísérletet akkor több ezren kísérték figyelemmel a Zoomon keresztül, ám soron következő kihívását már valódi futóterepen – és ami a legfontosabb –, nézők előtt teljesítheti az amerikai rekorder, aki a 80 kilométeres távon kétszer, a 100 kilométeres távon pedig egyszer hódította el az amerikai bajnoki címet. December 12-én és 13-án rendezik ugyanis az egyesült államokbeli Phoenixben a Desert Solstice Track Invitational ultrafutóversenyt, amelyen két kategóriában, a 24 órásban és a 100 mérföldesben (160 kilométer) mérhetik össze tudásukat az indulók.

„Május óta valóban nem indultam rendes versenyen – mondta megkeresésünkre Zach Bitter. – Bármilyen furcsán hangzik is, idén a tizenkét órás futópados világrekorddöntésem volt a legutóbbi említésre méltó teljesítményem.

Azóta a Desert Solstice-re készülök, amelyen a huszonnégyórás számban szeretnék elindulni. A kihívás lényege, hogy ennyi idő alatt minél több kilométert tegyek meg.”

A kitűnő atléta Instagram-oldalán osztotta meg rajongóival, hogyan készül a nem mindennapi megméretésre.

„A májusi futópados kihívást azért teljesítettem, mert akkor még rendkívül bizonytalan volt, mikor rendeznek legközelebb rendes versenyeket – árulta el a részleteket Instagram-videójában október 25-én. – Jelenleg a felkészülés harmadik hetében járok. Az előző héten a futásintenzitás állt edzéseim középpontjában, most azonban a mennyiségre összpontosítok: szombaton negyven kilométert, vasárnap harminchetet futottam, így a múlt hétre összesen kétszázhuszonnyolc kilométer jutott. A pihenésre is gondolok, ezért kedden megajándékoztam magam egy szabadnappal is. A legutóbbi futás azonban nem esett olyan jól, úgy éreztem, mintha kőből lett volna a lábam, de nincs okom megijedni, mert hamarosan feltankolom magam energiával. Az előttem álló hétre háromszázharminc kilométert tervezek, és ebből hatvanegy jut szombatra.”

Zach Bitter jelentősebb címei
100 mérföldes (160 kilométeres) világcsúcstartó (11 óra 19 perc 13 másodperc)
• 12 órás futás világcsúcstartója (104.88 mérföld – 168.78 kilométer)
• Kilencedik legjobb idő a JFK 50 mérföldes (80 kilométeres) futóversenyének történetében
• Háromszoros amerikai bajnok (2012-ben és 2015-ben 80 kilométeren, 2014-ben 100 kilométeren)

Zach Bitter megemlítette szerkesztőségünknek, hogy a decemberi versenyen megpróbál 290 kilométer fölé jutni, annak ellenére, hogy ez lesz élete első teljes 24 órás kihívása.

A beszélgetés során szóba került a koronavírus-járvány is. Mint ismert, az Egyesült Államok az egyik legfertőzöttebb ország a világon, ám a futó felkészülését ez nem zavarta.

„Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a vírus nem befolyásolta sem a mindennapjaimat, sem pedig a felkészülésemet. Az egyetlen hátrány, amelyet érzek, hogy az elmúlt időszakban kevesebbet utazhattam, és jóval kevesebb volt a versenyzési lehetőségem is” – mondta.

A Desert Solstice Track Invitational ultrafutó-viadalt rekortán futópályán rendezik, és története során 80 országos, illetve 14 világrekordot állítottak fel rajta.

Az esemény egyben válogatóverseny a 24 órás nemzeti futóválogatottba kerülésre. A járványügyi helyzetre tekintettel idén kategóriánként mindössze harmincan indulhatnak el, nézők jelenlétében. A pandémia miatt elképzelhető, hogy a résztvevőknek negatív tesztet kell bemutatniuk a rajt előtt, és idén először – a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt – nem díjazzák a győzteseket.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.