Zokniban győzte le a cipősöket

Margaret Kuras nyerte meg a nőknél a félmaratonit a Csendes-óceáni Játékokon, sikerének érdekessége pedig, hogy zokniban futotta le a 21.1 kilométert.

1:29:55. Nem mondhatjuk, hogy különösebben kiemelkedő idő, a félmaratoni világcsúcsát például 1:06:11 órával tartja Netanet Gudete, sőt, koedukált mezőnyben 1:04:51-t futott Joyciline Jepkosgei. És még csak nem is attól különleges a majd’ másfél órás idő, mert ezzel lehetett nyerni a nők között a Csendes-óceáni Játékokon, hanem mert a győztes cipő nélkül futott!

„Soha nem futottam cipőben, a zokni az én döntésem volt. Felpróbáltam a cipőt, de nehéznek éreztem, nem tetszett, nem éreztem magam kényelmesen benne – nyilatkozta a Vanuatu színeiben aranyérmet szerző Margaret Kuras a verseny honlapján.

– Ideges voltam, mert azt láttam, hogy mindenki cipőben van, de tudtam, ha felveszem, akkor nem nyerhetek, ezért döntöttem a zokni mellett.

Tudom, hogy a hazámban sok fiatal van, akik hozzám hasonlóan cipő nélkül futnak.”

A 20 esztendős aranyérmes hangsúlyozta, a cipő és a többi felszerelés csak kényelmesebbé teszi a futást, de nem attól fognak nyerni, ahhoz tehetségre, elkötelezettségre és kemény munkára van szükség. Vagy éppen néhány biztató szóra, amit Margaret Kuras a bátyjától kapott útközben.

„A bátyám lelassított, mellém futott, és támogatott engem az utolsó métereken. Azt mondta, ne adjam fel, hiszen már majdnem beértem, csak az utolsó lépést kell megtennem. Bátorságot és bizalmat adott nekem, nagyon hálás vagyok ezért” – mesélte Margaret Kuras, aki 15 másodperc előnnyel lett aranyérmes.

Kuras 10 ezer méteren ezüstérmet szerzett a viadalon, s mint edzője, az önkéntesként dolgozó japán Itomi Rioszuke elmondta, csak három hónapja kezdték el a komoly edzéseket.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.