Aki felmászott a mennyország kapujáig

Hazánk egyik legjobb sziklamászója, Urbanics Áron 2003 júliusában az egyik legemlékezetesebb mászását hajtotta végre az angliai Peak Districtben.

Az egyik legjobb magyar sziklamászó, Urbanics Áron már többször járt az angliai Peak Districtben nehéz sziklautakat mászni, amikor 2003 júliusában mindmáig egyik legemlékezetesebb mászását hajtotta végre.

Urbanics Áron a „Knockin’ On Heaven’s Door”-ban

Általában több magyar is megfordult ott egyszerre, de Áron sokat volt egyedül is a térségben. Akkor éppen vele tartott Londonban élő barátja, Kálmán Flórián, akivel hétvégénként együtt másztak.

A régió egyik legnehezebb sziklaútja a mai napig az E9 6c nehézségű Knockin’ on Heaven’s Door (Kopogtatni a mennyország kapuján), amely Bob Dylan 1973-as daláról kapta a nevét. Először Andy Pollitt mászta meg 1988-ban, majd 1999-ben Ben Tetler szólóban is feljutott rajta.

Urbanics Áron 2003 júliusában felső biztosítással néhányszor megmászta, ami alapján összerakta a fejében az egész utat, majd nekiveselkedett a második szólókísérletnek a fal történetében, és mintegy három perc alatt sikerült is feljutnia a nagyjából húszméteres, extrém nehézségű falon.

„Az út egy kicsit befelé dőlő táblán vezet, amelyen kevés a jó fogás, és azok is lejtenek – mondta a Csupaportnak Urbanics Áron, aki társaival a mai napig évente jár mászni a Peak Districtbe. – Ez azt jelenti, ha csak egy kicsit is kibillensz a falból, leesel. A lépéseken és a test pozícióján múlik a legtöbb.”

A Knockin’ on Heaven’s Door már régen megfogta a magyar mászók fantáziáját, ugyanis a nyolcvanas években a német Rotpunkt című sziklamászó magazin közölt róla egy látványos fotót, ami Áron emlékezetében is megmaradt.

Ezért már akkor megnézte magának ezt az utat, amikor először járt kint a falnál, és évekkel később, amint lehetősége adódott és késznek érezte magát rá, meg is mászta.

Videó a „Knockin’ on Heaven’s Door”-ról. Urbanics Áron kötél nélkül mászta meg ugyanezt.

 

A sziklaútnak azonban van még egy érdekessége.

„A második világháború alatt ez egy katonai gyakorló terület volt Angliában, és egyszer géppisztollyal ferdén megsorozták a falat, apró lyukakat ütve a homokkőben. Tulajdonképpen ezek a lyukak adják a lépéseket és a fogásokat, ezek teszik lehetővé, hogy egyáltalán meg lehessen mászni ezt az utat” – mondta Urbanics.

Sokáig ez nem ment könnyen a helyi mászóknak sem, akik egy biztosítószöget raktak be az egyik repedésbe a fal második felében, ez azonban nem volt annyira etikus, lévén nem a mászás során tették be a helyére, hanem a fal tetejéről ereszkedtek le hozzá. Egyébként az első, 1988-as megmászás is ennek segítségével történt.

Ma már létezik egy másik, jobban biztosítható variánsa is az útnak, de az igazi kihívás akkor is a Knockin’ on Heaven’s Door marad.

Urbanics Áronnak egyébként ugyanabban a néhány napban volt még egy emlékezetes mászása. A helyiek is alig akarták elhinni, amikor megmászta az E5 6a nehézségű London Wallt on-sightban, ami azt jelenti, hogy a mászó elsőre, mindenféle előzetes információ nélkül jut fel a fal tetejére.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.