Jégomlás: magyar tragédia a Himalájában

Tragikus baleset rázta meg a hazai hegymászást 2009 októberében, amikor egy négytagú magyar expedíciót temetett maga alá egy ismeretlen területen fekvő, akkor még megmászatlan hegy Kínában.

Négy tapasztalt magyar hegymászó, Szöcsi, azaz Csizmadia Péter, Pechtol Balázs, Mikolovits Veronika és Tolnay Katalin indult el 2009. október elején Budapestről Kínába, hogy a Himalája keleti részén feljussanak a Zsen Csung Feng addig még megmászatlan, 6079 méter magas csúcsára.

„Semmink sincs, csak egy fényképünk és a Google Earth, valamint néhány szatellitadat. Még azt sem tudjuk, melyik irányból vágjunk neki” – mondta Tolnay Katalin egy interjúban az indulás előtt. Nem a felkészületlenség miatt beszélt így, hanem mert a Himalájának arról a vidékéről még nem álltak rendelkezésre részletes adatok, éppen a felfedezés vágya volt a vállalkozás fő mozgatórugója.

Ehhez képest gond nélkül felértek 3100 méterig, ahol kialakították az alaptábort, onnan kiindulva pedig nagyjából négyezer méteren sikerült kiépíteniük az előretolt alaptábort. A továbbhaladás azonban már nehezebb volt, az ismeretlen terep és a rossz időjárás is lassította az északi falon felfelé igyekvő csapatot, amelynek két férfi tagja október 22-én már 5500 méterig jutott. Ott azonban úgy látták, új utat kell keresniük a csúcsra.

 

 

„Az északi falról visszapattantunk egyelőre, a fiúk ötezer-ötszázig jutottak, de onnan nincs tovább. Közben megint bejött a köd és a havazás…” – ez volt az utolsó bejegyzésük az expedíció honlapján, ezután nem adtak többé semmilyen életjelet magukról, és október 31-én nem érkeztek meg Csengtuba sem, ahogy az előzetes tervekben szerepelt.

Ekkor még nem gondolt senki tragédiára. A helyzetüket nehéz volt megítélni, mivel a Zsen Csung Feng eleve elzárt területen állt, nehezen megközelíthető hegy, éppen ezért a híradás sem volt olyan egyszerű, ami akkor még okot adott a reménykedésre. Mivel azonban továbbra sem jöttek hírek a mászóktól, november elejére világossá vált, valami váratlan történt velük.

November 4-én eltűntnek nyilvánították őket, 5-én pedig kínai mentőcsapat indult értük, amely meg is találta felszerelésük egy részét 4000 méteres magasságban.

A képek alapján kiderült, valóban tragédia történhetett. Egy gleccser nagy része levált a hegyoldalról, s hatalmas méretű jég- és sziklaomlást okozott, amely betemette annak a völgynek a nagy részét, ahol a magyar csapat táborozott. A négy hegymászó sosem került elő.

 

Jól látható a hegy leomlott része

 

A következő év júniusában keresőcsapat indult Magyarországról a tapasztalt Mécs László vezetésével, hogy megpróbálja megállapítani, mi történhetett és megtalálni a magyar hegymászókat. Tíz napig próbálkoztak, négyszer jártak fent a hegyen, és sikerült is rekonstruálniuk a történteket.

„A hegymászók számára egy ekkora méretű hegyomlás nem volt előre látható” – állapították meg. Mécs szerint a későbbi képek összehasonlításánál jól látszott, hogy – valószínűleg 2009. október 22-én este – rendkívüli méretű omlás történt. A keresés azonban nem vezetett eredményre, távozása előtt a magyar kutatócsapat egy emléktáblát helyezett el a mászók neveivel.

A hegy csúcsára nem sokkal a tragédia után, 2009. november 28-án egy kéttagú dán expedíció a másik oldalról próbálkozva feljutott – Martin Ploug és Kristoffer Szilas egyébként részt vett az eltűnt magyarok keresésében is. Mindmáig ez a magyar himalájai hegymászás legnagyobb tragédiája.

 

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.