Milliós túrák a Mount Everestre

Nyaralástervezésnél nem a Himalája jut eszünkbe, pedig már számos VIP-túrát szerveznek a világ legmagasabb pontjára. Megfelelő erőnlét és vaskos bankszámla nélkül azonban ne is álmodozzunk.

Sokszor irigykedve nézzük a gazdagokat, akik a világ legszebb tengerpartjain töltik szabadidejüket – de ha elegendő pénze van az embernek, a Himalájára is eljuthat már. A VVIP Mount Everest Expedition Service 130 ezer dollárért (38 millió forintért) hirdeti nem mindennapi túráját, amely az érkezéstől a hazautazásig 45 napot vesz igénybe. Megérkezés után Katmanduban ötcsillagos szállodában pihenhető ki az utazás, majd a legfeljebb öttagú csapat a 4-5. napon repül Katmanduból Namche Bazaarba, ahol már 3850 méter magasan akklimatizálódhat, s fokozatosan, napról napra magasabb pontokon lehet táborozni. Az Everest tetejére vezető út hosszú, ezért több pihenőnapot és edzésnapot is beiktatnak a szervezők, aztán a 37. napon következhet a csúcstámadás, a 42. napon pedig ismét az ötcsillagos szálloda kényelmét élvezhetik a résztvevők.

A költség tartalmazza a szálloda árát, az étkezést, a korlátlan kávé- és teafogyasztást, a különböző engedélyeket, a helikopter árát, a serpák fizetését, az oxigénmaszkokat, a fűtött sátrakat a hegyekben, a friss gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat a táborban.

Persze a pénz nem minden, megfelelő fizikai állapot nélkül felesleges elindulni. A hegymászás alaposan igénybe veszi a szervezetet, nem véletlen, hogy profi hegymászók is hónapokat készülnek, hogy megmásszák a világ legmagasabb pontjait.

Címlapfotó: AFP

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.