Tragikus véget ért a Broad Peak-expedíció

A helikopteres keresés eredményeként megtalálták Alex Goldfarb holttestét, az amerikai-orosz hegymászó akklimatizációs túra közben zuhant le. Szlankó Zoltán mielőbb visszatér Magyarországra.

Hivatalosan is bejelentették Alex Goldfarb halálát, az amerikai-orosz hegymászó a Broad Peak téli expedícióján veszítette életét, amikor is akklimatizációs mászás közben lezuhant a 6209 méter magas Pastore Peaken.

Miként arról decemberben a Csupasport is beszámolt, a szolnoki Szlankó Zoltán és Alex Goldfarb az 8051 méter magas Broad Peak téli megmászására indult Pakisztánba. A kéttagú expedíciónak sok ideje nem volt a projekt végrehajtására, mivel a korábbi tervekkel ellentétben hat hét helyett egy hónapra korlátozódott a teljes utazásuk. A két sportember 2020 januárjában már próbálkozott egy közös téli expedícióval, de az Ama Dablam 6812 méter magas csúcsára csak Goldfarbnak sikerült feljutnia, Szlankó 6230 méteres magasságnál visszafordult.

 

Alex Goldfarb

 

A mostani expedíción a Pastore Peakent szemelték ki akklimatizációs trekkingnek. A Magyar Expedíciós Társaság Egyesülete (METE) beszámolója szerint a 6209 méter magas csúcs mászótechnikailag nem nehéz, de sok objektív veszélyt rejt, ráadásul télen még senki sem mászta meg. A METE tájékoztatója alapján már a Pastore Peak alaptáborának megközelítése is veszélyes vállalkozás volt, mert rengeteg gleccserhasadék nehezítette az útvonalat. A hegymászóoktató, illetve korábbi magashegyi mentésekben is részt vevő Szlankó Zoltán úgy ítélte meg, túlságosan nagy kockázattal járna feljebb mászniuk, ezért a visszafordulás mellett döntött, és nyomatékosan felhívta társa figyelmét a veszélyes terepre, de Alex Goldfarb mégis folytatta a mászást.

Az amerikai-orosz mászó utoljára úgy 5900 méter magasságból jelentkezett be rádión, s közölte, elindul a csúcsra, és legkésőbb január 16-ig visszaér a Broad Peak alaptáborába. Miután ez nem történt meg, ráadásul nem lehetett vele kapcsolatba lépni, a helyi hatóságok elrendelték a keresést.

Vasárnap, január 17-én a felszíni és a drónos keresés is eredménytelenül zárult, majd hétfőn Alex Goldfarb családja helikopteres felderítést szervezett, amelynek eredményeként a keresőcsapat úgy 5800 méteres magasságban látott egy holttestet. Mivel a két mászón kívül senki sem tartózkodott a hegyen, így ruházata színéből és felszereléséből ítélve kijelenthető, hogy Alex Goldfarb életét vesztette. A baleset körülményeiről egyelőre nem áll rendelkezésre több információ, Szlankó Zoltán mielőbb visszautazik Magyarországra.

Alex Goldfarb 57 éves volt, tanított a Harvard Egyetemen, számos orvosi témájú könyvet publikált, a koronavírus-járvány kezdete óta pedig New Yorkban a frontvonalban segített a betegek gyógyításában. Hegymászóként járt a 7134 méter magas Ibn Szína-csúcson (a korábbi Lenin-csúcs), a 6961 méter magas Aconcaguán, illetve tavaly télen a már említett Ama Dablamot is megmászta Szlankó Zoltánnal közös nepáli expedíciójuk során.

Fotók: Magyar Expedíciós Társaság Egyesülete

A címlapon: Alex Goldfarb (jobbra) és Szlankó Zoltán a Lobuche East csúcsán

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.