Kezdődik a téli Broad Peak-expedíció

Szlankó Zoltán szolnoki hegymászó Iszlámábádban találkozik amerikai-orosz mászótársával, s egy hónap áll rendelkezésükre, hogy télen meghódítsák a Föld tizenkettedik legmagasabb hegyét.

Megkezdődik a téli magyar Broad Peak-expedíció, Szlankó Zoltán ugyanis december 30-án délután indul a Liszt Ferenc repülőtérről dohai átszállással Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba, amerikai-orosz mászótársával, Alex Goldfarbbal pedig Szkarduban találkozik, vélhetően az újév első napjaiban. Mivel teherhordók segítsége nélkül próbálják meghódítani a 8051 méter magas hegyet, a 4800 méteren lévő alaptábort nyolc-tíz napos gyaloglást követően érhetik el.

„Sok időnk nem lesz az akklimatizálódásra, mivel február harmadikán hajnalban már indul is vissza a gépünk, mert a Bostonban orvosként dolgozó Alex a koronavírus-járvány közben csak ennyi szabadságot kapott munkáltatójától – kezdte Szlankó Zoltán hegymászóoktató, a Magyar Expedíciós Társaság elnöke, aki már októberben elkezdte az út szervezését. – Roppant szűkös az időnk, mivel csak ketten leszünk a hegyen, s a kötelek rögzítése mellett a hatalmas mennyiségű hó, a hidegebb és viharosabb időjárás is lassíthatja a haladásunkat. Ha közel kerülünk a csúcshoz, számításaink szerint legalább négy tábort kell kiépítenünk, ellentétben a nyári expedíciókon megszokott hárommal.”

Korábban úgy tetszett, hat hét áll majd rendelkezésükre, de ez az idő egy hónapra korlátozódott. A két sportember egyébként 2020 januárjában már próbálkozott egy közös téli expedícióval, de az Ama Dablam 6812 méter magas csúcsára csak Alex Goldfarbnak sikerült feljutnia, a szolnoki hegymászó 6230 méteres magasságig jutott.

„Az Ama Dablamon megtapasztalhattuk, mennyire nehéz a téli mászás, mivel azonban a szélességi kört tekintve a Broad Peak északabbra helyezkedik el, biztosan nehezebb körülmények várnak ránk. A Karakorumban más természeti hatások érhetnek, de egyelőre bizonytalan, mekkora a hó mennyisége, milyen a minősége, szóval sok a bizonytalansági tényező, de valóban tapasztalatszerzésnek tekintjük ezt az expedíciót, felesleges kockázatot nem vállalunk.”

A páros magashegyi teherhordók és pótlólagos oxigén használata nélkül próbálkozik a csúcsmászással, az expedíciót követően pedig beszámolunk a fejleményekről.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.