Téli magyar expedíció a Broad Peakre

A szolnoki Szlankó Zoltán és az amerikai-orosz Alex Goldfarb januárban a 8051 méter magas hegy megmászásával próbálkozik, de a vállalkozásra mindössze hat hét áll majd rendelkezésükre.

Szlankó Zoltán és az amerikai-orosz Alex Goldfarb ismét közös téli expedícióra készül. Idén januárban a 6812 méter magas Ama Dablamra próbáltak feljutni, a szolnoki sportember hatezer méter felett kénytelen volt visszafordulni, ellenben mászótársa felért a csúcsra.

Nepál után most Pakisztán felé veszik az irányt, s a 8051 méter magas Broad Peak téli meghódítására vállalkoznak. A tervek szerint a két hegymászó a december 26. és 31. közötti időszakban találkozik Iszlámábádban, Pakisztán fővárosában, s mindössze hat hét áll majd rendelkezésükre.

„Egyelőre minden nagyon képlékeny, de a vírushelyzet jelenlegi intézkedései szerint a beutazáshoz elegendő egy negatív teszt – kezdte Szlankó Zoltán, a Magyar Expedíciós Társaság 52 esztendős elnöke. – Az előzetes terv szerint december huszonnyolcadikán utazom, de a részletek kidolgozása folyamatban van. Annyi már biztos, hogy tiszta lesz a hegy, ami annyit jelent, hogy a koronavírus-járvány miatt a térségben elmaradtak a nyári expedíciók, így legutóbb egy évvel korábban járt mászó a Broad Peaken. A sportszerű mászás szempontjából ez jó hír, mivel azonban csak hat hét áll rendelkezésünkre, ráadásul ki kell építenünk az útvonalat, rögzítenünk kell a köteleket, így aztán erőltetett menetre készülünk. Úgy vagyunk vele, hogy jutunk, ameddig jutunk.”

A nyári mászószezonban a hegyen nem ritka a mínusz 10–20 fokos hideg, télen azonban lényegesen alacsonyabbra süllyed a hőmérséklet, és irgalmatlan erejű széllökések nehezítik a mászást.

„Az időjárás viszontagságaival tisztában vagyunk, de a januári Ama Dablam-expedícióval mindketten megszerettük a téli mászást. Pedig már most tapasztalhatók időjárási anomáliák, mivel az északi sarkkörön túl a Jeges-és Laptyev-tengeren nem kezdődött meg a víz befagyása. Hogy ez télen a Himalájában melegedést jelent, esetleg páradús levegőt óriási mennyiségű havazással, netán még erősebb szélviharokat, csak később derül ki. Az eddigi tapasztalatok szerint február második felében annyira viharos az időjárás, hogy lehetetlenné teszi a mászást, szóval még az is lehet, hogy januártól a rendelkezésünkre álló hat hétben szerencsénk lesz az időjárással.”

A téli Himalája-expedíciókról érdemes tudni, hogy az útvonal kiépítéséhez nagyobb csapatra lenne szükség, illetve hogy az előző téli szezonban Gyenyisz Urubko és Don Bowie is próbálkoztak, de nem jártak sikerrel, mindenesetre Szlankó Zoltán és mászótársa a januári expedíciót magashegyi teherhordók és pótlólagos oxigén nélkül próbálja teljesíteni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Képeslapról tervezte a csúcshódítást, végül napokig küzdött az életéért a sziklafalban
Spartathlon: feladás a furgon miatt, pluszkilométerek, 14 magyar teljesítő
Kettős siker, afrikai csata, múmiafutás: tíz érdekesség a Londoni maratoniról
Szabó Zsófiának kudarc volt ez az év, abbahagyhatja a bringázást
Kiváló időeredmények a Spartathlonon, Erős Tibor elképesztően futott

Videók

Kell egy kis testmozgás a délutáni kávé után: fociőrült kolléga az irodában
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Még hogy a bázisugrás nem versenysport? Itt a bázisfutás!

Hegymászás

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Két hegymászó halálos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában
Szombat óta nem találják a Hochkalteren eltűnt 24 éves hegymászót

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.