Varga Csaba úton a Dhaulagiri csúcsára

Az erdélyi magyar sportember júliusban meghódította a 8080 méter magas Hidden Peaket, s hasonlóra készül a szeszélyes időjárása miatt a legveszélyesebb nyolcezresnek tartott hegyen is.

Megkezdte a csúcstámadást a 8167 méter magas Dhaulagirin Varga Csaba, aki magyar idő szerint hétfőn 14 órakor megérkezett a 6600 méteren kiépített kettes táborba, a tervek szerint pedig kedden indul tovább a 7400 méter magasan lévő hármas táborba, majd a csúcsra.

„Rengeteg a hó a hegyen, ezért a nyomtaposás idén különösen megterhelő – mondta a nagyváradi hegymászó, akinek a fokozott lavinaveszéllyel is számolnia kell. – Néhány hónappal korábban hóviharban jutottam fel a Hidden Peak csúcsára, de úgy tűnik, a Dhaulagirin sem lesznek kedvező körülmények.”

Varga Csaba a Kalifa Alpin Csapat tagjaként júliusban a 8080 méter magas Hidden Peaket (Gasherbrum I) szokatlanul gyors iramban, mindössze két akklimatizációs kört követően mászta meg, a Dhaulagirin azonban még gyorsabban halad, mivel egy kör alatt szoktatta hozzá szervezetét a magashegyi körülményekhez. Az akklimatizációs túra keretében egy éjszakát az 5750 méteren kialakított egyes táborban, további hármat a 6600 méter magasságban felállított kettes táborban töltött.

A Dhaulagirit magyar részről eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült (2006) megmásznia. Elsősorban szeszélyes időjárása miatt sorolják a legveszélyesebb nyolcezresek közé.

Természetesen Varga Csaba ezúttal is kizárólag pótlólagos oxigén, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné elérni a csúcsot, s ha sikerrel jár, a Gasherbrum II (2013), a Broad Peak (2014), a Manaszlu (2017) és a Gasherbrum I (2019) után a Dhaulagiri lesz az ötödik sikeresen megmászott nyolcezrese.

Forrás és fotó: Kalifa

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Megküzdött, de kibírta, és második lett
Praktikus és menő: koskormány a bringán

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.