Varga Csaba úton a Dhaulagiri csúcsára

Az erdélyi magyar sportember júliusban meghódította a 8080 méter magas Hidden Peaket, s hasonlóra készül a szeszélyes időjárása miatt a legveszélyesebb nyolcezresnek tartott hegyen is.

Megkezdte a csúcstámadást a 8167 méter magas Dhaulagirin Varga Csaba, aki magyar idő szerint hétfőn 14 órakor megérkezett a 6600 méteren kiépített kettes táborba, a tervek szerint pedig kedden indul tovább a 7400 méter magasan lévő hármas táborba, majd a csúcsra.

„Rengeteg a hó a hegyen, ezért a nyomtaposás idén különösen megterhelő – mondta a nagyváradi hegymászó, akinek a fokozott lavinaveszéllyel is számolnia kell. – Néhány hónappal korábban hóviharban jutottam fel a Hidden Peak csúcsára, de úgy tűnik, a Dhaulagirin sem lesznek kedvező körülmények.”

Varga Csaba a Kalifa Alpin Csapat tagjaként júliusban a 8080 méter magas Hidden Peaket (Gasherbrum I) szokatlanul gyors iramban, mindössze két akklimatizációs kört követően mászta meg, a Dhaulagirin azonban még gyorsabban halad, mivel egy kör alatt szoktatta hozzá szervezetét a magashegyi körülményekhez. Az akklimatizációs túra keretében egy éjszakát az 5750 méteren kialakított egyes táborban, további hármat a 6600 méter magasságban felállított kettes táborban töltött.

A Dhaulagirit magyar részről eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült (2006) megmásznia. Elsősorban szeszélyes időjárása miatt sorolják a legveszélyesebb nyolcezresek közé.

Természetesen Varga Csaba ezúttal is kizárólag pótlólagos oxigén, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné elérni a csúcsot, s ha sikerrel jár, a Gasherbrum II (2013), a Broad Peak (2014), a Manaszlu (2017) és a Gasherbrum I (2019) után a Dhaulagiri lesz az ötödik sikeresen megmászott nyolcezrese.

Forrás és fotó: Kalifa

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.