Még több rutin kellene az olimpiához

A kevés versenyzési lehetőség ellenére továbbra is bizakodik a BMX-es Szepesi Tibor, hogy ott lehet Tokióban a nyári olimpián. Franciaországban élete legjobb Európa-kupa-szereplését produkálta.

Élete legjobb Európa-kupa-szereplésén van túl Szepesi Tibor, aki júliusban a FISE (Extrém sportok Nemzetközi Fesztiválja) chateauroux-i állomásán a BMX Freestyle (szabad stílus) Park pro kategóriában 14. lett.

A versenysorozat jelentősége abban (is) áll, hogy innen lehet kvalifikálni a jövő évi nyári olimpiai játékokra – szabad stílusban mindössze kilenc hely kiadó.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében a BMX freestyle is szerepel a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok programján.

A 22 éves válogatott kerékpáros két hete érkezett haza Franciaországból, hogy aztán egy rövid, sérülés miatti pihenőt követően már Horvátországba utazzon edzőtáborba, ahol a sportág legjelentősebb hazai eseményére, a nyár végi országos bajnokságra készül. A végső cél az olimpiai kvalifikációs szereplés.

Kipihente már a franciaországi Európa–kupa-futam fáradalmait?

Igen, bár a verseny előtt és után is – kisebb megállásokkal– csaknem huszonnyolc órát vezettünk, ami meglehetősen fárasztónak bizonyult. Alighogy hazaértem, másnap máris edzésbe álltam, de felszakadt az állam, bevittek a kórházba, ezt követően pedig egyhetes pihenőre kényszerültem, így most kipihentnek érzem magam.

Májusban a madridi Ek-versenyen a harmincharmadik, nemrég Chateauroux-ban pedig a tizennegyedik helyen végzett. Minek tudható be a javulás?

Ez a második idényem a nemzetközi kupasorozatban, és minden versenyt követően összeülünk az edzővel és a menedzsment tagjaival, hogy megbeszéljük és kijavítsuk a hibáimat. Az edzésmódszereket erre alapozva építjük fel, és a folyamatos, a hibák kijavítására épülő munka gyümölcse most kezd beérni.

Jó hallani, hogy végül jól sült el a verseny, bár az elődöntők során kisebb sérülést szenvedett.

A sérülés szerencsére nem befolyásolta a teljesítményemet, volt rajtam védőfelszerelés, s bár kicsit meghúzódtam, a verseny közbeni adrenalinfröccs miatt nem éreztem fájdalmat. Persze elképzelhető, ha nem sérülök meg, a döntőbe is sikerült volna bejutnom.

Magyarországon ritkaságszámba megy egy BMX Freestyle-pálya: meséljen kicsit a madridi, illetve a chateauroux-i körülményekről.

Mivel a madridi nagyobb költségvetésű verseny, az ott szereplő sportágak szereplői – a BMX-esek, a gördeszkások és a görkorcsolyások is – külön pályán versenyezhettek. Franciaországban a BMX- és a görkorcsolyaversenyeket ugyanazon a pályán rendezték, emiatt kevesebb volt a hely a különböző elemek között, amitől a pálya kissé felgyorsult, kevesebb idő maradt a következő lépésen gondolkodni.

Az ilyen pálya versenyzés szempontjából előnyös vagy hátrányos?

Aki többéves tapasztalattal rendelkezik, annak jó, de aki még kezdő, vagy csak kevés a rutinja, annak inkább hátrány, hiszen a landolást követően alig van idő arra, hogy az ember átgondolja a következő trükköt.

Mi a következő megméretés?

Az ötnapos horvátországi edzőtábort követően az augusztus végi nyíregyházi országos versenyre készülök, amelyen országos bajnokot hirdetnek. Ezt egy újabb külföldi edzőtáborozás követi majd.

Kétezerhúsz nyarán olimpiát rendeznek Tokióban – önnel vagy ön nélkül?

Erre a kérdésre nehéz választ adni. Minden attól függ, a menedzseremmel találunk-e megfelelő szponzort, amely támogatni tudja a részvételemet a külföldi megméretéseken. Támogatók hiányában nincs lehetőségünk elegendő pontszerző versenyen részt venni, amelyek egyben olimpiai kvalifikációs viadalok. Úgy érzem, a tudásommal nincs gond, az alapján esélyesnek gondolom magam, azonban a korábban említett okok miatt még több versenyrutinra lenne szükségem.

(fotók, videó: sportivo.hu)

  • A Park műfaj kialakulása a speciális sportpályáknak, a skate-parkok megjelenésének köszönhető.
  • A pálya kiépítése költséges, viszont sokoldalúan lehet használni, a BMX-en kívül gördeszkásoknak, görkorcsolyásoknak és rollereseknek is pályaként szolgál.
  • A skate-park készülhet fémből, fából vagy betonból, attól függően, hogy kültéri vagy beltéri használatra szánják.
  • Magyarországon a legismertebb skate-parkok közé a nyíregyházi, dabasi vagy a miskolci tartozik.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.