Testépítés újratöltve

A járvány enyhülésével a nemzetközi és a honi testépítő- és fitneszszakágban is újraindul az élet. Huber István, a szövetség elnöke osztotta meg gondolatait a csupasport.hu szerkesztőségével.

Hamarosan újrakezdik?

Már számos hazai edzővel, valamint elnökségi taggal egyeztettem a folytatásról – jelentette ki Huber István. – Éppen itt volt az ideje, elvégre szeptemberre tűzték ki a spanyolországi Európa-bajnokság új időpontját. Egyelőre nem tudom megmondani, mekkora kerettel utazunk, de bizakodom, hogy szép számban leszünk jelen. Utána Budapesten a Magyar Kupa következik, majd Kisvárdán, illetve Tiszaújvárosban rendezzük meg a gyerekek és juniorok országos bajnokságát, amelyet a felnőtt-ob követ. Ott szeretnénk lenni a romániai junior, valamint a szerbiai gyermek fitnesz-világbajnokságon is. Egyedül a késő őszre Kínába tervezett felnőtt testépítő-világbajnokságon való részvételünk kérdéses. Vélhetően nemcsak a magyarok, hanem más versenyzők is szembesültek a járvány okozta problémával, ami megnehezíti, hogy a különböző országok teljes létszámmal képviseltessék magukat a nemzetközi versenyeken.

Örömteli, hogy sportolóink újra célokért küzdhetnek, de az elmúlt két hónap nekik sem lehetett könnyű.

Mint ahogyan senkinek sem. A korlátozások bevezetésekor mindenkinek elmondtam a szövetségben, hogy nekünk is alkalmazkodnunk kell a megváltozott helyzethez. Hangsúlyoztam, hogy most nem a versenyeken való részvétel az elsődleges szempont, hanem hogy a világ valahogy megoldja a járvány okozta globális problémát.

Tudomásul kell vennünk, hogy új kihívással állunk szemben, ám az idegeskedés és a kapkodás sehova sem vezet. Meg kell tanulnunk elviselni, hogy az élet néha átírja az előre megírt forgatókönyvet.

Ennek most kényszerpihenő az eredménye, és lehet, hogy még lesz több is.

A magyar versenyzők is pihentek az elmúlt két hónapban?

Akinek volt lehetősége, edzőteremben készült, akinek nem, otthon végzett erősítő edzéseket, amelyeket az edzők tartottak az interneten. A testépítők közül Nyircsák Józsefről tudom, hogy végig tréningezett. Szeretném, ha ki tudnám vinni magammal Jóskát a kínai vébére, de mint korábban említettem, fel kell készülnünk a koronavírus-járvány második hullámára is, amely lehet, hogy éppen a világesemény időpontjára esik.

Ne felejtsük, a tizennegyedik század közepén százötven-kétszáz millióan haltak meg a világot sújtó pestisjárványban, ehhez képest most sikeresen vettük fel a küzdelmet a koronavírussal.

Ezzel persze nem szeretném bagatellizálni a mostani helyzetet, sőt! A versenyzők és a tisztségviselők testi épsége és egészsége mindennél fontosabb, senkit sem szeretnénk kitenni semmiféle veszélynek. Szerencsére ebben mindenki egyetért, a világszövetség elnökének hozzáállása pedig példamutató.

 

A férfiak világbajnokságát elvileg Kínában rendeznék meg. Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP

 

Milyen eséllyel vágunk neki a nemzetközi megméretéseknek?

Reményeim szerint – ahogyan már megszoktuk – a gyermekválogatott most is hat-nyolc éremmel térhet haza a világbajnokságról. Bizakodom, hogy junior-fitneszválogatottunknak sikerül a világversenyre időzítenie csúcsformáját. Más országok sportolói sem járnak sokkal előrébb a felkészülésben, ami bizakodásra ad okot. Tehetséges lányaink, Ágoston Dorottya, Frauenberger Panni, Keszei Korina, Szalai Evelin és Balogh Eszter is eséllyel pályázik az aranyéremre. A nemzetközi mezőny persze erős, ezért az ezüstéremnek is ugyanúgy örülnék.

Hogyan kell elképzelnünk egy testépítő- vagy fitneszversenyt szájmaszkot viselő sportolókkal és nézőkkel?

Reménykedem, hogy a soron következő Eb-n már senkinek sem kell védőfelszerelést viselnie. Bizakodom, hogy szeptemberre elmúlik a világjárvány, és gond nélkül meg lehet tartani a versenyt. Ha mégsem így lesz, akkor sem esünk kétségbe, mert nem sokat tehetünk az égiek akarata ellen. Ha jól értesültem, október-november környékére várják a következő hullámot, mi addig is készülünk. A szakértők úgyis meghozzák majd a helyes döntéseket, mi, testépítők és fitneszversenyzők pedig aszerint járunk el. Annyi biztos, Magyarországon nem tartunk meg egyetlen viadalt sem, ha nem engedik meg. Az emberek élete nem játék.

Milyen tanulságot szűrt le az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján?

Kár lenne messzemenő következtetéseket levonni a mostani helyzetből. Az én olvasatomban az egyik legfontosabb tanulság, hogy az utóbbi időben kicsit túlzásba vittük az utazást a világban. Ha most még nem is, később sok problémánk lehet ezzel, hiszen egyrészt szennyezzük a környezetünket, másrészt könnyen hordozhatjuk a vírust egyik országból a másikba. Továbbá nagyon fontos, hogy a vírus által erősebben veszélyeztetett idősekre még jobban vigyázzunk a jövőben.

Címlapfotó: Imago

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.