A rák sem lehet számára akadály

Nem adja fel a leukémia elleni küzdelmet a mindössze tizennyolc éves spanyol kerékpáros, Juan Francisco Fernández, aki a kórházban is az előtte álló szezonra készül.

Juan Francisco Fernández nem az a fajta bringás, aki könnyen feladja a küzdelmet: sem az országúton, sem pedig a kórházi ágyon. A madridi illetőségű Esteve-Chozas Team U23-as versenyzőjénél leukémiát diagnosztizáltak, életében nem először. Két évvel ezelőtt a kemoterápiás kezelésnek és a csontvelő-átültetésnek köszönhetően sikeresen felépült betegségéből – írja a brit The Sun napilap.

Mindez nemrég, 2017-ben történt, többek között olyan sztárok, mint az amerikai Lance Amstrong, a spanyol Alberto Contador vagy Alejandro Valverde méltatta az akkor mindössze 16 éves kerékpáros hősies harcát a gyógyíthatatlannak hitt betegséggel szemben.

Fotók: @EsteveChozasT

A sikeres felépülés ellenére mégsem ajánlottak neki szerződést a klubnál. Nem úgy 2019-ben, amikor sikerült elköteleznie magát a csapathoz a 2020-as évre. Alighogy aláírta a szerződését, megtörtént, amire kevesen számítottak: betegsége kiújult. Csapata azonban nem hagyta cserben Fernándezt, szobabiciklit vitt a kórházba, amelynek segítségével elkezdhette a felkészülést a következő évadra. A csapat hivatalos Twitter-oldalán tette közzé a felvételt, amelyen a spanyol kerékpáros jól láthatóan kórházi géphez kötve teljesíti az aznapi penzumot.

Az Esteve-Chozas Team így kommentálta a felvételeket:
„A kerékpárversenyzőket kivételes akaraterejük és áldozatkészségük különbözteti meg más sportolóktól. Juan ismét bebizonyította, hogy nem e világról való. Együtt küzdünk a betegség ellen, és ezúttal is mi leszünk a győztesek. Mindenki számára követendő példa vagy, Juan!” – szól az üzenet.

Tudományos kutatások sora támasztja alá, hogy nemcsak a rendszeres szabadidős testmozgás, hanem az élsport is nagyobb védettséget jelent a rákos megbetegedések kialakulása ellen. Egy norvég vizsgálat szerint a korábbi élsportolók között jóval kisebb a rák előfordulása, mint az átlagnépesség körében.

A közép- és a hosszútávfutók, valamint az ugrósportokat űzők szervezete különösen ellenálló a gyilkos kórral szemben.

Arról azonban már jóval kevesebb információ áll rendelkezésre, hogy az élsport mennyiben segíthet leküzdeni a betegséget a rák előrehaladottabb stádiumában. Annyi biztos, az élsporthoz szükséges kitartás nélkül nehéz lenne felvenni a harcot a kór ellen. Erre az egyik legjobb példa Lance Armstrong korábbi Tour de France-győztes kerékpárversenyző, akinél 1996-ban diagnosztizáltak áttétes hererákot, ám kitartásának és a kezeléseknek köszönhetően kigyógyult belőle, majd ezt követően hét alkalommal megnyerte a világ legismertebb kerékpáros körversenyét.

Az Újpest korábbi labdarúgójánál, Lázár Bencénél 2015-ben diagnosztizáltak leukémiát. Egy ideig úgy tűnt, sikerül kigyógyulnia betegségéből, ám végül a halálos kor győzött.
A 2019-ben Kvangdzsuban rendezett masters vizes világbajnokságon két rákos megbetegedésből felgyógyult, illetve gyógyulófélben lévő magyar versenyző is részt vett a műugrók versenyén: Bali Roxána HPV-fertőzés miatt esett át konizációs műtéten közvetlenül a megméretés előtt, míg Linder Erzsébet korábban a mellrákot élte túl.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Megküzdött, de kibírta, és második lett
Praktikus és menő: koskormány a bringán

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.