Olimpikon lett a leukémiát legyőző úszónő

Alig két évvel azt követően, hogy daganatos megbetegedést diagnosztizáltak Ikee Rikakónál, a japán sportoló beúszta magát hazája vegyes váltójába, így a nyáron szerepelhet a tokiói olimpián.

Kevés szebb, a sporthoz kötődő történetet hallhattunk mostanság, mint a 20 éves japán úszó, Ikee Rikako „sztorija”. Az ötszörös junior-világbajnok, a felnőttek között hatszoros Ázsia-bajnok és a 2016-os rövid pályás világbajnokságon három bronzérmet szerző sportoló kálváriája 2019-ben kezdődött, amikor egy ausztráliai edzőtáborban rosszul érezte magát. A kivizsgálásokra hazautazott, majd kiderült, leukémiás, és innentől kezdve a versenysporthoz kapcsolódó álmok és a korábbi célok mind egyetlen törekvés mögé sorolódtak: hogy meggyógyuljon.

Noha igyekezett pozitív maradni, a gyógyszerek és a mellékhatások miatt hamarosan kétségbeesett.

Enni sem kívánt, úgy érezte, meg akar halni, később úgy fogalmazott: csoda, hogy él. Tíz hónapot töltött kórházban, decemberben hagyhatta el. Márciusban arról számoltak be a hírportálok, hogy a betegség diagnosztizálása óta először edzhetett medencében, 406 napot követően kapott engedélyt az orvosaitól. A jövőjéről nyilatkozva a 2024-es párizsi olimpiai szereplést célozta meg, ám a reméltnél sokkal gyorsabban nyerte vissza az erejét…

 

Ikee Rikako készülhet az olimpiára. Fotó: Harada Takumi/AFP

 

Így jutottunk el a múlt héten rendezett japán bajnokságig, amelyen 57.77-tel győzött 100 méter pillangón. Ez kevés ahhoz, hogy egyéniben indulhasson a tokiói olimpián, ahhoz viszont elég, hogy

tagja legyen a 4×100 méteres vegyes váltónak.

„Nem hittem volna, hogy képes lehetek megnyerni a száz métert. Az öt évvel ezelőtti selejtezőhöz képest kevésbé voltam magabiztos, azt hittem, csak a távolabbi jövőben győzhetek – nyilatkozta könnyek között a japantimes.co.jp-nek. – Viszont azért edzettem, hogy nyerjek, és azt mondtam magamnak: »visszatértem «.”

Az Olympic Channelnek így fogalmazott:

„Nem is tudom, hogy írjam le, mit érzek. Abban a pillanatban minden eszembe jutott, amin keresztül kellett mennem, hogy eljussak idáig. Nem számít, mennyire bizonytalan vagy nehéz a helyzet, ha keményen dolgozol, elnyered a jutalmad. Végül úgy kezdtem neki a versenynek, hogy itthon vagyok, ide tartozom.”

Ha nem jön közbe a betegség, vélhetően a játékok egyik sztárja lehetett volna az eredeti időpontban, 2020-ban és a halasztás után, most nyáron is. A lehetőségei és az esélyei megváltoztak, ám a részvétel kiharcolása óta kevés nála boldogabb ember élhet a Földön.

Ismét pályán a spanyol teniszező

Egy másik inspiráló történet a 32 éves spanyol teniszezőhöz, Carla Suárez Navarróhoz kapcsolódik, akit tavaly március óta kezeltek daganatos betegséggel, ám a napokban bejelentette, hogy ismét edzhet. A korábban a világranglistán hatodik sportoló januárban kapta meg utolsó kemoterápiás kezelését, és szeretne minél előbb visszatérni a pályára – a tokiói olimpiai szerepléssel zárná le a karrierjét.

 

Címlapfotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.