A téli szobakerékpáros edzések fejlesztése

Érdemes fontolóra vennünk néhány hasznos tanácsot, amelyek segítségével javíthatunk otthoni bringázásaink minőségén. Gyorsan megtapasztalhatjuk, hogy az eredmény sem marad el.

Függetlenül a zord téli időjárástól és a koronavírus-járvány okozta kijárási korlátozásoktól, a beltéri kerékpárosedzések elévülhetetlen szerepet játszanak állóképességünk fenntartásában és növelésében. A szobabiciklik és a hozzájuk tartozó szoftverek rohamos fejlődésének köszönhetően az otthoni tréning már jóval több, mint az igazi tekerés kényszerű helyettesítése.

A legmenőbb alkalmazások segítségével bárhol és bárkivel biztonságosan gyakorolhatunk a virtuális térben, végigtekerhetünk a világ legizgalmasabb bringás útvonalain, sőt profi klubok edzéseit is látogathatjuk.

Akár kezdő, akár haladó szobabiciklizők vagyunk, az alábbiakban olyan tippeket olvashatunk, amelyek hatékonyabbá teszik a négy fal közötti bringás testmozgást.

 

Legyen tervünk!

Erőnlétünk nem az alkalmi, kimerítő edzésektől és a gigahosszú szobakerékpározástól fejlődik, hanem a fokozatos terheléstől. Ezért mindenféleképpen teljesíthető, hosszú távú célt fogalmazzunk meg, és alakítsunk ki valamilyen stratégiát. Ha ez megvan, nyugodt szívvel válasszunk magunknak okosbringát és edzésplatformot, illetve testre szabott okosedzéstervet, amely számtalan lehetőséget kínál!

 

Teszteljünk rendszeresen!

Mielőtt elkezdünk egy beltéri edzésprogramot, végezzünk funkcionálisküszöbérték-tesztet! Ennek segítségével állóképességi szintünknek pontosan meghatározhatjuk a legmegfelelőbb edzéstartományt. Ahogy lépegetünk előre a programban, időközönként érdemes tesztelnünk állóképességünket, hogy lássuk, jó irányban haladunk. Sokan nem szeretik az ilyen erőfelmérőket, ám havonta egyszer tényleg érdemes alávetni magunkat. Figyeljünk ugyanakkor arra, hogy a gyakori állóképesség-felmérés csökkentheti edzéseink hatékonyságát!

 

Javítsuk a lábmunkánkat!

Ha komolyan vesszük a szobakerékpározást, szenteljünk elég figyelmet a helyes pedálozásra, mert rengeteg energiát spórolhatunk meg! Az egylábas tekeréssel könnyen megtanulhatjuk a helyes technikát, ám ennél kifinomultabb módja is létezik a tökéletesítésnek. A Wattbike Polar View funkciója lehetővé teszi, hogy valós időben lássuk, hol hat az erő a pedálra, s ez alapján értékeli teljesítményünket.

 

Vegyünk részt Zwift-versenyeken!

Néha érdemes egy-egy erőpróbát tartanunk és részt vennünk Zwift-versenyeken, de vigyázzunk, mert még a legtapasztaltabb profik is úgy vélekednek, hogy keményebb menet, mint az igazi bringázás! Ha elértük teljesítőképességünk határát, ne erőltessük tovább, mert az egészség fontosabb! Használjuk megfontoltan az e-versenyeket, és ügyeljünk, hogy örömünket leljük bennük!

 

Frissítsük a készletet!

Ha a legtöbbet akarjuk kihozni magunkból, profi minőségű, egyúttal megfizethető szobabringába fektessünk be! A legújabb okosbiciklik megdöbbentően pontos adatokat és részletes elemzéseket készítenek teljesítményünkről.

Közben pedig olyan tekerési élményt nyújtanak, amilyent tíz évvel ezelőtt még el sem képzelhettünk. A Wattbike Atom okosbicikli – az elektromágneses ellenállás jóvoltából – elképesztően halk, ami főként akkor hasznos, ha nem egyedül élünk a lakásban vagy a házban.

 

Vegyünk fel megfelelő tréningruhát!

A beltéri bringázás egyik kellemetlen következménye, hogy sokkal hamarabb megizzad a fenekünk a nyeregben, mint amikor kint kerékpározunk. Ha azonban kifejezetten négy fal közötti tekerésre gyártott sportnadrágot veszünk fel, könnyen kiküszöbölhetjük a problémát. Ezek a különleges ruhadarabok ugyanis szivacsos anyaguknak köszönhetően hatékonyabban szívják fel az izzadságot.

 

Ne hallgassunk zenét!

Tekerés közben sokak számára nélkülözhetetlen kiegészítő a zenehallgatás, mert így könnyebb megbirkózniuk a monotonitással és a szenvedéssel, ráadásul a fájdalmat is elviselhetőbbé teszi. Ne felejtsük azonban, biciklizés közben nemcsak testünket, hanem elménket is trenírozzuk! Márpedig ha újra itt a tavasz, a szabad ég alatt kerékpározva nem hagyatkozhatunk a zenére.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.