BMX-paradicsom Győrújbarátban

Jó hír a szakág szerelmeseinek, hogy Győrtől tíz kilométerre a hegyoldalban hamarosan hivatalosan átadják az ország első pumpapályáját, amelyet a közeljövőben továbbiak is követhetnek.

Győrújbarát önkormányzata, magántámogatók és a Tatanka Racing Team közös együttműködésének köszönhetően kevesebb mint két hét alatt épült meg az ország első BMX-pumpapályája, amelyet a gyerekek már birtokba is vettek, a hivatalos átadásra azonban még várni kell.

„A tervezésnél az volt a cél, hogy olyan aszfaltos burkolatú BMX-pumpapályát építsünk meg, amilyen Magyarországon még nincs – árulta el a csupasport.hu-nak Török József, a Tatanka Racing Team elnökhelyettese. – A BMX-kerékpározás élményét nyújtó buckákat, hullámokat és kanyarokat földből alakították ki, amelyre murva és aszfaltréteg került.”

A pumpapálya hullámokból, ívekből és döntött kanyarokból áll, és pumpáló mozdulatok segítségével, tekerés nélkül lehet rajta végigmenni.

„Amikor valaki túljut a hullám tetején, a lejtőn lefelé bele kell nyomni a hátsó kereket a völgybe, így a BMX-kerékpár újabb lendületet nyer. Hivatalos versenyen ezzel a technikával, tekerés nélkül kell végigmenni a pályán.”

 

 

A száz méter hosszú, csaknem két méter széles pálya Győrtől tíz kilométerre, a győrújbaráti hegyre vezető úton fekszik, ahonnan festői kilátás nyílik Tata és környékére. Török József régóta dédelgetett álma, hogy győrújbarátiként különleges BMX-pályát építsen a helyi gyerekeknek, akikből később versenyzők lehetnek.

„A hétéves kisfiammal sokat jártam bringázni, ám szomorúan tapasztaltuk, hogy sem a településen, sem pedig a környéken nem volt olyan hely, ahol biztonságosan lehetett volna gyakorolni a BMX-technikát. Sokat jártam Ausztriában, ahol először láttam pumpapályát, s amelyet a gyerekek már hároméves koruktól használnak. Ez adta az ihletet, hogy Magyarországon is létesítünk egyet.”

 

 

A hazai BMX-esek körében futótűzként terjedt a hír, hogy Győrújbaráton elkészült a pumpapálya, amelyet a hivatalos átadó előtt még a veszprémi bringások is teszteltek. A projekt megálmodójának nem titkolt célja, hogy belátható időn belül minél több gyerek vegye birtokba a pályát, és Győrújbaráton is elinduljon a színvonalas utánpótlás-nevelés.

„Minden kerékpáros szakágnak a BMX az alapja, ezért a gyerekeket korán meg kell tanítani a BMX alapjaira és a helyes technikára, hogy azután bármelyik szakágban megállják a helyüket.”

 

Pumptrack

A pumpapálya különlegessége, hogy pedálozás nélkül is lehet rajta haladni. A hintázáshoz hasonlóan a lendületet a holtponton való átgurulás után, a súlypont áthelyezésével lehet szerezni. Az így szerzett lendülettől haladhat tovább a kerékpáros.

Forrás: www.tatankaracingteam.hu

Fotók és videók: Tatanka Bike Park, tatankaracing.hu

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.