Címvédésre készül Tokióban Connor Fields

Az amerikai BMX-sport első olimpiai bajnoka Rio után Tokióban is megkaparintaná az aranyérmet. Gyermekkora óta tudatosan készült profi karrierjére, és már többször is felállt a padlóról.

A tokiói olimpia közeledtével cikksorozatot indítottunk, amelyben megismerkedhetünk a hazai és nemzetközi kerékpársport egy-egy kiemelkedő alakjával, aki aranyérem-esélyesként utazik az ötkarikás játékokra. A sorozat első fejezetében a szabad stílusú BMX park megszállott zsenijéről, az ausztrál Logan Martinról írtunk, majd az amerikai Hannah Robertsről, aki szintén e szakág jeles képviselője. A sorozat legújabb részében a BMX crossban versenyző amerikai Connor Fieldsszel ismerkedhetünk meg.

A 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékokon a férfi BMX crossban (terep) olimpiai bajnoki címet szerző egyesült államokbeli Connor Fieldsnek alaposan fel kell kötnie a gatyáját, ha meg akarja védeni címét Tokióban. Többen is le akarják taszítani a trónról, közöttük a holland Niek Kimmann és Twan van Gendt, a francia Joris Daudet vagy kolumbiai Carlos Ramírez.

 

Fotó: Carl de Souza/AFP

 

Van miért izgulnia az amerikaiak 28 éves kiválóságának, akinek hajszálon múlott a sikere a riói döntőben. Persze egy BMX-finálé már csak ilyen: alig több mint fél perc alatt dől el az elsőség, és nyolc, jóformán egyforma képességű bringás teker, mint az őrült.

„Rendkívül agresszív bringás, keményen pumpál, és rángatja a kerékpárt, amikor ugrat, ezzel ellentétben legnagyobb kihívója, a francia Joris Daudet, aki az Egyesült Államokban él és versenyez, sokkal kifinomultabb versenyző – figyelmeztet Vincze Gergely, a honi szövetség szakágvezetője. – A holland Kimmann is elképesztően erős, már a második olimpiájára készül, és vélhetően ezúttal nem izgulja el a versenyt. Számolnunk kell a franciákkal, a britekkel és az ausztrálokkal is. Sokat nyom majd a latban, hogy ki milyen formában érkezik az olimpiára, és az sem mindegy, ki mellé áll a szerencse. Ne felejtsük, Joris Daudet kétezertizenegyben szinte mindent megnyert, amit csak lehetett, egy évvel később az olimpián azonban a középdöntőben óriásit bukott, és kiesett.”

Fields már hétéves korában BMX-versenyen indult, miután édesanyja egy a Los Angeles-i otthonuktól nem messze eső bringaboltban kifüggesztett hirdetésre lett figyelmes, amelyben a helyi klub gyerekeket toborzott. Szülei heti négy alkalommal vitték edzésre, és annyira lelkesek voltak, hogy ha kellett, öt órát is vezettek, hogy gyerekük elindulhasson egy-egy versenyen.

„A kezdetektől fogva nagyon tudatosan készültem hivatásos karrieremre – emlékszik vissza az amerikai kerékpársort olimpiai történetének első BMX cross bajnoka. – Gyerekkoromban listát vezettem, kik a jó fej versenytársaim, és kik nem. Egyszerűen tudni akartam, hogyan viszonyuljak hozzájuk, ha majd sportpályafutásom során találkozom velük. Csodáltam a menő profikat, akikkel számos közös kép készült. Még ma is melegség önti el a szívemet, amikor ezeket a fotókat nézegetem. Felnőtt profi versenyzőként hozzám is odajönnek a gyerekek egy-egy kép kedvéért, és ilyenkor mindig eszembe jut gyermekkori önmagam.”

A riói olimpia férfi BMX-döntőjének végeredménye

1. Connor Fields (Egyesült Államok)
2. Jelle van Gorkom (Hollandia)
3. Carlos Ramírez (Kolumbia)
4. Nicholas Long (Egyesült Államok)
5. Tory Nyhaug (Kanada)
6. Sam Willoughby (Ausztrália)
7. Niek Kimmann (Hollandia)
8. Anthony Dean (Ausztrália)

Fieldsnek hétéves kora óta remek edzői és mentorai voltak, igazi példaképek a BMX-pályán és azon kívül is. Ennek köszönhetően hamar megismerte a sikert, számos versenyt nyert meg, ám az igazi áttörés sokáig nem következett be. Fields ugyanis jóval alacsonyabb és gyengébb volt a korcsoportjában versenyző legtöbb gyereknél. Tizenhat éves korában azonban nyúlni kezdett, és első jelentős sikerét is ekkor aratta: 2008-ban megnyerte korosztálya nemzeti bajnokságát.

„Ha egyszer átszakítod a gátat, nincs visszaút. Ez így történt velem is, minél több versenyt nyertem meg, annál többre és magasabbra vágytam. Sohasem felejtem el, amikor évek óta először sikerült ősi riválisom fölé kerekednem a nemzeti bajnokságban. Érdemeimből mit sem von le, hogy ellenfelem defekt miatt kölcsönkerékpárral indult a döntőben.”

Kétezernyolc és kétezertizenkettő között, azaz az olimpiai ciklusban lassan beért egy tinédzserkorú generáció az Egyesült Államokban. Tagjai – Fieldszel és Nicholas Longgal a soraiban – ott kopogtattak az amerikai felnőttválogatott kapuján, elképesztően ki voltak éhezve a sikerre, és – miközben megadták a kellő tiszteletet az idősebbeknek – mindenáron győzni akartak.

Fields 2010-ben a harmadik helyen végzett a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) világkupa-sorozatán, s bár 2011-ben nem alkotott maradandót, az olimpia évében időfutam-világbajnoki címet ünnepelhetett, így melegítve a nyári játékokra.

A Team USA keretéből kimaradt a pekingi játékokon ezüstérmes Mike Day és a bronzérmes Donny Robinson, helyettük a fiatalok, Connor Fields, Nicholas Long és David Herman utazott Londonba. A formaidőzítés azonban egyiküknek sem sikerült. A háromtagú amerikai csapatból csupán Fields verekedte be magát a nyolcas döntőbe, amelyben hetedik lett. Az élete első olimpiáján szereplő fiatalember teljesítményéről így is elismerően szóltak, s csak kevesen tudták, hogy a döntőben a mellette rajtoló versenyző többször is nekiment a bringájának, így az amerikai sérült kerékpárral volt kénytelen befejezni a versenyt.

„Ez volt az első olimpiám, ráadásul csupán tizenkilenc éves vagyok, így nehéz lenne bármit is mondanom az elvárásokkal kapcsolatban. Mindent egybe véve, végül is csak versenyről van szó, de a körítés teljesen más, és ettől lesz igazán nehéz a helytállás. Legközelebb tapasztalatokkal felvértezve megyek az olimpiára, s már tudom, hogy mit kell tennem.”

Világkupa-ezüstéremmel búcsúzott a 2012-es olimpiai évtől, majd 2013-ban újra rálépett a pedálra: időfutam-világbajnok, ráadásul megnyerte a világkupát is. Bár sérülése miatt a riói játékok előtt csupán 2015-ben alkotott maradandót (időfutam-világbajnoki bronzérmet nyert), Brazíliában történelmi tettet hajtott végre: ő nyerte meg az amerikai BMX-sport első olimpiai aranyérmét.

 

Fotó: Valerie Macon/AFP

 

„A verseny hajrájában, amikor elhagytam az utolsó kanyart, és rákanyarodtam a célegyenesre, már tudtam, megnyerem az olimpiát. Csak azt hajtogattam magamban: »Gyerünk, érj már célba, érj már célba!« Ahogyan áthaladtam a célvonalon, leugrottam a kerékpárról, és rohantam ünnepelni. Hazudnék, ha azt állítanám, minden csupa jó és szép volt az olimpia előtt. Azt mondják, a sok csapás erősebbé tesz, feltéve, hogy az ember is így akarja.”

Névjegy: Connor Fields

Született: 1992. szeptember 14., Plano (Egyesült Államok)
Állampolgárság: amerikai
Magassága/testsúlya:
182 cm/88 kg
Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (2016), olimpiai 7. (2012), 2x UCI-világbajnok (2012, 2013), UCI-világkupagyőztes (2013), UCI-világkupa-2. (2012, 2017)
Jelenlegi világranglista-helyezés (UCI): 1.

A 2017-es világbajnokságon a hetedik, a világkupa-sorozaton a második helyen végzett. A 2018-as vb-n csak az első körön jutott túl, 2019-ben pedig a legjobb 16 között vérzett el. Ugyanebben az évben kihagyta a világkupa első négy állomását, így nem ért el említésre méltó eredményt a sorozatban. Nem meglepő tehát, hogy sokan úgy vélik, Fields nem a legjobb előjelekkel utazik Tokióba.

„Sok múlik majd a formaidőzítésen – latolgatta az esélyeket Vincze Gergely. – A londoni olimpia előtt egy évvel nem ment jól neki, de a játékok évében világbajnokságot nyert, mégsem csúcsformában utazott az olimpiára. Az idei amerikai bajnokságban eddig nem szerepelt túl meggyőzően, úgyhogy meglátjuk, mi lesz. Mivel a BMX-versenyek mindig rendkívül szorosak, nem lenne szerencsés egyetlen esélyesről beszélnünk. Az sem elhanyagolható tényező, ki hogyan bírja majd a rá nehezedő nyomást.”

A BMX cross szakág olimpiai kvalifikációjának részletes, angol nyelvű leírását itt találják. A nők és férfiak előfutamait 2021. július 29-én, csütörtökön, a középdöntőket és a döntőt július 30-án, pénteken rendezik az Arijake Városi Sportparkban.

Címlapfotó: Carl de Souza/AFP)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.