Crosskovácsi: a kevesebb több

Kitűnően előkészített pályák és nívós kísérőrendezvények várják a szombati Crosskovácsi Maratonra érkező versenyzőket és nézőket. Érdemes lesz kilátogatni, hiszen a versenyt egy népes afterparti zárja.

Bár hosszú évek óta rendeznek Nagykovácsiban országos hegyikerékpáros versenyeket, a szombati lesz az első, amely a Top Mountain Bike Maraton versenysorozat része. A helyszíni nevezési lehetőségnek köszönhetően még azok is kényelmesen be tudnak nevezni a versenyre, akik az utolsó pillanatban döntenek úgy, hogy szombati időtöltésnek a Crosskovácsit választják.

„Kitűnően előkészített és karbantartott pálya várja a versenyzőket, az első háromszáz méternyi aszfaltot leszámítva kizárólag természetes körülmények között kell a bringásoknak tekerni. A nyomvonalak erdei utakon, makadámutakon, nyomsávos ösvényeken és speciális szakaszokon vezetnek keresztül. Ebből is látszik, hogy évről-évre olyan versenykörülményeket igyekszünk biztosítani, amelyek a profi és az amatőr kerékpárosok igényeit egyaránt kielégítik” – újságolta Mátyus Attila szervező és versenyigazgató.

A Crosskovácsi egyik üde színfoltjának ígérkezik a családi futam, amelyet sorozatban tizedik alkalommal rendeznek meg. Az induló család tagjainak abban a kategóriában kell letekerniük a hat kilométeres távot, amelyben a család legkisebb tagja, egyéniben indulna. Ha a legkisebb gyermek 9 éves, az egész család az U9-es kategóriában vág neki a futamnak – természetesen együtt.

Az ideális versenyfeltételek mellett a rendezők nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a bringásokat és a nézőket nívós kiegészítő szolgáltatások várják. Mátyus Attila szerint csak így lehet visszacsábítani azokat, akik korábban elpártoltak a hegyikerékpározástól.

A körültekintően és igényesen kialakított versenypálya azonban vélhetően próbára teszi majd a versenyzőket, akiknek így vélhetően kevesebb idejük marad arra, hogy a dimbes-dombos tájban gyönyörködjenek.

„Bár más hazai Top Maraton versenyekhez képest nálunk a leghosszabb pályaútvonal is mindössze hetven kilométert tesz ki, az egy kilométerre jutó szintemelkedés itt a legnagyobb. A természetes nyomvonalakon kialakított pályán gyakorlatilag végig hegyről le és hegynek fel kell tekerni, ami nehézzé teszi a versenyt” – hangsúlyozta a versenyigazgató.

Mátyus Attila azt is elárulta: a rendezők mindig arra törekednek, hogy a mennyiség-minőség párharcából az utóbbi kerüljön ki győztesen.

„Természetesen nem mellékes, mennyien neveznek be a versenyre, de talán még fontosabb, hogy a profi hegyibringások első osztályú körülmények között mérhessék össze tudásukat. A pályába többek között egy ezerötszáz méteres szakaszt is beépítettünk, amely a cross country hangulatát igyekszik visszaadni. Talán ennek is tudható be, hogy nálunk évről-évre növekedik az indulói létszám” – emelte ki a szervező.

A versenyhelyszínen fontos szerep jut majd a mintegy 250 négyzetméteres melegkonyhás rendezvénysátornak, amelyben csaknem tízféle étel várja a gasztronómia kedvelőit. A szombati futamokat egy élőzenés afterparti zárja, és akinek még másnapra is marad ereje, elindulhat a Tisza-kastélyban sorra kerülő Crosskovácsi terepfutóversenyen is, amelyen rajthoz áll a tavalyi Budapest Maraton győztese, Józsa Gábor.

fotók: Crosskovácsi

Az idei Top Mountain Bike Maraton sorozat hátralévő versenyei:

2019. június 15., Crosskovácsi Maraton – Nagykovácsi

2019. augusztus 4., Bükk Maraton – Felsőtárkány

2019. szeptember 1., Mátra Maraton – Mátraszentistván

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.