Dübörög a cyclocross MK-idény

Már tart a honi terepkerékpáros szakág idénye. Cser Gábor szövetségi kapitány úgy látja, a sok pozitívum mellett tartós probléma a kiemelkedő tudású versenyzők hiánya.

Három Magyar Kupa-fordulót rendeztek meg eddig a cyclocross 2019–2020-as kiírásában, amelyet ebben az évben további három követ. Cser Gábor szakágvezető, a válogatott szövetségi kapitánya mindhárom helyszínre ellátogatott, sőt versenyzőként elindult, hogy testközelből lássa, kikből válogathat a soron következő világ- és Európa-bajnokságra.

„Belülről teljesen máshogy látom a pályát és a kerékpárosokat, mint kívülről – avatta be a csupasport.hu olvasóit titokzatos válogatási elveibe Cser Gábor. – Vas Balázsra is többek között akkor figyeltem fel, amikor ellene versenyeztem. Testközelből lehet igazán látni, ki milyen versenyző.”

A 2019–2020-AS IDÉNY KIÍRÁSA DIÓHÉJBAN

A szakág viadalait ősszel és télen rendezik 1500–3000 méter hosszú körpályákon, amelyek nemcsak természetes nyomvonalakon (földutak, rétek, füves területek), hanem aszfalton és különböző mesterséges akadályokon keresztül haladnak.
A cyclocross szakág kiemelt hazai versenyei a 2019-2020-as kiírásban
Október 5.: Kamaraerdő (Magyar Kupa)
Október 20.: Szekszárd (Magyar Kupa)
Október 27.: Miskolc (Magyar Kupa)
November 3.: Kazincbarcika (Magyar Kupa)
December 8.: 3. Vértes (Magyar Kupa)
December 15.: Kőbánya (Magyar Kupa)
Január 5.: Tolmács (Magyar Kupa)
Január 12.: Kecskemét (országos bajnokság)

A kapitány vegyes tapasztalatokkal gazdagodott az idei futamokon, mert mint mondta: „Egyfelől a nevezői és az induló létszámmal teljes mértékben elégedett vagyok, jó látni, hogy a hobbisportolók körében egyre népszerűbb a szakág. A master, valamint az U17 alatti korcsoportokban kifejezetten sokan álltak rajthoz.

Másfelől szomorúan bár, de meg kell állapítanom, nincs elegendő juniorkorú versenyzőnk, főként az U19-es és az U23-as korcsoportban érezhető a jó bringások hiánya.”

Cser Gábor „vigasztalásként” hozzátette, sem a hegyikerékpáros, sem pedig az országúti szakágban nincs elegendő számú utánpótláskorú versenyző. A Fetter Erik, Vas Balázs és Vas Kata fémjelezte aranykorosztályt leszámítva nincs más, akikből ütőképes válogatottat lehetne összeállítani. Két korábbi ígéretes tehetség, Dina Márton U23-as magyar cyclocrossbajnok és Pelikán János is az országúti szakágba „tekert át”.

„A kontinensbajnokságon szinte biztos, hogy Vas Kata Blanka képviseli majd a magyar színeket, míg testvére, Balázs nem indul az Eb-n. Ami a vébét illeti, vélhetően ők ketten állnak rajthoz, rajtuk kívül más nem is tudta teljesíteni a szintidőt a válogatóversenyen” – árulta el a kapitány.

Vas Kata Blanka személyével kapcsolatban Cser Gábor elárulta, a terepkerékpár a fiatal versenyző kedvence, legnagyobb esélye ebben van világbajnoki címet szerezni.

A cyclocross növekvő hazai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szövetség – a kerékpárosok kéréséhez igazodva – az idén még több Magyar Kupa-futamot rendez, a hazai szakág csúcseseményét, az országos bajnokságot pedig január közepén tartják.

Az is jó hír, hogy itthon egyre színvonalasabb pályákkal igyekeznek kiszolgálni a versenyekre nevezőket.

„A jó pálya ismérve, hogy változatos, kicsit mászni kell benne, nagy technikai tudást igényel, és tempós kanyarokat tartalmaz. Az egyik kedvenc pályám a kamaraerdei, amelyen az idénynyitó Magyar Kupa-futamot rendezték. Az itthoniak közül még a miskolci pálya színvonala kiemelkedő – mindkettőn akár nemzetközi versenyt is lehetne tartani” – zárta a beszélgetést a kapitány.

Kép: Bak Ferenc Facebook. A további fotói Miskolcról itt:

Fogadjátok szeretettel a mai verseny összefoglalóját képekben. Jelölgessetek, vigyétek…a forrásjelölésről ne feledkezzetek meg. Jó pihit mindenkinek!

Közzétette: Bak Ferenc – 2019. október 27., vasárnap

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan ússzuk meg az óriásbukást?
Új kihívásunk: itt a Nagy hőségfutás!
Contador rekordja az Everest-kihívásban
Pilisi minitúra forrástól vízesésig
Tanácsok önbizalommal teli sporttársaknak

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Világrekord a kerti székből felállva
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!

Hegymászás

Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.