Erdészházból a dobogó tetejére

Blazsó Márton megfelelő helyen készült a szilvásváradi 18. Specialized Maratonra, jutalma az első hely lett. Csaknem ezren álltak rajthoz a hétvégi futamokon.

Bringás szempontból ideális időjárási körülmények között, vízmentes pályaútvonalakon tekerhetett végig a szilvásváradi maratoni csaknem kilencszáz résztvevője. A hosszú és nehéz pálya nyomvonalai miatt a hegyikerékpárosok között rendkívül népszerű „szilvás” az idén is próbára tette a versenyzőket, bár a tavalyihoz képest alacsonyabb indulói létszám miatt némileg kényelmesebben lehetett tekerni a pályákon.

A négy távon (mini, rövid, közép, hosszú) összesen tíz korcsoportban mintegy 850 induló állt rajthoz.

„Bár a korábbiakhoz képest az idén a nevezői létszám valamivel alacsonyabb volt, nem búslakodunk – kezdte értékelőjét Tarnai Csaba főszervező. – Annak is megvan az előnye, ha kevesebben jönnek el, hiszen nincs akkora tömeg a pályákon, ami nagyban megkönnyíti a versenyzők helyzetét. Ráadásul a rajtnál és a frissítőpontoknál sem alakul ki tumultus. Ettől függetlenül az ideinél nagyobb létszámú versenyt is gond nélkül le tudunk bonyolítani.”

Tarnai a részvételi létszám folyamatos csökkenését egy természetes folyamat részeként látja.

„Évek óta tapasztaljuk, hogy szinte minden hétvégén van valamilyen kerékpárverseny az országban, így az óriási kínálatnak tudható be, hogy a kerékpározni vágyók létszáma eloszlik a különböző helyszínek között.”

A főszervező azt is elmondta, hogy a korábbi évekhez képest az idén nagyon sportszerűen zajlott le a rendezvény. „Sokan hangoztatják, hogy azért szeretnek a Specialised Maraton Szilvásváradon versenyezni, mert nálunk szinte alig akad fennakadás. Az idei viadal is problémamentes volt, ami a többéves rutinnal felvértezett szervezőknek köszönhető.”

„Még sohasem fordult elő versenyen, hogy begörcsölt volna a lábam – kezdte az értékelést Blazsó Márton, az EDO Bike Team versenyzője, aki a leghosszabb, 107 kilométeres távon a Master 1 kategóriában elsőként ért célba. – Valószínű, hogy napokkal korábban meghúzódtam, így az utolsó emelkedő végén már csak egy lábbal tudtam tekerni. Szerencsére ezt követően egy hosszú lejtmenet következett, így az utolsó tíz kilométeren nem kellett sokat pedáloznom.”

Bár a verseny előtt néhány napig kitartóan esett az eső a Bükk-hegységben, a mészkő kitűnő víznyelő tulajdonságának köszönhetően a rajtra már bringázásra alkalmas pályák várták a résztvevőket.

A felkészülés szokatlan módját választotta az idén Blazsó Márton, aki néhány nappal a verseny kezdete előtt „remeteélettel” hangolt a „szilvásra”.

„Az idei futam előtt néhány nappal beköltöztem egy erdészházba, hogy hegyi körülmények között teszteljem az új versenybringámat. Mivel szegedi vagyok, erre ott nem lett volna lehetőségem.”

Bár a versenyen – főként Romániából és Szlovákiából érkező – külföldi résztvevők is indultak, az indulói létszámot továbbra is inkább hazai hegyibringások teszik ki. Ezért joggal vetődik fel a kérdés, hogy érdemes lenne-e a szilvásváradi maratonira még több külföldi versenyzőt csábítani.

„Abszolút látok benne lehetőséget, hiszen a hegyikerékpározás szempontjából a hazai középhegységi viszonyok ideálisnak mondhatóak, szemben Ausztria, Szlovénia vagy akár Szlovákia magashegyi terepeivel. Egyelőre azonban a hazai Top Maraton-versenyeknek nem tulajdonítanak megfelelő idegenforgalmi jelentőséget, jóllehet a kerékpáros turizmus már Magyarországon is az idegenforgalom egyik húzóágazata. A versenysorozat akár a hazai kerékpáros turizmus zászlóshajója is lehetne, így külföldről is biztosan nagyobb érdeklődést mutatnának iránta” – hangsúlyozta Tarnai.

A Top Maraton-versenysorozat következő, harmadik állomása a június 15-i Crosskovácsi Maraton lesz.

A Top Mountain Bike Maraton-sorozat 2019. évi versenyei:

  1. futam: 2019. május 5., Balaton Maraton – Balatonfüred
  2. futam: 2019. május 26., Specialised Maraton Szilvásvárad – Szilvásvárad
  3. futam: 2019. június 15., Crosskovácsi Maraton – Nagykovácsi
  4. futam: 2019. augusztus 4., Bükk Maraton – Felsőtárkány
  5. futam: 2019. szeptember 1., Mátra Maraton – Mátraszentistván

 

Nyitó kép: facebook

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.