Földbe döngölte a kísérőautó

A heves esőzés megtizedelte az országúti kerékpáros-világbajnokság férfi mezőnyversenyének bringásait, de Dina Mártont nem a természet ereje, hanem egy figyelmetlen sofőr állította meg.

A szűnni nem akaró eső miatt félórás késéssel indult a yorkshire-i országúti kerékpáros-világbajnokság vasárnapi futama, s már ekkor sejteni lehetett, a versenyzőknek nemcsak egymással, hanem a hamisítatlan észak-angliai időjárással is meg kell küzdeniük. A rajtnál állt két magyar bringás, Dina Márton és Kusztor Péter is, akik nem teljesítették az eső miatt lerövidített, 262 kilométeres távot.

„A rajt előtt húsz perccel tudtuk meg, hogy csúszik a verseny – emlékezett vissza Dina Márton. A versenyigazgató odajött a rajtvonalhoz, és közölte, az időjárás miatt rövidítettek ugyan a pályán, de emiatt több kört kell tekernünk.”

A vasárnapi futamon 195-en álltak rajthoz az angliai Leedsben, 12 Celsius-fokban és heves esőben, köztük az idei Giro d’Italia győztese, az ecuadori Richard Carapaz, valamint a Vuelta a Espanán első helyen végző szlovén Primoz Roglic.

Magyar részről nagy várakozás előzte meg a vb-t, mivel hat év után újra szerepelt magyar bringás az országúti szakág férfi mezőnyversenyében, Dina Márton először, Kusztor Péter ötödször vett részt a kerekesek egyik legjelentősebb csúcseseményén. Sajnos az időjárási körülmények is szerepet játszottak abban, hogy egyikőjük sem fejezte be a versenyt.

 

Dina Márton kényszeredett mosolya jelzi, többre számított a vb-futamon. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

„Bár a harrogate-i körpályára már nem jutottam el, úgy hallottam, ott is végig esett az eső, és a kerékpárosok sorra estek ki a versenyből. A rajtot követően két-három alkalommal sikerült elmenésbe kerülnöm, ekkor még minden jól ment, s bár egy idő után a belgák, a franciák és a hollandok váltogatták egymást az élen, továbbra is a mezőnyben tekertem, és minden erőmmel arra összpontosítottam, hogy befejezzem a versenyt” – mondta Dina Márton.

Ekkor azonban az egyik frissítőnél olyan történt, amely végleg megpecsételte a 23 esztendős kerékpáros-tehetség sorsát.

„A verseny egy nyugodtabb szakaszában, száz-száztíz kilométernél mindkét kezemmel elengedtem a kormányt, hogy a frissítőzsákból a géleket berakjam a zsebembe. Közben mellém ért egy kísérőautó, és nem tudom miért, de rám húzta a kormányt. Vélhetően azért, mert nem látott. Beestem a zsűriautó elé, pár perc eltelt, mire feltápászkodtam és magamra találtam. Ekkor azonban már nem maradt esélyem, hogy utolérjem a mezőnyt. Tíz percig még próbálkoztam, hogy behozzam a többieket, ez nem sikerült, így végül feladtam a küzdelmet.”

Szerencsére Dina Márton sérülése nem súlyos – legalábbis a versenyző szerint nem.

„Az esés miatt bedagadt az egyik ujjam, talán el is tört, de nem vészes. Ez az ujjam már úgyis eltört egyszer, ez a sérülés nem oszt, nem szoroz.”

A vb-t követően a fiatal kerékpáros két-három hétig pihen, majd újult erővel kezdi el a felkészülést a következő szezonra, amely remélhetően szerencsésebben alakul.

„Annak ellenére, hogy nem tudtam befejezni a versenyt, sokat profitáltam belőle. Nagyon jó érzés volt ilyen nagy nevekkel együtt tekerni, ami arra sarkall, hogy következő országúti vébén már a helyezettek közt fejezzem be a futamot.”

 

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS-VB, FÉRFI MEZŐNYVERSENY
1. Mads Pedersen (Dánia) 6:27:28 óra
2. Matteo Trentin (Olaszország) azonos idővel
3. Stefan Küng (Svájc) 2 másodperc hátrány
…Dina Márton és Kusztor Péter nem ért célba.

 

Címlapfotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Éjszakai bringatúra
Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Már tudom, milyen a „pusztulatfutás”
Esős időjárásban is szárazon
Munkamániás volt, munkamániás lett

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.