Hét kitűnő bringás film

Ha éppen tombol a tél és nincs kedvünk kerékpárra pattanni, ne szomorkodjunk, nézzünk meg egy bringás filmet! Játék- és dokumentumfilmből is akad bőven, ezekből válogattunk néhányat.

Nemrég írtunk tíz felejthetetlen, futásról szóló filmről, amelyek örökre bevonultak a sportfilmtörténetbe. Szerencsére a filmrendezőket nemcsak a futás, hanem a kerékpározás emlékezetes alakjai is megihlették, amelynek köszönhetően remek alkotások születtek profi és amatőr bringásokról, a múlt és a jelen nagyjairól. Ezúttal két hiteles kerékpáros szakportál, a bikeradar.com és a bicycling.com listájából szemezgettünk, vállalva a kockázatot, hogy valamelyik lenyűgöző alkotást véletlenül kihagytuk a top hetes listából.

 

Breaking Away (1979)

Az egyik legragyogóbb bringás film, amelyet semmiféleképpen sem szabad kihagynunk, függetlenül attól, kerékpározunk-e vagy sem! David, a film főszereplője érettségi után nem tudja, mihez kezdjen. Miután nyer egy Masi kerékpárt – apja legnagyobb keserűségére, aki autókereskedőnek szánja fiát – az olasz kultúra és a versenykerékpározás megszállottja lesz. Hogy valóra válik-e az álma, az olaszországi profi szerződés, kiderül a filmből, amely 1979-ben elnyerte az Amerikai Filmakadémia legjobb forgatókönyvének járó díját.

 

 

 

The Flying Scotsman (2006)

A film Graeme Obree igaz történetét dolgozza fel. A bringás fémhulladékból és használt mosógépalkatrészből készült járgányán döntötte meg az egyórás kerékpározás rekordját. Mindehhez nemcsak az órával, hanem mentális problémáival – depressziójával – is meg kellett küzdenie.

 

 

 

A Sunday in Hell (1976)

Az egyik legizgalmasabb dokumentumfilm, amely a híres egynapos Párizs–Roubaix országúti kerékpárversenyről szól. A remekmű középpontjában Eddy Merckx és Roger De Vlaeminck küzdelme áll, a történetet pedig a csapatvezetők, a szerelők és a nézők szemszögéből élhetjük át. Ha még nem hallottunk a versenyről vagy Merckxről, mindenféleképpen nézzük meg a filmet.

 

 

 

American Flyers (1985)

Felejthetetlen klasszikus Kevin Costnerrel, aki nem hagyja szárazon a szemeket. Marcus Sommers sportorvos (Kevin Costner) rábeszéli öccsét, hogy tartson vele a Sziklás-hegységet átszelő háromnapos versenyre, amelyet sokan csak a „Nyugat Poklaként” emlegetnek. Sommers azonban nem mondja el testvérének, hogy agyi aneurizmában szenved, aminek következtében bármikor lebénulhat vagy meghalhat.

 

 

 

Rad (1986)

Kevés emlékezetes játékfilm készült a BMX-ezésről, a Rad az egyik kivétel. Cru Jones, a fiatal BMX-kerékpáros élete nagy döntése előtt áll: felvételizik az egyetemre vagy megcélozza a BMX Tour de France-át, a Helltracket. Nem nehéz kitalálnunk, melyiket választja, azt azonban csak a filmből tudjuk meg, milyen sikerrel.

 

 

 

Slaying the Badger (2014)

A nemrég készült dokumentumfilm – amelyet az amerikai ESPN televíziós sportcsatorna készített – az amerikai országúti bringás, Greg LeMond és a francia Bernard Hinault rivalizálását állítja középpontba. A film Richard Moore 1986-ban írt, azonos című regénye alapján készült, és az első, televízióban közvetített Tour de France eseményeit örökíti meg. Mint sokan emlékeznek, az 1986-os versenyen Hinault megígérte LeMondnak, hogy segít neki megnyerni élete első Tour de France-viadalát.

 

 

 

Rising from Ashes (2012)

A végére egy rendkívül megható, független filmesek készítette dokumentumfilmet hagytunk, amely a ruandai kerékpároscsapat 2012-es történetét dolgozza fel. A lelkes alakulat az 1994-es népirtás szerencsés túlélőiből, pontosabban árvaházban nevelkedett fiatalokból áll, akiknek élén a profi kerékpáros Jacques Boyer áll. Tervük, hogy kizárólag afrikai versenyzőket felvonultató csapattal célozzák meg a 2012-es Tour de France-részvételt.

 

 

Címlapfotó: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.