Hiányzó juniorok: mit hozhat a jövő?

Bár még messze vagyunk attól, hogy a hazai terepkerékpáros szakág nemzetközi szinten eredményes legyen, egy-egy kiugró siker és a kicsik lankadatlan érdeklődése a sportág iránt bizakodásra ad okot a jövőt illetően. Felidézzük 2019 legizgalmasabb pillanatait, és megnézzük, mire számítsunk 2020-ban.

Ha honi berkekben terepkerékpárról esik szó, a jártasaknak leginkább Vas Kata Blanka jut először az eszükbe. A mindössze 18 éves kerékpártehetség 8. helyen zárt az U23-asok között az olaszországi terepkerékpáros Európa-bajnokságon, ezt megelőzően pedig 10. helyen ért célba a nők elitmezőnyében a belgiumi Koppenbergcrosson. A fiatal bringás lány, aki hegyikerékpárban és országútiban is otthonosan mozog, az év végére is tartogatott meglepetést: 2. lett az Ethias Cross-sorozat esseni futamán, amelyet követően nem akárki, a többszörös világ- és olimpiai bajnok Marianne Vos gratulált neki.

„Rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott az idei szezonban. Nem is tudom, melyik eredményére lehetünk a legbüszkébbek. Koppenbergben tizedik lett a rendkívül erős mezőnyben, a hajrában kitűnő sprinttel megelőzve az amerikai bajnok Katherine Comptont. A kontinensviadalon a top tízbe sikerült bekerülnie, pedig a pálya egyáltalán nem feküdt neki. Az Ethias Crosson a szakág »Messije«, Marianne Vos mögött másodikként gurult át a célvonalon, ami szintén nagy érdem, jóllehet a mezőny nem volt annyira erős. A versenyt követően a világsztár személyesen gratulált neki, a tv-riporter pedig teljesen odavolt érte” – értékelt a kapitány.

Cser Gábor azt is elmondta, a 2020-as dübendorfi világbajnokságon a legjobb öt közé várja a versenyzőt. Reményei szerint nemcsak cyclocrossban, hanem hegyikerékpárban és országútiban is ér el szép sikereket, mert mint mondta: „Ahogyan a nőknél tapasztaltuk, a kerékpárosok ma már egyszerre több szakágban is eredményesen versenyezhetnek. A terepkerékpár kitűnő alapokat nyújt, ezért sokan ebben is kipróbálják magukat, főként külföldön.”

Ám hogy ne csak nőkről ejtsünk szót, meg kell említenünk fivérét, Vas Balázst is, aki a csehországi Táborban rendezett világkupa futamon az U23-asok között 20. lett. Sajnos nem sokkal később pályabejárás során megsérült, így visszatérésére még várnunk kell.

Bár Vas Kata Blanka és testvére előtt nagy jövő áll, az utánpótlásról már most gondoskodni kell. A kapitány úgy véli, az U19-es és U23-as korcsoport „hézagos”, az U15-ben és az U17-ben azonban sok tehetséges kerékpáros versenyez.

„Sajnálom, hogy nincs elegendő juniorkorú bringásunk, ez azonban más hazai szakágakat is súlyt. Dina Márton, Fetter Erik és Vas Balázs ebben a korban bizony a terepkerékpárt is űzte, ez most egyáltalán nem jellemző” – vélekedett Cser Gábor. A kapitány kitért a 2019–2020-as Magyar Kupa-sorozatok értékelésére is, amelynek kapcsán elmondta: a versenyek magas színvonalúak voltak, amelyek közül minden szempontból kiemelkedik a várgesztesi.

„Remélem, jövőre lesz lehetőségünk arra, hogy valamelyik pályán C besorolású nemzetközi versenyt rendezzünk. Szerencsére bőven van jelentkező a házigazda szerepére, kérdés, a terepkerékpárosokon kívül kiket vonhatunk még be a részvételbe. Mivel más szakágak szempontjából az ősz és a tél holt szezonnak számít, van rá esély, hogy a hegyikerékpárosok és az országútiak is eljöjjenek” – reménykedett Cser Gábor.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.