Késve, de elindul az MTB-szezon

Jó hír a hegyikerékpározás szerelmeseinek, hogy a koronavírus-járvány részleges enyhülésének köszönhetően a nemzetközi szövetség végre elindította a nemzetközi versenyszezont, ami a magyar kerekeseket is érinti.

Mint arról hivatalos honlapján a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) is beszámolt, elkészült az új nemzetközi hegyikerékpáros-versenynaptár. A korábbitól eltérő időpontban – a Red Bull UCI Pump Track világbajnoksággal összevonva – rendezik meg a világbajnokságot 2020. október 5. és 11. között az ausztriai Leogangban, ahol a DH, az XCO, az XCR és az e-mountain bike szakág versenyzői csapnak össze. Az eliminátor-világbajnokságot augusztus 23-án Leuvenben, a four-cross vb-t szeptember 10–11-én Val di Soléban, míg a mountain bike maratoni csúcseseményét október 24–25-én Sakaryában tartják.

„Mindannyian nagyon vártuk, hogy végre legyenek versenyek – sóhajtott fel Cser Gábor, a magyar hegyikerékpáros-válogatott szövetségi kapitánya. – A nemzetközi szövetségnek lépnie kellett, hiszen késő ősszel Európában már nem igazán megfelelőek az időjárási körülmények a versenyzéshez, ráadásul éppen akkor kezdődik a terepkerékpáros-szezon is, és nem lett volna szerencsés, ha a kettő egybecsúszik. Ne felejtsük, a szponzoroknak sem mindegy, hogy lesz-e az idén szezon vagy sem.

A jóba kis rossz is vegyült, ugyanis kicsit sűrű lett az idény, a legfontosabb események szűk másfél hónap alatt zajlanak le.”

A szövetségi kapitány azt is elmondta, hivatalosan június végén lesz vége a nemzetközi hegyikerékpáros-versenystopnak, és az is örvendetes, hogy a legújabb kormányrendelet értelmében – megkötésekkel – Magyarországon szabadtéri versenyek is rendezhetőek. Júliustól itthon is elkezdődhetnek tehát a küzdelmek. A tervek szerint Magyar Kupát és országos bajnokságot is rendeznek, így a magyar indulók megfelelően fel tudnak készülni az őszi világkupa-sorozatra. Az UCI ugyanis döntött az idei Mercedes-Benz állomásairól is. Ennek értelmében az eredeti tíz forduló helyett hatot tartanak meg, az új, csonka idény pedig szeptembertől novemberig tart.

„Lesz több olyan állomása is a világkupának, amelyen néhány nap alatt – időszűke miatt – két fordulót is lebonyolítanak, ami nagyon sokat kivesz a kerékpárosokból.

Mindenkinek okosan kell sakkoznia, hogy melyiken indul el, és melyiken nem, hiszen a mountain bike-ban egy bringásnak – ellentétben az országúti szakággal – sohasincs lehetősége futam közben kicsit kiengednie. Biztos vagyok benne, hogy néhányan feláldozzák a világkupa-részvételt, hogy jó erőben legyenek a világbajnokságon. Ami minket illet, biztosan nem fogunk elindulni minden világkupa-viadalon, hiszen a vébé a fontosabb, és nem szeretném, ha oda kifacsarva érkeznének a kerékpárosaim” – hangsúlyozta a szakember.

Vas Kata Blankára is számíthat a szövetségi kapitány az idei versenyeken

Minden szempontból az október 5. és 11. között az ausztriai Leogangban tartandó világbajnokság ígérkezik a legrangosabb eseménynek, amelyen természetesen Cser Gábor tanítványai is indulnak.

„Szerencsére a testvérem hosszú évek óta a településen él, így én is tisztában vagyok az ottani viszonyokkal – avatott be a titkokba a szövetségi kapitány. – A falutól nem messze van egy kitűnő bike-park, ahol világkupát és vébét is rendeztek már. A nemzetközi szövetség azonban egyelőre nem jelölte ki a pályát. Elképzelhető, hogy a bike-parkban lesz, ám az is lehetséges, hogy új nyomvonalat határoznak meg az eseményre.

Mindenesetre augusztusban öt-hat napra edzőtáborba vonulunk a kerettagokkal Leogangba, hogy megismerkedjünk a körülményekkel.

Nemsokára tartunk egy időmérő edzést, amely után látni fogom, ki hol tart a felkészülésben. Terveim szerint szeretnék meghívni olyanokat is a keretbe, akik még nem szerepeltek a legjobbak között. A »régiek« közül számítok Benkó Barbarára, továbbá az U23-asok között Vas Kata Blankára, aki ősszel általában jobb formában van. A férfiaknál sok a megválaszolandó kérdés, de többen is esélyesek rá, hogy a legjobb húsz között végezzenek.”

Hegyikerékpáros-világbajnokság:

Október 5–11., Leogang, Ausztria (XCO / DH / XCR / e-mountain bike / Pump Track)

A 2020-as Mercedes-Benz UCI mountain bike-világkupa új naptára:

– Szeptember 5–6.: Lenzerheide, Svájc (XCO / DH)
– Szeptember 12–13.: Val di Sole, Olaszország (XCO / DH)
– Szeptember 19–20.: Les Gets, Franciaország (XCO / DH)
– Szeptember 29.–október 4.: Nove Mesto na Morave, Csehország (XCO) – két forduló
– Október 15–18.: Maribor, Szlovénia (DH) – két forduló
– Október 29.–november 1.: Lousa, Portugália (DH) – két forduló

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.