Kesztyűt minden kerekeskézre!

A bringázáshoz használt kesztyű szerepe majdnem olyan fontos, mint a bukósisaké: megvéd a lassan gyógyuló horzsolásoktól, és biztosabb fogást ad a kormányon. Mégis van, aki mellőzi a viselését – pedig bölcsebben tenné, ha felhúzná az ötujjast.

Ha közelebbről szemügyre vesszük, a kesztyűviselésnek szinte kizárólag előnyei vannak. Kisebb esések, elcsúszások esetén ugyanis legtöbbször reflexszerűen a tenyerünket a földre téve igyekszünk tompítani a becsapódást, vagy megkímélni magunkat további bőrfelület lehorzsolódásától. Tenyerünk bőrsérülései viszont nagyon lassan gyógyulnak, és az élet szinte minden egyéb területén akadályoznak minket ezek a sebek (írás, gépelés, kézmosás…). Jobb, ha szem előtt tartjuk, hogy bizonyos szempontból kétfajta bringás létezik: aki bukott már, és aki bukni fog.

Kesztyűket manapság szinte mindenfajta kerékpározáshoz készítenek.

1. A legáltalánosabb nyári kesztyű az ujjatlan kivitel. Gyártanak ugyanakkor kifejezetten meleg, nyári időjáráshoz használt hosszú ujjú kesztyűket is. Utóbbiaknál általában a mutató- és a nagyujjnál extra taposású felület található, ezek akkor előnyösek, amikor a fékkezelés megköveteli a biztos és finom adagolást. A hosszú ujjú kesztyű további jótékony hatása, hogy a kéz teljes fedettsége révén néhányan – kissé hamis – védettségérzettel tekernek, így bevállalósabban lehet vele haladni lefelé. Sok hegyikerékpáros ilyen kesztyűt használ.

A kesztyű hátránya, hogy táplálkozni, akár csak egy energiaszeletet kibontani vagy bringát szerelni, igen körülményes benne.

Minél veszélyesebb formáját választjuk a kerékpározásnak, annál nagyobb védelmet adó kesztyűt használjunk! A downhilles kesztyűk például nem csak a tenyérrészen rendelkeznek védelemmel, hiszen ebben a szakágban igen gyakoriak a kézsérülések.

2. Átmeneti vagy őszi-tavaszi kesztyűk is léteznek, ezek vékonyabb kivitelű, hosszú ujjas darabok. Alternatívaként (nem túlságosan hidegben) bőven használhatunk karmelegítővel kombinált nyári kesztyűt is, így talán a hőleadásunk is jobb lesz valamivel. Nem téli kesztyűk esetén ügyeljünk rá, hogy pontosan passzoljon a kesztyű mérete a kezünkhöz. E tekintetben az ujjaknál sokkal fontosabb a kézfej megfelelő illeszkedése.

3. Hideg időben a síkesztyűk és a bringás téli kesztyűk kora jön el. A síeléshez, különösen a sífutáshoz fejlesztett kesztyűk általában alkalmasak lehetnek kerékpározásra is. Hosszabb téli edzések esetén azonban inkább javasolt egy kifejezetten kerékpározásra tervezett darab. Egy síkesztyű ugyanis szélállóbb, vízállóbb, vastagabb, melegebb, viszont nem feltételez olyan teljesítményleadást, mint egy kerékpározás vagy sífutás, azaz: könnyen beleizzadunk, és végül épp emiatt fog átfagyni a kezünk. Egy jó téli kesztyű fontos tulajdonsága, hogy kiereszti az izzadással keletkező nedvességet, így tovább marad elviselhető a hideg.

Téli kesztyűknél fontos az is, hogy legalább egy számmal nagyobb kesztyűt vegyünk, ugyanis ideális, ha van egy kis mozgástere a (meleg) levegőnek a kezünk és a kesztyű belső fala között.

Fontos megjegyezni, hogy bármit is mondanak a reklámok, csodakesztyű sajnos nem létezik, de bizonyos modellekkel (az adott kesztyű számára ideális körülmények mellett) akár órákig is lehet edzeni bőven nulla fok alatt is – természetesen attól függően, hogy mi magunk mennyire vagyunk fázósak (férfiak előnyben).

Léteznek két- és háromujjas téli kesztyűk is. Ilyenek vásárlása előtt gondoljuk át, milyen bringával használnánk. Egy kétujjas kesztyű például nem túl biztonságos montizáshoz vagy bármilyen hagyományos kormányhoz.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.