Kesztyűt minden kerekeskézre!

A bringázáshoz használt kesztyű szerepe majdnem olyan fontos, mint a bukósisaké: megvéd a lassan gyógyuló horzsolásoktól, és biztosabb fogást ad a kormányon. Mégis van, aki mellőzi a viselését – pedig bölcsebben tenné, ha felhúzná az ötujjast.

Ha közelebbről szemügyre vesszük, a kesztyűviselésnek szinte kizárólag előnyei vannak. Kisebb esések, elcsúszások esetén ugyanis legtöbbször reflexszerűen a tenyerünket a földre téve igyekszünk tompítani a becsapódást, vagy megkímélni magunkat további bőrfelület lehorzsolódásától. Tenyerünk bőrsérülései viszont nagyon lassan gyógyulnak, és az élet szinte minden egyéb területén akadályoznak minket ezek a sebek (írás, gépelés, kézmosás…). Jobb, ha szem előtt tartjuk, hogy bizonyos szempontból kétfajta bringás létezik: aki bukott már, és aki bukni fog.

Kesztyűket manapság szinte mindenfajta kerékpározáshoz készítenek.

1. A legáltalánosabb nyári kesztyű az ujjatlan kivitel. Gyártanak ugyanakkor kifejezetten meleg, nyári időjáráshoz használt hosszú ujjú kesztyűket is. Utóbbiaknál általában a mutató- és a nagyujjnál extra taposású felület található, ezek akkor előnyösek, amikor a fékkezelés megköveteli a biztos és finom adagolást. A hosszú ujjú kesztyű további jótékony hatása, hogy a kéz teljes fedettsége révén néhányan – kissé hamis – védettségérzettel tekernek, így bevállalósabban lehet vele haladni lefelé. Sok hegyikerékpáros ilyen kesztyűt használ.

A kesztyű hátránya, hogy táplálkozni, akár csak egy energiaszeletet kibontani vagy bringát szerelni, igen körülményes benne.

Minél veszélyesebb formáját választjuk a kerékpározásnak, annál nagyobb védelmet adó kesztyűt használjunk! A downhilles kesztyűk például nem csak a tenyérrészen rendelkeznek védelemmel, hiszen ebben a szakágban igen gyakoriak a kézsérülések.

2. Átmeneti vagy őszi-tavaszi kesztyűk is léteznek, ezek vékonyabb kivitelű, hosszú ujjas darabok. Alternatívaként (nem túlságosan hidegben) bőven használhatunk karmelegítővel kombinált nyári kesztyűt is, így talán a hőleadásunk is jobb lesz valamivel. Nem téli kesztyűk esetén ügyeljünk rá, hogy pontosan passzoljon a kesztyű mérete a kezünkhöz. E tekintetben az ujjaknál sokkal fontosabb a kézfej megfelelő illeszkedése.

3. Hideg időben a síkesztyűk és a bringás téli kesztyűk kora jön el. A síeléshez, különösen a sífutáshoz fejlesztett kesztyűk általában alkalmasak lehetnek kerékpározásra is. Hosszabb téli edzések esetén azonban inkább javasolt egy kifejezetten kerékpározásra tervezett darab. Egy síkesztyű ugyanis szélállóbb, vízállóbb, vastagabb, melegebb, viszont nem feltételez olyan teljesítményleadást, mint egy kerékpározás vagy sífutás, azaz: könnyen beleizzadunk, és végül épp emiatt fog átfagyni a kezünk. Egy jó téli kesztyű fontos tulajdonsága, hogy kiereszti az izzadással keletkező nedvességet, így tovább marad elviselhető a hideg.

Téli kesztyűknél fontos az is, hogy legalább egy számmal nagyobb kesztyűt vegyünk, ugyanis ideális, ha van egy kis mozgástere a (meleg) levegőnek a kezünk és a kesztyű belső fala között.

Fontos megjegyezni, hogy bármit is mondanak a reklámok, csodakesztyű sajnos nem létezik, de bizonyos modellekkel (az adott kesztyű számára ideális körülmények mellett) akár órákig is lehet edzeni bőven nulla fok alatt is – természetesen attól függően, hogy mi magunk mennyire vagyunk fázósak (férfiak előnyben).

Léteznek két- és háromujjas téli kesztyűk is. Ilyenek vásárlása előtt gondoljuk át, milyen bringával használnánk. Egy kétujjas kesztyű például nem túl biztonságos montizáshoz vagy bármilyen hagyományos kormányhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.