Meglepetés nélkül a Pilis MTB-kupán

Az idei utolsó Magyar Kupa-fordulót rendezték meg vasárnap Törökbálinton a hegyikerékpárosok XCO szakágában. A színvonalas versenyen a válogatott kerettagok megmutatták remek formájukat.

Már csak néhány esemény maradt hátra a hazai hegyikerékpárosok idei versenyszezonjából a cross country (XCO) szakágban. Mint minden sportág és szakág, a terepkerékpár is megsínylette a koronavírus-járvány következményeit. Cser Gábor szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Szeptember 13-án, vasárnap rendezték Törökbálinton a UCI C2-es besorolású versenyt, a 18. Pilis MTB-kupát, amely Magyar Kupa-forduló is egyben. A szakember a pályáról, versenyzőként figyelte az eseményeket. Mint ismert, a hazai szakágban idén ez volt az utolsó, jelentősebb tétre menő megméretés.

„Remek rendezvény volt, kitűnően előkészített terepen – mondta a szövetségi kapitány. – A pályát, amelyet a Superior Team épített, nagyon jól ismerem, és számos színvonalas, „C” besorolású futamot rendeztek már itt. A májusi időmérőhöz képest, amelyet a válogatott keret tagjainak szerveztünk, nem történt előrelépés, vagyis a jobbak most is előrébb végeztek, a gyengébbek pedig nemigen bizonyítottak. Vas Kata Blanka remek csatát vívott Benkó Barbarával, és szerencsére az U15-ösök és az U17-esek futamai is élvezetesek voltak. Ebben a két kategóriában amúgy is ígéretes jövő előtt állnak bringásaink, akik már több nemzetközi megméretésen is megmutatták tehetségüket.”

Cser Gábor hangsúlyozta, Takács Zsombor az U15-ösök között tarolt az összes idei Magyar Kupa-futamon, ráadásul több nemzetközi viadalon is remekül helytállt. A lányok közül a szintén ebben a kategóriában induló és győztes Bruchner Regina érdemel említést, míg az U17-esek mezőnyéből Takács-Valent Márk nevét emelte ki a kapitány. Az utánpótláskorú kerékpárosokkal kapcsolatban megjegyezte, rövid időn belül akár a nemzetközi porondon is sikeresek lehetnek.

 

Fotó: Bak Ferenc

 

„Sajnos több tehetséges férfi hegyikerékpárost is »elrabolt« tőlünk az országúti szakág. Ez történt Dina Marcival vagy Fetter Erikkel, de ezen nincs mit csodálkoznunk, mivel »montiban« nincsenek igazán profi versenyzők és istállók, így nem csoda, hogy aki teheti, olyan szakágra nyergel át, amelyből meg tud élni.

Ennek ellenére mi már a párizsi olimpiai játékokra gondolunk, amelyen Vas Kata Blanka bizonyíthatja tehetségét, illetve tapasztalt Benkó Barbara is újra rajthoz állhat.

A férfiak esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet, mivel Parti András nem valószínű, hogy kétezerhuszonnégyben is versenyez, de Tokiót még gond nélkül teljesítheti. Palumby Zsombor helye biztosnak tűnik, ám mellé szükségünk lesz még két biztos pontszerző emberre.”

Az év hátralévő hazai hegyikerékpáros-rendezvényei a cross country (XCO) szakágban:

Szeptember 19., szombat: Crosskovácsi mountain bike maraton (MKSZ Magyar Kupa)
Szeptember 20., vasárnap: Vértes-erdő maraton (szabadidős rendezvény)
Szeptember 26., szombat: Greiner bio-one kerékpárverseny (szabadidős rendezvény)
Október 3., szombat: Újbuda challenge MTB-maraton (szabadidős rendezvény)

Bár több Magyar Kupa-futam idén már nem lesz, jó hír a szabadidőbringásoknak, hogy ősszel rendeznek néhány izgalmasnak ígérkező versenyt. Kezdjük a Crosskovácsival, amelyet szeptember 19-én tartanak Nagykovácsiban – Magyar Kupa-forduló keretében – a maratoni távon. Bár ez a megméretés nem olyan előkelő besorolású, mint amilyen a törökbálinti, azért sok kerekesnek jelent valódi kikapcsolódást és versenyzési lehetőséget. Ezen kívül szeptember és október is tartogat még néhány színvonalas szabadidős rendezvényt – mindegyiket a maratoni távon rendezik meg –, ám október 3-án az Újbuda challenge-dzsel a hátunk mögött hagyjuk az idei hegyikerékpáros-szezont.

 

Fotó: Bak Ferenc

 

Ami pedig a „profik” versenyeit illeti, október első felében világkupát és világbajnokságot, továbbá – amennyiben a járványügyi helyzet megengedi – Európa-bajnokságot is rendeznek.

„Természetesen készülünk ezekre a megméretésekre, nemsokára ki is hirdetem a keretet. Igazság szerint a versenyzőket kissé megzavarta a koronavírus-helyzet. Amikor újra meghirdették az elmaradt versenyeket, mindegyikük óriási lelkesedéssel indult neki, ám mostanra ez kissé lankadni látszik. Örülnek ugyan a megméretéseknek, ám senki sem csinál drámát, ha nem úgy teljesít, ahogyan elvárták tőle. Nyugodtan kijelenthetjük, ezt az évet már kicsit mindenki elengedte.”

A vasárnapi Magyar Kupa futamainak eredményeit itt találjuk meg.

Címlapfotó: Bak Ferenc

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.