Mérd össze magad Contadorral!

A sportolást segítő telefonos alkalmazásokat bemutató sorozatunkban ezúttal a kerékpáros applikációk kerülnek terítékre. Van, amellyel a profi menőkkel is összemérhetjük magunkat.

Kipróbálhatunk millió meg egy alkalmazást, tekerhetünk okosórával vagy csak a saját örömünkre, de ha monitorozni akarjuk a bringás teljesítményünket, és sokrétű, különleges elemzésekre vagyunk, akkor a Strava a megoldás – a kerékpáros alkalmazások alfája és ómegája.

Maga a szó egy svéd ige, jelentése törekedni, s bizony, a Stravát használva folyamatosan törekszünk majd a jobb és még jobb eredmények elérésére. Magunk miatt, no meg mert az alkalmazás is motivál majd minket.

A piacvezető Strava (egyik) legnagyobb erénye, hogy a profi kerékpárosok is használják, így ha valamelyikükkel azonos térségben élünk, simán összevethetjük az eredményeinket. A regisztráció és néhány alapvető adat beállítása után egyrészt az alkalmazás feldobja az applikációt használó ismerőseinket, másrészt rákereshetünk az ismert bringásokra. És bár sajnos Cegléden nem tekert a Tour de Hongrie egyik szakaszán vendégeskedő Alberto Contador, ha a Madrid melletti Pinto környékén tekerünk, simán megnézhetjük, hogy ugyanott milyen teljesítményt nyújtott minden idők egyik legjobb országúti kerékpárosa.

Alberto Contador az idén itt volt a Tour de Hongrie-n – kár, hogy nem tekert egyet Cegléden a Strava alkalmazással (Fotó: Földi Imre)

 

Sőt, több aktív menő – Greg Van Avarmaet, Philipe Gilbert, Chris Froome – is felhasználó, így akár az ő profi versenytempójukhoz is mérhetjük magunkat. Az alkalmazás különlegessége, hogy minden lemért utat elment, és szinte biztos, hogy a mi környékünkön is lesznek már teljesített szakaszok, így egyrészt tippeket találunk, hogy merre érdemes tekerni, no meg versenghetünk másokkal. Sőt, gyűjthetjük az elismeréseket, ha az adott térségben mi voltunk a legjobbak, esetleg különböző kihívásokra csábíthatjuk barátainkat.

A Strava alapvetően bringás alkalmazás, de futhatunk, gyalogolhatunk, hegyet mászhatunk, úszhatunk vagy éppen síelhetünk is vele. Egy biztos, jól fogunk szórakozni.

Természetesen nem a Strava az egyetlen népszerű és hasznos alkalmazás. Ha másra vágyunk, érdemes a Cyclemetert kipróbálni, amely szintén elérhető iOS-re és Androidra, kompatibilis az okosórákkal, és segítségével rendkívül alapos képet kapunk a sportteljesítményünkről: sebesség, emelkedés, távolság, kalória, watt, szóval jó szívvel ajánljuk ezt is.

Amennyiben valakinek a Strava és a Cyclemeter sem jön be annyira, a map my ride+ alkalmazást érdemes még kipróbálni, ami egyrészt szintén rendkívüli pontossággal méri két keréken a teljesítményünket, de még az általunk elfogyasztott ételeket is rögzíthetjük, így kalóriát is számol nekünk az applikáció.

És természetesen a futásra használatos alkalmazások is jöhetnek, hiszen az Endomondo, a Runkeeper vagy éppen a Runtastic is képes mérni a bringás teljesítményt.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.