Vízi sportok: inkább az óra a nyerő

A vízállóság problémája miatt kevesebb mobilos alkalmazás érhető el a vizes sportokra, mintha a szárazföldön edzenénk, úszáshoz okosórára lesz szükségünk, míg az alkalmazások nagy része a vitorlásokat segíti.

Manapság már tényleg nem nagyon indulunk el sehová az okostelefonunk nélkül, mindenre találhatunk különböző alkalmazásokat, még a hiányzó applikációkra is biztosan akad egy pótalkalmazás… Nagy kérdés viszont, hogy mi a teendő, ha vízbe megyünk.

Az okostelefonok jelentős része nem vízálló, vagy ha bírja is a nedvességet, nem arra lett kifejlesztve, hogy hosszú időn keresztül a víz alatt használjuk őket, szóval bármilyen vizes sportot is űzünk, a telefon önmagában kevés – fusson rajta bármilyen operációs rendszer és legyen rajta bármilyen alkalmazás.

A (fél)megoldást az okosórák jelentik ebben a helyzetben, hiszen ezek többsége már vízálló, így medencében vagy nyílt vízen is a társunk lehet az eszköz, és majd utána szinkronizálhatjuk az adatokat.

A legegyszerűbb helyzetben az úszással vagyunk: ha az okosóránkban van GPS, akkor a nyílt vízi úszást is tudja mérni, míg a medencés verziónál csak beállítjuk a medence hosszát, s ebből, illetve a pulzusunk folyamatosan figyeléséből már elkészül az edzésnapló.

Az általunk próbált okosóra a medencés úszásnál tökéletesen működött, kifejezetten hasznos, igaz, csak száraz kézzel lehet elindítani és megállítani az applikációt, de ezt leszámítva jó társ volt a mozgásban.

Nyílt vízen már előfordult, hogy elveszett a GPS-jel, igaz, olyan is, ami nem az óra hibája: a hatalmas hullámok miatt alig haladtunk előre – a pulzusunk bezzeg az egekben volt a megterhelés miatt.

Ha extrém sportot űzünk, akkor egyrészt vigyázzunk az órára, nehogy összetörjük, másrészt a pulzusmérés marad az egyetlen támpont, abból kiindulva tudja kiszámolni az óra, hogy hány kalóriát égettünk el.

A vízi sportok közül az üdítő kivételt a vitorlázás jelenti, hiszen itt bőséggel jönnek szembe a különböző alkalmazások. Ezek mutatják a különböző útvonalakat, iránytűként működnek, értesítenek a viharjelzésekről, segítenek a navigációban, esetleg különböző utakat tartalmaznak, amelyek teljesítéséért pontokat kapunk és így versenghetünk ismerősökkel és ismeretlenekkel.

A Balatonra is elérhető a vitorlások számára kifejlesztett applikáció, a Balaton sailing, amely ráadásul ingyenesen letölthető.

Az alkalmazásban megtaláljuk a kikötőket és koordinátáikat, kapunk időjárásjelentés, saját magunk készíthetünk különböző úti célokat, versenyezhetünk a többi felhasználóval, amennyiben pedig kikötünk, megmutatja, hogy merre vannak a környék legjobb éttermei, borászatai.

A versenyzők számára még a magyar fejlesztésű SailLog nyújhat segítséget, a Balatonon pedig érdemes letölteni a BalatonHelp applikációt, mivel ha bajba kerülünk, az alkalmazás segítségével elküldhetjük helyzetünket, ami jelentősen megkönnyíti a mentést.

Sorozatunk első részében a túrázást segítő alkalmazásokról írtunk.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról
Tizennyolc magyar futó ért célba a Spartathlonon
Megdőlt Janisz Kurosz rekordja a Spartathlonon, két magyar a top tízben
Három magyar az első tizenegyben a Spartathlonon szombat este

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.