Mire figyeljünk a bringás kütyüknél?

Lassan Dunát rekeszthetünk a különböző kerékpároskütyükkel, ezért nem árt, ha néhány szempontot figyelembe veszünk, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket.

Nemrég írtunk arról, milyen jó kis alkalmazás a Strava, és arról is ejtettünk már néhány szót, milyen sokoldalúan használhatjuk a Zwiftet. Annak viszont még nem néztünk utána, mire figyeljünk, ha kerékpároskütyüket és -szoftvereket szeretnénk vásárolni.

Ki emlékszik arra, amikor Curtis Veeder 1895-ben feltalálta a Cyclometert?

A kerékpározás hosszú ideje íródó történetében ez volt az első „kütyü”, amely ámulatba ejtette a „felhasználókat”. A szerkezet a kerekek forgása alapján számolta és mutatta a megtett kilométerek számát.

Ma már biztosan sokan megmosolyogják a feltaláló innovációját, egyet azonban ne felejtsünk el: az 1980-as években is ilyen, az NDK-soktól „ellopott” szovjet gyártmányú kilométerszámlálók villogtak a szocializmusban akkoriban irigyelt újdonságnak számító tacskó- és kempingkerékpárok küllőin.

Manapság már se szeri, se száma a kerékpárkormányra szerelhető, GPS-alapú, Bluetooth, ANT+ és WiFi támogatta kütyüknek és alkalmazásoknak, amelyek segítségével sebességet, távolságot és számtalan más paramétert mérhetünk. Nem meglepő, hogy sokan gondban vannak vásárláskor, mert nehezen látják át a széles termékskálát.

Szerencsére a világhírű kerékpáros szakportál, a cyclingnews.com a segítségünkre sietett, és „összedobott” egy gyors listát azzal kapcsolatban, mire figyeljünk, amikor kütyüt vásárolunk.

Ár: A kütyüvásárlásra szánt pénz összege nagyban behatárolja, hogy a szerkezet mit tud. Attól függően, mennyi pénzt szánunk rá, a kütyü az alaptérképektől kezdve az időmérőn át egészen a színes érintőképernyőkig mindent felvonultathat. A kérdés az, valójában mire is van szükségünk mindezekből.

Összeköttetés, kapcsolódás: Még a legegyszerűbb kütyük is biztosítják az ANT+ és Bluetooth-kapcsolatot, így gond nélkül követhetjük nyomon szívverésünk, sebességünk és tekerésünk ütemét is az okostelefonunkon keresztül. Egyes szoftverekkel pedig – otthoni WIFI-kapcsolat segítségével – a virtuális kerékpározás előnyeit élvezhetjük ki.

Navigáció: A legtöbb szoftver már rendelkezik GPS-kártyával és más műholdas hálózatokhoz (GLONASS, BeiDou, and Galileo) való hozzáféréssel, amely elősegíti a navigációt. Az intelligensebb változatok lehetővé teszik, hogy magunk tervezzük meg az útvonalat.

Kijelző: Minél több pénzt áldozunk a kütyüre, annál csodásabb dolgokat kapunk cserébe. Tény, hogy az érintőképernyőért vagy a színes kijelzőért többet kell fizetnünk, ám a cyclingnews.com szakírója figyelmeztet: ezek a funkciók nem feltétlenül szükségesek a boldogsághoz.

Az érintőképernyő hátránya, hogy az ujjakat teljesen eltakaró kesztyűben vagy esőben nehezen használható.

Harmadik féltől származó alkalmazások: A Strava Live Segments, a Today’s Plan, a Training Peaks, a TrainerRoad vagy éppen a külön feltölthető, edzést elősegítő és a különböző paramétereket képernyőn megjelenítő extra alkalmazások nem minden szoftverben találhatóak meg, ezért vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódnunk, hogy ezek is rajta vannak-e a vásárolni kívánt terméken.

Végezetül következzen a cyclingweekly.com szakportál egyik remek ajánlása erre az évre: a Cateye Velo Wireless.

Mit tud: nagyon könnyen kezelhető vezeték nélküli kapcsolattal működő szoftver, amely nagyon precízen méri és gyűjti az alapvető adatokat

Hogyan használjuk: párosítsuk össze a sebességérzékelővel, és olyan adatokhoz juthatunk hozzá, mint a megtett távolság, átlagsebesség vagy a becsült kalóriafogyasztás

Ár: 13 650 Ft

Értékelés: 9/10

Előny: egyszerű, kitűnő ár-érték arány

Hátrány: nem rendelkezik képernyő-háttérvilágítással

Forrás: https://www.cyclingnews.com, cyclingweekly.com

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.