Mosolygós dzsekivel a békéért az utakon

Megérkezett a Ford saját fejlesztésű, hangulatjelekkel ellátott kerékpárosdzsekije, amely remélhetően közelebb hozza egymáshoz a bringásokat és az autósokat. Lássuk: mit is tud valójában a „csodakabát”?

Bármennyire furcsán hangzik is, a világ egyik legnagyobb autógyártója, a Ford úgy döntött, véget vet a kerékpárosok és az autósok közti rendszeres nézeteltéréseknek. A nagyvárosi közlekedésben nemcsak nálunk, hanem más országokban is rendre visszatérő probléma, vajon kié az úttest: az autósoké vagy a bringásoké? Kik figyeljenek oda jobban: a sofőrök vagy a nyeregben ülők?

Bár nem adhatunk a kérdésre kielégítő választ, egy biztos: a hangulatjelekkel kommunikáló kerékpárosdzseki a jövőben talán közelebb hozza egymáshoz a városi közlekedés nagy „ellenfeleit”, az autósokat és a kerékpárosokat.

A Ford ugyanis nyilvánosságra hozta annak a gépjárművezetőkkel kommunikálni képes dzseki prototípusának a részleteit, amely egy beépített LED-panelnek köszönhetően hangulatjeleket jelenít meg a bringások kabátjának hátulján. A hangulatjel a nyeregben ülő érzései, hangulata és szándékai szerint változik, így az autósok egyértelmű visszajelzést kapnak arról, hogy az előttük tekerő bringás mire készül, és hogy éppen milyen hangulatban van.

A fejlesztők azt remélik, hogy az újítás segítségével nagy mértékben csökkenthető lesz a bringás balesetek száma.

A fejlesztés hátterében az áll, hogy a közúti és a városi közlekedés szereplői nem látnak bele egymás fejébe, így egy-egy hirtelen mozdulat, vagy meggondolatlan tett akár végzetessé is válhat. Mindezt megelőzhetjük, ha kerékpározás közben felvesszük a szuperdzsekit.

A hangulatjelek szakértője, dr. Deil Cohn szerint e szimbólumok szerepe egyre nagyobb teret nyer az egymás közötti kommunikációban, főként, ha az elektronikus vagy a közösségi médiában folyó információközlésre és -cserére gondolunk. A szakembert a Ford kérte fel, hogy tegyen javaslatot egy mindenki által érthető és könnyen használható jelrendszerre, amely „hidat ver” a két fél között.

A dzseki egyébként a kormányba csatlakoztatott vezeték nélküli távkapcsoló segítségével szabályozható, és olyan jelek kibocsátását teszi lehetővé, amely a drótszamár vezetőjének kanyarodási szándékáról, rossz vagy éppen vidám kedvéről ad pontos visszajelzést.

Bár a kerékpáros-társadalom képviselői elismerően szóltak az új fejlesztésről, örömük mégsem kitörő, mert úgy érzik, az innováció továbbra is az ő kizárólagos felelősségüket hangsúlyozza, az autósoknak pedig kevésbé kellene odafigyelniük.

Ráadásul az sem tisztázott, hogy ha nagy melegben nem akarunk dzsekit húzni, mi fog kommunikálni helyette? Ráadásul a LED-panel irányítása egy-egy másodpercre elvonja a kerékpáros figyelmét a vezetéstől, ami könnyen balesetet okozhat.
A bringások úgy vélik, a megoldást inkább a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében, a szigorúbb büntetésekben és a belvárosi autósforgalom korlátozásában kellene keresni.

Íme egy rövid, angol nyelvű videó arról, mit is tud valójában az új kabát:

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Vitorlással menekült a járvány elől
Tekerés után taco, a nap fénypontja
Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Világrekord a kerti székből felállva
Csábi Bettina: veszély, kihívás, siker

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.